Skiën op de steilste afdaling van Obertauern, een kinderdroom die uitkwam

Op de steile afdaling zoek ik naar mijn vader. Ik maak mijn ogen tot spleetjes om beter te zien. Mijn moeder wijst naar boven. ‘Zie je daar dat rode puntje, dat is papa’. Ik kijk nog een keer en dan zie ik hem. Hij lijkt naar beneden te zweven, zo boven de piste. In een glooiende beweging springt hij van links naar rechts over de zeer hoge buckels heen. Nog geen 5 minuten later is hij beneden en skien we met ze’n 3en verder. Het enige wat ik denk is; later als ik groot ben wil ik ook op de Gamsleiten II skien. 

Bovenstaand fragment dateert uit de jaren negentig en inmiddels zijn we meer dan 20 jaar verder. Ik ski nog steeds, ben een beetje beter geworden en kreeg dit seizoen de kans om samen te werken met het skigebied Obertauern. Obertauern, het gebied waar ik mijn eerste ski meters maakte, waarin ik meerdere keren ben gevallen en weer ben opgestaan, waar ik in de ski-klas altijd heimwee had naar mijn moeder en het gebied waar een van de steilste ski-hellingen van de Alpen ligt genaamd Gamsleiten II 

dingen om te doen in Obertauern Gamsleiter II skien

Ondanks dat ik zoveel op reis ben, had juist deze trip naar Obertauern iets speciaals  of misschien wel nostalgisch voor mij. Iedere afdaling die ik maakte bracht een herinnering met zich mee. Van de lunchtent Treff 2000 waar we altijd tot laat in het zonnetje zaten tot het ABC kinderland van de CSA Skischule Silvia Grillitsch waar ik mijn eerste wedstrijd skiede. Niks leek veranderd te zijn en dat gaf mij een heel fijn gevoel.

dingen om te doen in Obertauern Gamsleiter II skien

dingen om te doen in Obertauern Gamsleiter II skien

Maar liefst vier dagen bezocht ik Obertauern. De eerste dag bestond vooral uit winterse activiteiten op de piste en tijdens de tweede dag stond er een Atomic test ski dag op de planning. Hier vertelde ik natuurlijk enorm enthousiast over mijn eerste ski-meters. Ik liet foto’s zien en vroeg of het ABC land (zie foto’s) nog steeds bestond. Een van de ski-leraressen die mee was tijdens de Atomic #sheskis dag kwam naar mij toe. Ze vroeg naar mijn foto’s en mijn geschiedenis met Obertauern. “If you want we can go back to ABC land” is wat ze zei. Uit enthousiasme vroeg ik haar mee in ons groepje, totaal niet wetende wie ze eigenlijk was.

Uit enthousiasme vroeg ik haar mee in ons groepje, totaal niet wetende wie ze eigenlijk was.

In de lift stelde ik mijzelf voor en begon ik honderd uit te praten. En toen pas na ongeveer 10 minuten viel het kwartje. De vrouw die met mij mee was gegaan was Silvia Grillitsch, de eigenaresse van de skischool waar het voor mij ooit allemaal begon. Ik vertelde dat ik dolgraag een keer de Gamsleiten II wilde skien, maar het stiekem best wel spannend vond. ‘Don’t worry. We go there now’ was wat ze zei. En ja, voordat ik het wist zaten we in de lift richting deze kind of bucketlist afdaling.  

dingen om te doen in Obertauern Gamsleiter II skien

Ik liet in de lift tal van foto’s zien en wat bleek? De leraar waar ik toentertijd les van had, is inmiddels bijna vijftig en nog steeds werkzaam bij CSA Skischule. Sylvia vroeg mij alles over mijn website. In het engels legde ik haar uit dat je op DailyNonsense verhalen kan vinden waar men een lach van op het gezicht krijgt, verhalen waar men even over na moet denken, verhalen die mensen misschien wel doet veranderen. “You know, life is not perfect, but can be really beautiful. You just have to see it” is wat ik haar zei.

De Gamsleiten II behoort tot de steilste afdalingen van Oostenrijk

En toen na een aantal afdalingen was het zo ver. Eerst de Gamsleiter I lift naar boven en daarna hup door skien richting  de lift Gamsleiten II. Waarom deze afdaling zo bijzonder is? De Gamsleiten II heeft een hellingsgraad van 100% en behoort hiermee tot de steilste afdalingen van Oostenrijk. De afdaling is niet alleen steil, maar is ook ongeprepareerd en bestaat uit zeer hoge buckels.

dingen om te doen in Obertauern Gamsleiter II skien

In het skiseizoen 2017-2018 heb ik maar liefst 8 skigebieden aangetikt, verschillende steile afdalingen en zwarte pistes meegepakt, maar was ik toch wel een beetje gespannen in het Gamsleiten II liftje naar boven. Dit vooral denk ik, omdat ik het vroeger altijd enorm spannend vond als mijn vader deze afdaling ging maken.

En daar ging ik, van links naar rechts over de buckels naar beneden.

Eenmaal boven aangekomen waaide het flink. Sylvia was razend enthousiast en kon alleen maar lachen. Zelf had ik hetzelfde euforische, maar ook wel gespannen gevoel. Nu ga ik dan eindelijk de afdaling nemen, is wat ik dacht. En daar ging ik, van links naar rechts over de buckels naar beneden. Misschien iets minder glooiend dan mijn vader, maar Sylvia was enorm trots. ‘You go so fast, I am proud’ is wat ik haar steeds hoorde roepen.

Eenmaal bij de Kringsalm aangekomen kon ik natuurlijk niet anders dan meteen enthousiast mijn vader Facetimen. Als een klein kind zo blij kwam ik bijna niet uit mijn woorden. ‘Pap, ik heb het gedaan, ik heb het gedaan, de Gamsleiten II’ is wat ik bijna schreeuwde toen hij opnam. Het leuke is dat zelfs het PR team van Obertauern enorm enthousiast was en onderstaande linkse foto plaatste op hun Instagram story. Stiekem toch wel een beetje trots hoor.

Na de lunch komt Sylvia naar mij toe. “Chloe, I want to thank you for everything. Your story gave me a big smile on my face and this all really made my day”. Ik geef haar een knuffel. We nemen afscheid. Een paar uur later loop ik door het dorp met muziek in de oren. De zon staat hoog aan de hemel, de lucht is blauw, ik heb een grote lach op mijn gezicht en het enige wat ik denk is; life is not perfect, but beautiful and I am happy that I can see it. 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP