Speeddaten. Aanrader of toch niet?

Ken je dat? Je zit met een vriendinnetje lekker met een glaasje wijn in de hand op de bank. Met daarna nog een glaasje, en nog een… Op dat moment, na ongeveer 3 wijntjes, komen er dingen in je op die normaal gesproken de revue niet perse passeren. En op deze momenten krijg je vaak de beste ideeën. Ofja, de beste..

Mijn beste idee van de avond, dames en heren, jawel.. Speeddaten (als er een achtergrondgeluidje nu zou kunnen komen dat waren dit krekels geweest). Mijn vriendinnetje keek me aan alsof ze me niet goed verstaan had en vervolgens kwamen kreten als “Doei An! Ga maar lekker alleen” dus ik moest nog even aan de bak om haar te overtuigen.

Het enige wat ik zei was; “Waarom niet?” Want weetje, fack it.

Het enige wat ik zei was; “Waarom niet?” Want weetje, fack it. We kunnen met z’n allen lekker veilig achter onze smartphone blijven zitten, swipen zonder iemand gesproken te hebben en op die manier verwachten dat de liefde van je leven voorbij komt. Wat natuurlijk kan hé, alleen geloof ik dat niet meer zo. Maar dat was geloof ik al wel duidelijk.
Ik hoop ook nog steeds dat ‘ie ineens voor mijn deur staat of dat ik hem tegenkom bij de bakker (dan moet ik overigens wel vaker naar de bakker gaan) maar dat is ook nog niet gebeurd en kans dat dat ooit zal gaan gebeuren acht ik klein.

Dus; speeddaten, lekker die comfortzone uit! Leek me een goed idee (met wat wijn achter de kiezen. Want normaal gesproken ben ik daar niet zo van, eerlijk gezegd). Ik ben onder het mom van “dit zoek ik even op, gewoon voor de grap” gaan Googlen. Zoekwoorden: Speeddaten Nijmegen. Dat “Nijmegen” werd al snel weer weggehaald want speeddaten in de stad waar we wonen, nope. Dadelijk zien we mensen die we kennen en op dat moment wilde we nog niet dat dit idee ooit buiten de 4 muren van de huiskamer kwamen.

Via www.speeddaten.nl kwamen we terecht bij een speeddate sessie in Den Bosch.

Via www.speeddaten.nl (inderdaad ja) kwamen we terecht bij een speeddate sessie in Den Bosch voor mensen tussen de 25 en 35 jaar. We keken elkaar aan, haalde onze schouders op, en voor we het wisten hadden we ons aangemeld. Je betaalt hier ongeveer €28,- voor en dan krijg je, zo staat er, een welkomstdrankje, een hapje en 15-20 (!!) dates. Dit zijn potverdorie meer mannen dan dat ik normaal gesproken spreek als ik een avond de kroeg in ga.

Na de aanmelding kregen we een mail met inlognaam en wachtwoord. Op je inlogpagina kun je wat meer info kwijt over jezelf, waaronder een profielfoto. Daar begon het al.
Ik ben denk ik wel 6 keer van foto gewisseld. Uiteindelijk was ik klaar met zeuren en vond ik het wel prima. Het zou nog een aantal weken duren voordat deze avond plaats zou vinden dus wij waren na 5 minuten eigenlijk al weer vergeten dat we dit gingen doen. Tot het zo ver was..

In de weken er naar toe heb ik samen met mijn vriendinnetje hi-la-rische gesprekken gehad over de befaamde avond. Want wat voor mensen komen hier op af? Ja, ook wij hadden onze vooroordelen en dat zijn waarschijnlijk dezelfde als die jij hebt.

Lachen deden we minder hard op het moment dat we naar het hotel liepen waar de speeddate was.

Wat voor vragen stellen we zodat we niet in een standaard, saai gesprek terecht komen? Wat als er iemand tegenover je zit die niks zegt? Dan zet je het geluidje van de krekels weer op. Tot huilend aan toe, zo hard hebben we gelachen.

Lachen deden we minder hard op het moment dat we naar het hotel liepen waar de speeddate was. Jep, in een hotel.. Ok. We waren bewust te vroeg vertrokken, zodat we eerst nog even een kroeg in konden voor een IceTea en Jus (met een klein scheutje vodka..). Even de scherpe randjes eraf laten we maar zeggen.

We liepen het hotel binnen en op het bord stond al in welke zaal we moesten zijn. Toen we de gang door liepen zagen we best veel mensen staan en niet perse mensen die we ons hadden voorgesteld. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn oog ook niet direct op iemand viel maar mijn vooroordeel kon ik niet 100% onderbouwen. We kregen bij aanmelding een muntje voor het welkomstdrankje en een blaadje met daarop je tafel nummer en alle namen van de mannen met wie je een speeddate hebt.

Ik was dus “Anne K. 112151” Alsof ik een crimineel was die inmiddels ergens van werd verdacht.

Alleen de voornaam met eerste letter van de achternaam én een nummer stond op het blaadje, met daarachter twee vakjes; Ja of Nee. Ik was dus “Anne K. 112151” Alsof ik een crimineel was die inmiddels ergens van werd verdacht. Foto met een balkje over mijn ogen erbij en de “wantend” poster was klaar om opgehangen te worden.

Nee, zonder grap, dit is natuurlijk wel heel fijn. Op deze manier blijft de boel toch nog een beetje privé en is de kans dat iemand je opzoekt op social media klein want dan moet je wel een erg goede Sherlock zijn, wil je iemand vinden. Met je drankje in je hand, wachtend in de lobby, staat iedereen toch een beetje ongemakkelijk om zich heen te kijken. Was ik even blij dat ik niet alleen gekomen was! Er waren met name vrouwen die een handlanger bij zich hadden, maar over het algemeen toch ook veel mensen die dit in hun eentje kwamen doen. En weetje, respect! Echt! Want geloof me, dit is best spannend.

Er kwam een jongen tegenover me zitten, 3 koppen kleiner dan ik, met een pret hoofd van hier tot Tokio.

Dan is het tijd om naar binnen te gaan en plaats te nemen aan je tafeltje. Er kwam een jongen tegenover me zitten, 3 koppen kleiner dan ik, met een pret hoofd van hier tot Tokio. Dit maakte dat ik ook begon te lachen en we eigenlijk meteen begonnen te kletsen. We werden even onderbroken door de mevrouw van speeddaten.nl die ons vertelde dat we per gesprek, 3 minuten de tijd hadden. “3 minuten dames en heren”. Als ik de persoon voor mij uit moet leggen hoe ik van huis naar mijn werk ga ben ik al minstens 5 minuten bezig.

Het belletje ging en de 3 minuten waren begonnen. Mijn eerste date was aan het vertellen wat hij voor werk deed. Hij werkte als huismeester bij verschillende appartementencomplexen en had te maken met mensen van jong tot oud. Hij kwam met hilarische voorbeelden en voordat ik het wist ging het belletje al weer en moest hij doorschuiven. Wat? Nu al? Alright, ik pas me aan, versnellen een beetje en we gaan verder.

Toen ik een date of 3 had gehad, en het helaas niet op dezelfde voet door ging zoals ik gestart was met Mister Pretletter, had ik onbewust een strategie ontwikkeld. Je moet weten dat ik 3 jaar als intercedent heb gewerkt bij een uitzendbureau. Sollicitatie gesprekken voeren deed ik dagelijks en, vergeef me, doen alsof ik dingen interessant vond gebeurde ook wel meer dan eens.

Dit kwam nu eigenlijk best goed van pas want er schoven dates aan die zich voorstelde en mij alleen maar aankeken zonder iets te zeggen, een die ging zitten en direct begon te vertellen wat hij voor werk deed, waar hij woonde, waarom hij hier naar toe gekomen was, dat hij aan cos-play deed en zijn outfits allemaal zelf maakte, dat er iemand is die 25 jaar gedaan heeft over een outfit zelf maken, dat zijn vader kleermaker was en dat hij ook mee deed aan cos-playen, wat het verschil was met cos-play en Larpen (want ik begon over verkleden en toneel spelen in het bos, want dat had ik wel eens in een docu gezien, maar dat heet dus Larpen) en dat allemaal in 3 minuten. Tingelingelingggg, next. “Oh, ik ben Anne by the way, dan weet je dat”.

Ik zag dat hij mega zenuwachtig was dus ben ik de vragen gaan stellen..

De volgende date kwam voor me zitten en vertelde dat dit de eerste keer was dat hij dit deed. Ik zag dat hij mega zenuwachtig was dus ben ik de vragen gaan stellen zodat hij eigenlijk alleen maar antwoord hoefde te geven want vragen vanuit hem kwamen niet. Ik betrapte mezelf er op dat ik in mijn intercedent rol schoot en dingen over zijn werk ging vragen. Hij was heftruckchauffeur en handelde in onderdelen van oude machines. Toen was het weer stil. Waar die 3 minuten net heel snel voorbij waren, waren dit er voor mijn gevoel zéker 10.

Dan krijg je ook nog eens het ongemakkelijke moment dat je, met je date nog voor je neus, “ja” of “nee” moet aankruisen. Lullig wanneer je “nee” aanvinkt en je overbuurman ziet dit. Een van mijn dates zei: “niet stiekem kijken hé (knipoog)!”. Ohh maak je maar geen zorgen hoor.

Aan het eind van de rit, de klok sloeg 23.00u en we waren om 20.00u begonnen, was ik ka-pot. Ik had 4x “ja” aangekruist bij gasten waarmee ik oprecht een leuk gesprek heb gehad. Men kon in de bar nog wat drinken maar zowel mijn vriendinnetje als ik vonden het wel genoeg geweest.

In de auto terug werd er uiteraard druk geevalueerd. Mijn vriendinnetje vertelde me dat er iemand tegenover haar zat die een compliment had gemaakt over haar ogen. Had ‘ie bij mij ook gedaan. Lekker gap!

Binnen 24 uur krijg je van de organisatie een zogeheten MatchMail.

Binnen 24 uur krijg je van de organisatie een zogeheten MatchMail. Wanneer jij “ja” gekruisd hebt en diegene heeft dit ook gedaan, ben je een match. Je krijgt op jouw profiel al je matches te zien met hierbij hun mailadres. Het is dan vervolgens aan jou of aan hem om de eerste stap te zetten. Ik had 4x “ja”aangekruist en in totaal 3 matches. Je krijgt ook te zien hoeveel mannen er bij jou “ja” aangekruist hadden. Onder in de mail staat dan: “Misschien leuk om te weten, er hebben … mannen ja bij jou aangevinkt. Van de 20 heren met wie ik gekletst heb, waren dit er 16. Niet slecht en best goed voor je ego natuurlijk.

Hoewel ik dit ook gevaarlijk vind. Want want nou als er staat: “Misschien leuk om te weten, er hebben 0 mannen ja bij jou aangevinkt”. Ik mag toch hopen dat dat er never nooit bij staat. Het is namelijk ook best confronterend, zo’n mail. Waar je op Tinder of Happ’n gewoon links of rechts swiped en na 10 minuten niet meer weet hoe vaak je deze handeling gedaan hebt en er ook niet achter komt hoeveel procent van de door jouw naar rechts geswipete mensen, jou ook naar rechts geswiped heeft, wordt dat in deze MatchMail wel meteen duidelijk.

Persoonlijk vind ik dit speeddaten veel leuker dan online dating apps.

Dit is overigens niet het enige verschil met een online dating app natuurlijk. Persoonlijk vind ik dit speeddaten veel leuker. Het is veel enger, dat zeker want je moet daadwerkelijk met mensen in gesprek. Hetzij maar 3 minuten, maar toch. Alleen je weet binnen die 3 minuten wel of dat de persoon tegenover je iemand is met wie je nog wel wat langer dan 3 minuten zou willen praten.

Een eerste indruk is zo ontzettend belangrijk en die krijg je bij een online dating app niet. Niet in 3 minuten in ieder geval. Waar ik van te voren oprecht geen idee had waar ik heen ging en wat ik kon verwachten, is me dit 100% meegevallen en heb ik diep respect voor de mensen die dit vanuit enkel een serieus oogpunt zijn gaan doen en hier in hun eentje naar toe zijn gekomen.

Wanneer je nooit uit je comfortzone gaat en nieuwe dingen probeert, blijft het leven ook maar saai.

Bij ons was het natuurlijk begonnen als grapje maar uiteindelijk betekent dat niet dat we dit niet serieus namen. Plus wanneer je nooit uit je comfortzone gaat en nieuwe dingen probeert, blijft het leven ook maar saai.

Ik hoop oprecht dat iedereen die ik gesproken heb tijdens deze speeddate het leuk gehad heeft en er met een goed gevoel weg gegaan is. Ik hoop ook dat Mister Pretletter een Miss Pretletter tegen gaat komen en dat de jongen die aan cos-play doet iemand vindt die hier met volle overtuiging in mee kan gaan. Ik gun iedereen het beste en bedankt voor de leuke avond.

Oh, en misschien leuk om te weten: Met twee matches heb ik contact via de app. Wie weet komt er wel een kopje koffie aan en kletsen we langer dan 3 minuten :).

Vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Anne Kolkman
Anne Kolkman

Anne (30), woont in Nijmegen met haar twee katten Frum & Bobbie. Ze is single, is dol op lekker eten en gaat regelmatig een weekendje weg. Ze werkt als Manager Operations bij YveY, de horeca partner van N.E.C. Van goede hospitality en horeca heeft Anne dus wel kaas gegeten! Voor DailyNonsense.nl schrijft Anne over de lekkerste restaurants en de fijnste weekendjes weg in de regio Gelderland. Daarnaast deelt ze ook verhalen over liefde en vriendschap.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Vraag me vooral af of je dit wel moet doen als je mid 20 bent, heb er ook over gehad met een vriendin, het leek ons erg grappig om te proberen maar leeftijd is een dingetje voor ons beide. (24 en 25)

    1. Hoi! Je hebt verschillende leeftijdscategorieën, waaronder 20-30 jaar of 25-35 jaar bijvoorbeeld. De vriendin die met mij mee ging is 25 en vond het ook erg leuk!
      Gewoon een keertje doen zou ik zeggen 🙂