Slavonië Kroatië; wijn, natuur en een enorme gastvrijheid

In de zomer van 2018 maakte ik voor het eerste kennis met de Balkan. Ik maakte een rondreis door Bosnie & Herzogovina en bezocht Noord AlbanieKosovoMontenegro en Macedonie. Een van de laatste stops tijdens de 3-weekse Balkan roadtrip was een emotioneel bezoek aan Srebrenica Genocide Memorial. Srebrenica, de stad die een enorme indruk op mij achterliet.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen

Hierna had ik eigenlijk geen plan. Ik wilde naar Lake Bled in Slovenië en tussendoor had ik prima nog ergens kunnen stoppen. Doordat ik geen idee had welke plaatsen interessant waren om te bezoeken besloot ik uiteindelijk door te rijden naar Samobor (dichtbij Zagreb). Als nou toen al geweten had van de Kroatische regio Slavonië dan was ik daar zeker even gestopt.

Op vakantie in Kroatië

Kroatië is verdeeld in tien verschillende regio’s, waarvan de bekendste allemaal aan de kuststrook liggen (denk aan Dubrovnik, Split en Istrie). Dit zijn ook de regio’s waar de meeste toeristen ieder jaar weer op vakantie gaan, maar wist je dat bovenin Kroatie de regio Slavonië, en nee ik bedoel dan niet Slovenië, een bij velen onbekende, authentieke regio ligt?

Half oktober werd ik uitgenodigd om Slavonië te bezoeken en reisde ik in ongeveer 5 dagen langs verschillende bezienswaardigheden van deze regio. Een ding wat kenmerkend is, is de gastvrijheid en de liters wijn die gedronken worden. Iedereen ontvangt je met open armen en wil je maar al te graag hun cultuur laten proeven.

Bezienswaardigheden Slavonië

Wij startten de trip in Zagreb, maar omdat ik dit artikel schrijf als toevoeging van de 3-weekse Balkan reisroute begin ik qua bezienswaardigheden bij het een na laatste stoppunt van deze route; Srebrenica.

Ilok Wine Route

Na een dag en een nacht Srebrenica rijd je in de ochtend via de grens van Kroatië naar Ilok. Ilok is de bekendste wijnregio van Slavonië. Wat Ilok zo bijzonder maakt is dat alle wijnkelders zich bevinden in de stad. Dit betekent dat je in elke straat wel een wijnkelder vindt. Ben je in Ilok, loop dan de Ilok Wine Route, een route die start in de oudste wijkelder van het kasteel van Odescalchi en vervolgt naar twee andere wijnhuizen in de boven- of benedenstad.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen

Overnachtings tip: Fisherman’s Home Danube

Omdat een bezoek aan het genocide memorial in Srebrinca een enorme impact op je zou hebben, adviseer ik lekker de hele dag rondom Ilok te verblijven en hier ook te overnachten. Bij Fisherman’s Home Danube overnacht je in een oud vissenhuisje aan de Donau rivier. Wil je graag fietsen? Bij deze accommodatie is fietsverhuur aanwezig.

Vukovar

Rijd in de ochtend van Ilok naar Vukovar. Vukovar ligt aan de grens van Servië en is vandaag de dag een vredig stadje. In de tijd van de ‘Homeland War’, zoals de Kroaten de Joegeslavische burgeroorlog noemen, was dit wel anders. Tijdens de slag om Vukovar, die maar liefst 87 dagen duurde, werd de stad Vukovar door het Servische leger voordelig verwoest. Het was de langste slag van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Na de slag werden maar liefst 31.000 burgers de stad uit gedeporteerd en werd de omgeving etnisch gezuiverd van niet Serviërs. Een belangrijk symbool uit die tijd is de watertoren van Vukovar.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Vukovar, de watertoren van Vukovar

Tijdens een boottocht met de Vukovar Waterbus kom ik erachter dat tijdens de Homeland War, de Kroaten iedere nacht hun landsvlag op de toren zetten om zo te laten zien dat ze sterk genoeg waren. Dat hij iedere ochtend weer kapot werd geschoten door het Servische leger weerhield ze niet. Als herinnering aan de toon van deze grote strijdkracht is deze watertoren altijd blijven staan.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Vukovar, de watertoren van Vukovar

Ben je geïnteresseerd in de Joegos/lavische geschiedenis breng dan en bezoek aan het Ovčara Massacre Memorial Center. Dit museum is een tragische plek waar in 1991, 200 niet Servische bewoners van Vukovar werden gedood in een varkensstal.

Vandaag de dag is er een museum gebouwd. Dit om reizigers meer te weten te laten komen over de gruwelen van de Joegoslavische oorlog. Doordat wij weinig tijd hadden, zijn wij niet naar het museum geweest, maar ik had er graag een bezoek aan gebracht. Wil je het museum bezoeken? Het Ovčara Massacre Memorial Center is iedere dag geopend van 10:00 – 17:00 uur. Een bezoek is gratis!

Apartments Ivica i Marica

Na een heftige ochtend in Vukuvar, waar je ‘denk ik’ veel indrukken hebt opgedaan, rijd je verder naar de accommodatie voor die nacht. Agrotourism Ivica and Marica is een familie pension in Karanac gerund door Ivica en Marica. Boek je hier een kamer dan verblijf je in de omgebouwde stallen, wat echt een fantastische ervaring is.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Apartments Ivica i Marica

Tijdens mijn verblijf maakte ik echt kennis met de gastvrijheid van Slavonië. Bij aankomst schonk Marica meteen wijn in en zette ze typische Kroatische hapjes klaar, maar ook de dag erna stond al vroeg de Kroatische koffie te pruttelen.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Apartments Ivica i Marica

Boek hier een overnachting bij apartments Ivica i Marica

Speciaal voor de groep had ze Kroatische lekkernijen in combinatie met huisgemaakte jam voor het ontbijt gemaakt. Juist dit soort kleine dingen doen het voor mij tijdens het reizen. Aanrader dus!

Bij deze accomodatie zijn fietsen beschikbaar waarmee je de omgeving kan verkennen. Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan paardrijden of een huifkar tocht te boeken.

Vidikovac Vina Belje

Apartments Ivica i Marica ligt in de wijnplaats Karanac. In Karanac vind je Vidikovac Vina Beljele; een observatiepunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de 650 hectare wijngaarden van Karanac.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Vidikovac Vina Belje

Ben je een wijnliefhebber? Rij dan na een bezoek aan Vidikovac Vina Belje door naar de wijnkelders van Vina Belje voor een wijnproeverij. Geloof mij, hier ga je van genieten als wijnliefhebber.

Josic Restaurant and Winery

Deze dag staat in het teken van wijn, want na een bezoek aan Vina Belje rijd je door naar Zmajevac. In de stad Zmajevac ligt de weg Planina waar diverse families hun wijnkelders in een berg hebben gebouwd en openstellen voor toerisme. Zo vind je hier Winery” Zmajevac, familie wijnmakerij “Josic”, wijnkelder “Cocic”, familie Kovac Lajos, familie Majoric Istvan, en talrijke andere boerenhuishoudens.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Josic Restaurant and Winery

Op deze weg in Zmajevac ligt ook restaurant Josic Restaurant and Winery. Een restaurant waar je heerlijk op het terras kan lunchen en uiteraard weer wijn kan drinken. Let er op dat Josic Restaurant and Winery op maandag is gesloten.

Overnachting tip: Sobe/Moduli na OPG-u Zajec

Omdat ik er van uit ga dat je na heel veel wijn best wel moe bent adviseer ik te overnachten in de wijnstraat van Zmajevac. Voor ongeveer 25 euro per nacht boek je een kamer bij onderstaande accommodatie Sobe/Moduli na OPG-u Zajec.

Kopački Rit

Na twee dagen wijnen wijnen en nog eens wijnen is het tijd voor natuur. Het mooiste natuurgebied van Slavonië is Kopački Rit en dat vooral om haar velen vogelsoorten. In dit natuurgebied vind je maar liefst 300 verschillende vogelsoorten, maar ook bevers, everzwijnen en herten. Met een grote van 238 hectare is het het het grootste natuurlijke moeras van Europa.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Kopački Rit

De eerste paar dagen had ik maar weinig natuur gezien, dus ik was een beetje sceptisch over natuur in Slavonië, maar toen ik eenmaal dit natuurgebied betrad was ik verkocht. Vanaf de hoofdingang ligt een wandelroute naar het meer waar duizenden vogels zich nestelen.

Vanaf het meer kun je op de boot stappen om zo de vogels van dichtbij te bekijken, aanrader. Andere activiteiten in Kopački Rit zijn mountainbiken en kanoën.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Kopački Rit

Park prirode Papuk

Deze dag staat er veel natuur op de planning. Vanaf Kopački Rit vervolg je de roadtrip Slavonië richting Papuk national Park. Ik vind zelf dit beboste park niet enorm bijzonder of spectaculair, maar de omgeving is dat zeker wel. Papuk is de hoogste berg in de regio Slavonië en het valt dus op dat je na een aantal dagen opeens door een berggebied rijdt. Overnachten in dit deel van Slavonie is zeker aan te raden.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Park prirode Papuk

Ik bezocht Papuk national park in de herfst en eerlijk is eerlijk de herfstkleuren rondom het ‘kleine’ meer zijn dan echt prachtig. Wil je gaan wandelen of mountainbiken? Ga dan naar Jankovac. Hier vind je een informatiecentrum en vanaf deze plek starten ook de meeste hikes.

Mijn tip om te overnachten is in de plaats Kutjevo (de naam klinkt heel gek in het Nederlands, maar nevermind). In Kutjevo liggen, je raad het al, wijngaarden en tussen deze wijngaarden ligt Robinson Vila Kitokret waar je kan overnachten. De villa heeft 4 slaapkamers en een eigen BBQ. De villa is geschikt voor 7 personen kost rond de 120 euro per nacht.

Slavonië Kroatië, op vakantie in Kroatie, balkan reizen, Park prirode Papuk, Kutjevo

Boek hier een overnachting bij Robinson Vila Kitokret

Zlatni Klas Otrovanec

Na je bezoek aan Papuk National Park en overnachting in Kutjevo kun je er voor kiezen om meteen door te rijden naar Zagreb, maar je kan er ook voor kiezen om nog een kleine stop te maken in een sprookjeswereld.

‘Wat?’ Ik hoor je denken. Zlatni Klas Otrovanec is een accommodatie,, op ongeveer een uurtje rijden van Zagreb, welke met geen pen te beschrijven is. Bij Zlatni Klas ben je omringd door eindeloze velden met paarden en schapen. Over het terrein slenteren de eenden en als klap op de vuurpijl staat ook Assepoester’s wagen in de tuin. In mijn ogen is deze accommodatie de perfecte plek om je reis door Slavonië af te sluiten.

Boek hier een overnachting bij Zlatni Klas

De dag erna rijd je naar Zagreb en zit de roadtrip in Slavonië er echt op. Je kan er voor kiezen om nog een paar dagen in Zagreb te blijven en een roadtrip Slavonie te combineren met een stedentrip Zagreb. Wil je meer van de Kroatische kuststrook zien? Dan kun je er ook voor kiezen om door te rijden via Plitvice National Park naar Zadar. Meer hierover weten? Lees dan het artikel: Rondreis Kroatië: Van Zagreb via Dalmatische kust naar Dubrovnik.

Mijn mening over Slavonië in Kroatië

Slavonie, wat vind ik er nou van? Het is geen gewone vakantiebestemming, waar alles tot in den treuren is geregeld. Hier in Slavonië gaat alles gewoon op zijn dooie gemakje en daar moet je als Nederlander even aan wennen. Maar als je daar door heen kan kijken en kan genieten van de authenticiteit van dit stukje Kroatië dan is deze omgeving met haar gastvrije mensen, lekkere wijnen en interessante oorlogsgeschiendis zeker een aanrader om toe te voegen aan je Balkan roadtrip.

Wil je meer weten over Slavonië, of heb je vragen aan over een vakantie naar Kroatie? Laat mij dat dan gerust weten en stel je vraag in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Schitterende reportage Chloë. Wel jammer dat je Ovčara niet hebt bezocht. En ik zou er wel bij zetten dat het zieken en personeel waren die uit het hospitaal van Vukovar werden ontvoerd (wat het trouwens alleen maar erger maakt).

    En je hebt nog heel veel dingen niet beschreven, dus nog maar eens eer reisje naar die regio plannen 😉

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP