Schildervakantie La Luce Paintings in Zuid-Spanje

Schilderen tijdens een vakantie in Zuid Spanje. Ga ik dat echt doen? Als je mij dit een paar jaar geleden had gezegd had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Als kind, maar ook later op de middelbare school had ik namelijk een aversie tegen tekenen, schilderen, techniek en andere creatieve vakken. Ik had het idee dat ik het niet kon, was constant aan het vergelijken met klasgenootjes en vond dan ook dat anderen altijd beter werk afleverden.

In plaats van mijn werk meer te gaan waarderen besloot ik het gewoon stom te vinden en nooit meer te doen. Lekker makkelijk! Achteraf gezien en vooral nadat ik tijdens het kitesurfen mijn zelfsabotage doorbrak begon ik te beseffen dat dit alles te maken had met mijn sociale faalangst.

Leren schilderen in Andalusië

Tijdens mijn reis door Andalusie kom ik in contact met de Nederlandse Lucienne, een kunstenares die schildervakanties in Zuid Spanje aanbiedt. Als ze mij uitnodigt om eens langs te komen om een dag mee te schilderen in Conil de la Frontera twijfel ik even. Want, kan ik dit wel?

Schildervakantie La Luce Paintings in Zuid Spanje

De schildervakanties in Zuid Spanje worden gegeven in de prachtige tuin van Lucienne, maar omdat het regent op de dag dat ik ga leren schilderen is alles naar binnen verplaatst. Als ik aankom is een deel van de cursisten al aan het werk. Snel gooi ik een schort over mijn hoofd om vol goede moed te starten met het leren schilderen. Dit wordt wat, spannend!

Uitzoeken van de geschikte foto

Ik begin met het uitzoeken van de foto die ik wil gaan schilderen. Ik blader door de boeken heen en meteen valt mijn oog op een typische foto van Vejer de la Frontera. Ik blader nog even door, maar al gauw beslis ik dat dit de foto wordt die ik ga naschilderen.

Lucienne legt een wit papier neer. ‘Probeer hier de tekening met een potloot rustig na te tekenen. Geen details, gewoon een beetje schetsen. Je maakt hierdoor kennis met je toekomstige schilderij’. Ik staar naar mijn witte papier en krijg het meteen benauwd. Wat als ik, net als vroeger, nog steeds niet kan tekenen?

Tekenen en oefenen met de eerste schetsen

Dit is angst spreek ik mijzelf toe, en juist die angst moet ik zien los te laten. Ik adem een paar keer diep in en uit en begin aan mijn kunstwerk. Af en toe loopt Lucienne langs. ‘Je bent op de goede weg Chloe’. Ik voel een kleine weerstand, maar probeer positief te blijven. En dat werkt.

Nadat de eerste schets klaar is gaan we aan de slag met water en acryl verf. Dit om schaduwen in de tekening aan te geven. ‘Probeer weer niet te precies te zijn en gebruik veel water. Doordat het water zijn eigen gang gaat wordt de tekening creatief’.

Nou daar ga ik dan. Ondanks dat Lucienne duidelijk aan geeft artistiek te zijn, merk ik dat ik heel precies, als een kind, aan het inkleuren ben. En juist dat is niet de bedoeling. Later vertelt Lucienne dat deze oefening heel interessant is voor de mind, omdat je angst en controle hier moet gaan loslaten. En ze heeft gelijk, want telkens heb ik het idee dat ik mijn ‘mooie’ tekening ga verliezen.

Aan de slag op het schildersdoek

Inmiddels is het zonnetje gaan schijnen en samen met Sylvia ga ik buiten verder. Hier gaat het echte werk op het doek beginnen. Ik kijk naar mijn medecursist die een bloem schildert. Als ik vervolgens naar mijn foto kijk, met allemaal kleine details erop, besef ik dat ik niet de makkelijkste foto heb gekozen. Maar goed dit moet gewoon gaan lukken, denk ik positief.

Schildervakantie La Luce Paintings in Zuid Spanje

Lucienne geeft de tip om het schilderij en de foto op te delen in hokjes zodat het duidelijker wordt waar je wat moet gaan schetsen en uiteindelijk gaan schilderen. Als eenmaal de lijnen duidelijk zijn, kan ik starten. Gewoon doen, laat je angsten los, spreek ik mijzelf toe.

En dan langzaam komt mijn schets op het doek. Daarna helpt Lucienne, ook vanwege tijdsgebrek, een beetje zodat ik sneller met het creëren van de schaduwen kan beginnen. Terwijl Lucienne de spulletjes gereed maakt, geniet ik van het prachtige uitzicht over de kustlijn van Conil de La Frontera. Een schildervakantie aan zee in Zuid-Spanje is zo slecht nog niet.

De laatste stap van de schildervakantie in Zuid-Spanje is het ‘echte’ schilderwerk. Ik krijg snel een klein lesje mengen van kleuren voordat ik aan de slag ga. De tijd vliegt voorbij en waar ik in de ochtend nog een beetje op zag tegen deze activiteit baal ik nu dat ik niet langer kan blijven. Een dag schilderen met Lucienne, is mogelijk, maar echt veel te kort.

Na 4,5 uur is mijn Vejer de la Frontera schilderij klaar en eerlijk? Ik had nooit gedacht dat het zou lukken en ben stiekem best wel trots op het resultaat. Met heel veel plezier kijk ik daarom ook terug op deze dag in Conil de La Frontera en ik zou iedereen een schildervakantie in Zuid Spanje bij La Luce Paintings willen aanraden.

Zuid-Spanje schildervakantie aan zee informatie en kosten

Interesse in een schildervakantie in Zuid Spanje? De schilderlessen vinden van begin april tot eind oktober plaatst en zijn geschikt voor zowel beginners als voor gevorderden. De groepen zijn nooit groter dan 6 personen en iedere cursist wordt op zijn of haar eigen niveau begeleid worden. Op zondagavond vindt er een welkomstborrel plaats waarbij je onder het genot van een glas wijn en tapas elkaar beter leert kennen.

Schildervakantie Zuid-Spanje kosten en informatie

De prijs van de 5-daagse schildervakantie in Zuid Spanje is € 320. Deze prijs is inclusief welkomstborrel met wijn en tapa, gebruik van alle materialen en twee doeken van 40/50 cm. Deelname per dag, zoals ik gedaan heb, is ook mogelijk (+/-4 uur voor € 70,–).

Lees meer gerelateerde Spanje artikelen

→ Stedentrip Sevilla: bezienswaardigheden en andere tips!

→ Citytrip Cádiz: de tips voor een weekend weg

→ Vakantie Tarifa: restaurants, activiteiten en andere tips!

Heb je nog vragen over een schildervakantie in Zuid-Spanje of over een rondreis door Andalusie, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.