Safari rondreis door Tanzania. Een 11-daagse reisroute & tips!

Half april vloog ik na mijn bouwreis met Habitat in Malawi door naar Tanzania voor een safari rondreis door Tanzania met Makasa Safari. Makasa Safari wordt gerund door Selma Kamm-Melai, afkomstig uit Nederland en Yohannes Ngomi Kamm, geboren en getogen in Tanzania. Samen wonen ze alweer meer dan 10 jaar in Moshi en inmiddels hebben ze drie kinderen. Vanuit hun kantoor in Moshi organiseren ze diverse coole safari rondreizen door Tanzania en ook ik kreeg de kans om op safari door Noord Tanzania te gaan.

Safari rondreis door Tanzania. Olifantentrek in National Park Tarangire. Makasa Safari

Als je op safari rondreis door Tanzania gaat dan wil je natuurlijk wilde dieren spotten. Maar waar kan je dat het beste doen? De meest bekende safari parken liggen in Noord Tanzania en de kans is zeer groot dat je hier de big five kan spotten.

Omdat ik maar kort te tijd had (en last-minute naar Tanzania vloog) heb ik niet alle parken kunnen bekijken, maar ik weet inmiddels wel waar JIJ moet wezen als je op safari rondreis door Tanzania wilt gaan.

Beste reistijd voor een safari

De beste reistijd voor een safari in Tanzania is juni tot en met oktober. Dit is precies na de lange regentijd en dan zijn de national parken prachtig groen. Houd er wel rekening mee dat rondom juni de schoolvakanties beginnen en dat het daardoor (vooral in juli en augustus) erg druk kan zijn.

Zelf reisde ik in april naar Tanzania en dit is midden in de regenperiode (die loopt van februari tot eind mei). Toch heb ik dit totaal niet als negatief ervaren. Ik heb natuurlijk wel een paar keer regen gehad, maar dit was vooral in de avond of in de ochtend.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Een heel groot voordeel van reizen naar Tanzania in het laagseizoen is dat het heerlijk rustig is in de national parken. Je hebt dus echt het gevoel alsof je alleen in het park rijdt (in plaats van met duizenden andere toeristen).

De mooiste national parken in Noord Tanzania

  • National Park Tarangire ligt op ongeveer 4 uur rijden van Kilimanjaro International airport. Tijdens mijn verblijf in Tanzania bezocht ik dit park en dat was echt een fantastische ervaring. Tarangire bestaat uit grasvlaktes met veel baobab bomen en dit park is een goed alternatief als je geen tijd hebt om Serengeti (verder weg) te bezoeken.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

  • Het bekendste national park in Noord Tanzania is Serengeti. Serengeti betekent in Masai taal eindeloze vlakte en dat is niet zonder een reden. Dit park is groot en ligt op 9 uur rijden van Kilimanjaro International airport. Het heeft een oppervlakte van 30.000 km² en is dus echt huge. Wil je dit park bezoeken dan moet je daar minimaal 2 dagen voor uittrekken.
  • Lake Manyara ligt op steenworp afstand van Tarangire en is weer totaal anders. Waar je bij National Park Tarangire echt over een uitgestrekt graslandschap rijdt, rij je bij Lake Manyara door een veel meer bebos (dichte jungle) gebied. In het park vind je heel veel apen, grote groepen olifanten en diverse vogelsoorten.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

  • Dichtbij het Kilimanjaro International airport ligt Arusha. De stad waar de meeste safari’s beginnen. Je kan hier heerlijk tot rust komen bij bijvoorbeeld Kili Villa of Onsea House in Arusha. Tot rust komen doen de meeste mensen in deze stad, maar in Arusha ligt ook Arusha National Park. Dit is het kleinste national park van Tanzania en daarom ook het minst bezochte park. Maar juist onder de locals is Arusha National Park populair. Voordelen aan dit park zijn; niet druk, je kan het in een dag bekijken, de kosten van het bezoeken van dit national park zijn aanzienlijk lager in vergelijking met bijvoorbeeld het toeristische Serengeti.
  • Als laatste Ngorongo. Dit is een national park waar ik zelf helaas niet ben geweest, maar waar ik zeker nog een keer voor terug wil komen. De Ngorongoro-krater is de grootste interactieve ingestorte vulkaankegel ter wereld. Het is in principe een enorme groene kuil in het Afrikaanse aardoppervlak waarin een variatie aan wilde dieren leeft.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Ga je op safari rondreis door Tanzania dan is het aan te bevelen om voor de reis even een of twee dagen rust in te plannen. Na een lange vlucht vanuit Nederland is het heerlijk om even bij te komen. Mijn favoriete plek om een Safari rondreis door Tanzania te starten is Onsea House Arusha.

Vervoer safari rondreis door Tanzania

Na een dagje lekker bij het zwembad te hebben vertoefd werd ik opgehaald om naar mijn eerste accomodatie te rijden. We reden in een vierwiel aangedreven auto naar zowel de hotels als door de national parken. Tijdens de safari heb je constant een persoonlijke gids die je meer uitleg geeft over de reis en de bezienswaardigheden langs de route.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Wanneer we van accommodatie naar accommodatie reden zat ik meestal voorin in de auto. Dit is comfortabel en hierdoor heb je een goed overzicht over de weg. Tijdens de safari nam ik altijd plaats achterin de auto. Dit omdat de auto voorzien is van een speciaal gemaakt panoramadak en wat het mogelijk maakt staande vanuit de auto te fotograferen of te filmen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Safari rondreis door Tanzania – De mooiste route voor 11 dagen

Enthousiast geworden over een safari rondreis door Tanzania en wil je ook op safari dan heb hieronder een 11daagse safari route voor je uitgestippeld.

Dag 1 – vlucht van Schiphol naar Kilimanjaro

Vanaf Schiphol is het ongeveer 8,5 uur vliegen naar Kilimanjaro. KLM voert dagelijks vluchten uit die rechtstreeks vliegen en rond de klok van 19:00 aankomen. Heb je meer tijd en vind je een vlucht met KLM te duur? Dan kan je er ook voor kiezen om met Turkish Airlines te vliegen. Deze vluchten hebben meestal een overstap op Istanbul van +/- 2 uur en zijn vaak iets goedkoper. Vanaf het vliegveld Kilimanjaro is het ongeveer een uurtje rijden naar Arusha.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. vluchten van Amsterdam naar Kilimanjaro

Vind hier vliegtickets goedkope tickets naar Tanzania 

Dag 2: uitrusten en lekker eten in Arusha

Na een lange vlucht ben je vaak moe (vooral als je niet kan slapen in het vliegtuig) en het is verstandig om daarna even een rustdagje in te plannen. Het hangt van de aankomsttijd van je vlucht af, maar als je de vlucht KLM boekt en dus de eerste dag om 19:00 aankomt is het handig om twee nachten in Arusha te boeken.

Lees ook: 7 tips om vliegen aangenamer te maken.

Geniet de eerste twee dagen van de zon, trek baantjes in het zwembad, boek een massage en proef de gerechten en ontdekt de kookkunsten van Belgisch chefkok Axel. Dit boetiek hotel gebouwd in de bananenvelden van Arusha is een echte aanrader!

Safari rondreis door Tanzania. Overnachten in Arusha. Het mooiste hotel van Tanzania Onsea house Arusha. Een safari boeken in het laagseizoen.

Lees ook: Onsea House Arusha; tot rust komen voor of na je safari in Tanzania

Dag 3 & dag 4 op safari in Tarangiri National Park

Na een dagje rust kan de safari dan eindelijk op de derde dag beginnen. In de ochtend word je opgehaald door Makasa Safari om naar Tarangiri National Park te rijden. Deze rit duurt ongeveer 3,5 uur. Tarangiri National Park is intens groot en het is aan te raden om hier 1,5 dag voor uit te trekken. Bij aankomst in de accommodatie kan je in de namiddag meteen op je eerste safari.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Tijdens de vierde dag word je al vroeg opgehaald voor een dag safari. Lunch wordt van te voren bereid en meegenomen voor onderweg. In principe zit je een hele dag in de auto en rijd je door het park opzoek naar wilde dieren. Ik maakte een safari rondreis door Tanzania in het laagseizoen dus het was heerlijk rustig, waardoor ik het gevoel had alsof ik alleen op de wereld was.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen

Aan het einde van de gamedrive (zo wordt de zoektocht naar wilde dieren ook wel genoemd) rijd je weer terug naar je accommodatie om hier te genieten van een warme avond maaltijd. Handig om te weten; doordat je een persoonlijke gids tot je beschikking hebt kun je zelf kiezen wanneer je weer terug naar je accommodatie wilt.

Een accommodatie tip tijdens deze dagen is Osopuko Lodge. Hier slaap je midden in de natuur in een huisje met uitzicht op Tarangire National park. Hoe cool is dat? Osopuko Lodge beschikt ook over een infinity pool waar je na je safari een duik in kan nemen of even heerlijk op een zonbed kan neerploffen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Tarangire. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. Osopuko Lodge

Lees ook: Osupoku Lodge: overnachten in Tarangire National park Tanzania

Dag 5 & dag 6 op safari in Serengeti National Park

Ga je 11 dagen op safari rondreis door Tanzania dan kan een bezoek aan Serengeti National Park natuurlijk niet ontbreken.  Ik was maar 8 dagen in Tanzania dus helaas kon ik zelf geen bezoek brengen aan dit National Park. Volgens insiders heb je wanneer je Serengeti bezoek het gevoel alsof je in the Lion King terecht bent gekomen. Je vindt er uitgestrekte vlaktes, veel leeuwen, cheetah en luipaarden. Je kan hier dagen rijden zonder hetzelfde te zien.

Tip: Wil je naar Serengeti National Park? Overnacht dan in een tented camp midden in het park. Een aanrader is Kenzan Mara Tented Camp.

Dag 7 op safari in Lake Manyara

Na twee dagen Serengeti rijd je weer terug en maak je een stop bij Lake Manyara. Dit national park was in eerste instantie zeker niet mijn favoriet, maar achteraf gezien wil ik een bezoek aan Lake Manyara aan iedereen aanrader.

Dit omdat het echt totaal anders is dan Serengeti en Tarangiri National park. Lake Manyara is bebost en je hebt echt het gevoel alsof je door de jungle rijdt. Overal zie je apen, de diversiteit aan vogelsoorten is echt fantastisch en doordat het een niet zo groot park is (320 km2) kun je in een paar uur heel veel zien.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen.

Na een gamedrive bij Lake Manyara (die ongeveer 3 uur duurt) rijd je door naar je accommodatie. Mijn aanrader hier is Isoitok Camp. Dit is een kleinschalig tented camp in het midden van het Maasai gebied. Eigenlijk ligt het echt in the middle of nowhere, op ongeveer een uurtje rijden vanaf Lake Manyara.

Safari rondreis door Tanzania. National Park National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. Isoitok Camp

Lees ook: Isoitok Camp; glamping bij de Maasai in Tanzania

Dag 8 Bezoek aan de Masai

Na een middag/avond te hebben doorgebracht bij Isoitok Camp wil je vast jmeer te weten te komen over de Masai. Vanuit Isoitok Camp kun je een bezoek brengen aan een boma (een Masai dorp). Wil je weten hoe dit gaat? Bekijk dan onderstaande video.

Na een bezoek te hebben gebracht aan de Masai en na vier national parken te hebben bezocht is het tijd om terug te rijden naar Arusha. Op de route kun je al jouw safari indrukken verwerken om na ongeveer 4 uur rijden aan te komen bij de laatste accommodatie van de rondreis door Tanzania.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

De accommodatie Kili Villa ligt op een landgoed net buiten Arusha en op 30 minuten van de internationale luchthaven Kilimanjaro.

Dag 9 Paardrijden in Arusha

Op dag 9 breekt de laatste, maar wel een van de leukste activiteiten aan. Paardrijden in Tanzania. Er zijn diverse mogelijkheden, maar mijn advies is om een paardenrij safari op de range te boeken. Deze kun je in de ochtend (tot ongeveer 13:00) en in de namiddag (vanaf 16:00) boeken. Je betaalt per persoon rond de 80 dollar en bent dan sowieso twee uur zoet. Ik vond dit echt een fantastische ervaring! Side note: voor deze activiteit moet je wel een beetje kunnen paardrijden.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel: Kaskazi Horse Safari’s; paardrijden in Tanzania.

Dag 10 Uitrusten aan het zwembad in Arusha

Tanzania kent veel mooie en zonnige dagen. Hoe lekker is het dan om daar na de safari nog even van te genieten? Plan daarom de laatste dag (of misschien wel de laatste twee dagen) aan het zwembad van Kili Villa. Lees een boek, rust uit en geniet van de gerechten bereid door je eigen prive chef kok.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Meer weten over een verblijf bij Kili Villa? Lees dan het artikel: Kili Villa: luxueus slapen, heerlijk eten en golfen in Arusha Tanzania

Dag 11 Vertrek naar NL of doorreizen naar Zanzibar

Na 11 dagen zit de reis er op en is het tijd om terug te gaan naar Nederland. In 11 dagen heb je echt genoeg tijd om alles te zien in Noord Tanzania. Wil je nog langer genieten van de Afrikaanse zon? Boek dan een 15daagse rondreis door Tanzania en vlieg op de 11de dag vanaf Kilimanjaro door naar Zanzibar voor een korte strandvakantie van 4 dagen.

Wat kost een safari in Tanzania?

Een safari door Tanzania is prijzig, maar boek je een reis via Makasa Safari dan hoef je je in principe om niks druk te maken en wordt alles voor je geregeld. Een 11daagse safari rondreis door Tanzania kost ongeveer 4000 euro per persoon en bijna alles is inclusief.

Het bedrag is inclusief alle accomodaties, transfers, game drives in een privé 4WD safari auto, de toegangsprijzen voor de National Parks, een Engels sprekende gids tijdens de safari dagen en drink water op de safari dagen. De vlucht naar en van Tanzania, reisverzekering, visa (kost 50 dollar en kan gekocht worden op het vliegveld in Kilimanjaro) en drankjes zijn in deze prijs niet inbegrepen.

Safari rondreis door Tanzania. National Park Lake Manyara. Makasa Safari. Een safari boeken in het laagseizoen. De reisroute voor een 11daagse safari rondreis door Noord Tanzania

Safari rondreis door Tanzania. Aanrader of niet?

Voorafgaand aan deze reis heb ik een kleine safari gedaan in Malawi en een tijgersafari in India, maar eerlijk is eerlijk deze safari rondreis door Tanzania overtrof alles. Ben je gek op dieren en wil je een keer op safari in Afrika boek dan een safari rondreis door Tanzania. Het is duur, maar het is het meer dan waard!

Lees meer over een rondreis door Tanzania 

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP