Spaanse wijn drinken op World Verdejo Day

Mijn ultieme geluksmomentje? Lunchen met een wijntje in de zon en dan het liefst op het strand met de voetjes in het zand, terwijl ik op de achtergrond het geluid van de zee hoor. En dat geluk vinden, dat is mij wel gelukt zo de afgelopen maanden hier, tijdens mijn rondreis door Andalusië.

Maar eerlijk is eerlijk, er valt veel meer te ontdekken van dit prachtige Spaanse land. Mijn idee is het om eind juni even terug naar Nederland te gaan, maar stiekem ben ik al een beetje aan het kijken of ik na het hoogseizoen weer terug kan gaan. Ik wil dan een aantal andere regio’s in Spanje gaan bezoeken.

Wijngebied Rueda in Spanje

Hoog op mijn lijstje staat het noorden van Spanje (Baskenland en Galicië), maar ook naar het daar iets onder liggende Spaanse wijngebied Rueda zou ik graag een tripje willen maken.

Deze regio herbergt talloze wijngaarden met kiezel- en zandgronden en wijnstokken en in Rueda zijn meer dan 70 wijnproducenten die Verdejo-wijnen maken.

Rueda Verdejo

En wist je dat al zeker 1000 jaar geleden ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn werd gemaakt op basis van de verdejo-druif? Dat waren toen nog niet de frisse Verdejo’s die we nu kennen ( en weg drinken in het zonnetje op het strand). Nee toentertijd waren die wijnen erg zwaar en sherry-achtig. Ja dat was toen de trend, en je weet hoe dat met trends gaat. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was de trend over en werd er nieuw leven in deze wijn geblazen.

Karakteristiek voor Rueda Verdejo is  de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en een verrassend stevige bite. De verdejo is ideaal te drinken op het strand, op het terras, maar eigenlijk kan je hem het hele jaar door goed drinken.

World Verdejo Day

En zo’n 1000 jaar later is deze wijn zo populair geworden dat hij zijn eigen dag kreeg. Vandaag, op de dag van schrijven, dus 11 juni, is het World Verdejo Dag. Je zult nu wel denken; als deze wijn zijn eigen dag heeft dan moet hij wel echt van goeden (wijn)huizen komen.

Goede nieuws is dat jij, ook al zit je niet in Spanje, deze wijn gewoon kan proberen! Want, ondanks dat deze wijndruif typisch is voor het Spaanse wijngebied Rueda, is de wijn over de hele wereld te vinden en kan hij overal gedronken worden.

Dus lieve mensen waren jullie nog op zoek naar een goede reden om die (Rueda Verdejo) fles op deze mooie vrijdag middag open te trekken? Dan is World Verdejo Dag een prima reden lijkt mij! Geniet van je deze prachtige zonnige dag en proost op het leven!

Lees meer gerelateerde Spanje artikelen

→ Stedentrip Sevilla: bezienswaardigheden en andere tips!

→ Citytrip Cádiz: de tips voor een weekend weg

→ Vakantie Tarifa: restaurants, activiteiten en andere tips!

→ Cordoba stedentrip; bezienswaardigheden en tips!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.