Zo was mijn rondreis door Noord Albanië

Het regent. We rijden over een onverharde weg ergens bij de grens tussen Albanië en Macedonië. Mijn maag knort. Ik wil vanavond pizza eten, maar tot nu toe zien we alleen maar tankstations op de weg. “Daar, stop, een pizzeria”. Hij drukt vol op de rem. “Oh shit, we hebben geen geld gepind”. Ik zucht. “Hoeveel geld hebben we nog?” Ik tel de briefjes die los in de auto liggen en kom op een bedrag uit van 400 LAK (omgerekend 3,20 euro). Daarna schud ik met het geld. “Ik denk dat we hier niet ver mee komen, maar ik kan het gaan vragen”. Ik loop naar binnen en vraag of ik kan pinnen. “No sorry!”. Ik zucht, mijn maag knort. “What can I buy for 400 LAK?”. Mijn ogen vliegen over het menu heen, alles is duurder. “Don’t worry, please stay. I will make big pizza for you guys”. Ik glunder en besef hoeveel aardigheid soms waard is.

Tijdens de Balkan roadtrip besloten we een dag richting Albanië te gaan. Een land welke waarschijnlijk niet bij iedereen 1,2,3 bovenaan zijn of haar vakantielijstje staat. Maar waarom eigenlijk? Wat mist Albanië wat de andere Balkan landen wel hebben? Ondanks dat ik maar 1,5 dag had besloot ik toch een kleine rondreis in Noord Albanië te maken.

Rondreis door Noord Albanie - Peugeot 5008 - Lake Komani

Albanië is een klein land en onder te verdelen in noord en zuid. In het zuiden (tegen Griekenland aan) vind je de de relatief ongerept gebleven Albanese kustlijn, met aan de ene kant Sarandë en de andere kant de Albanese Rivièra. Een echte aanrader (volgens insiders) is Ksamil beach.

In het noorden staan de natuur en de bergen centraal. Wij waren op doorreis naar Macedonië vanaf Montenegro en hadden daarom alleen maar tijd om een klein deel van Noord Abanie te zien. Maar hey, dat maakte een rondreis door dit land zeker niet minder interessant. 

Toerisme in Albanië

Door het strenge communistische beleid dat Albanië heeft gekend en doordat het land een lange tijd grotendeels gesloten bleef voor buitenlandse bezoekers is het toerisme nog in opkomst. De meeste vakantiegangers zijn dan ook Albanezen of een aantal verdwaalde backpackers. Sinds 2000 neemt het toerisme steeds meer toe en dat heeft natuurlijk een reden. Reizen door Albanië is goedkoop en daarom perfect voor iedere reiziger.

Een rondreis door Albanië is totaal niet gevaarlijk. Integendeel juist! De Albanese bevolking is enorm gastvrij en vriendelijk. Ze zijn enorm blij met toeristen en helpen je graag. De wegen zijn iets minder vriendelijk. De vernieuwde snelweg tussen de hoofdstad van Albanië, Tirana, en de bekende Macedonische badplaats Ohrid is perfect, maar de wegen rondom de kleine dorpen en steden zijn onverhard of slecht. Daarnaast rijden de Albanezen roekeloos. Houd hier dus rekening mee wanneer je met de auto door Albanië rijdt.

In Albanië betaal je met de Albanese lek. Houd er rekening mee dat je bijna nergens met je pinas of creditcard kan betalen en dat het dus handig is om in de hoofdstad of in de grote steden (zoals Shkodër) geld te pinnen. Wij waren 1,5 dag in Albanie en pinde 10.000 Albanese lek (ongeveer 80 euro).

Rondreis door Noord Albanie - Geld pinnen in Albanie - Albanese lek

Geen zin om met de auto naar Albanië te gaan. Drie keer per week vliegt Transavia vanaf Amsterdam naar Tirana (de hoofdstad). Vanaf hier kan je met een huur auto naar het noorden rijden. Er is niet echt een goede treinverbinding door Albanië , maar er bestaat wel een mogelijkheid om met de bus te reizen. Wil je tijd besparen? Huur dan een prive busje. Iets duurder, maar wel veel sneller!

Rondreis Noord Albanië

In Noord Albanië staat de natuur centraal. Je vind er kleine dorpjes en prachtige meren.

Shkodër

De meest bekende toeristische stad in Noord Albanië is Shkodër. Hier vind je winkels, hotels en restaurants. Maar ook het grootste meer van Europa ligt rondom deze stad. Het meer van Shkodër ligt gedeeltelijk in Albanië en gedeeltelijk in Montenegro. Een paar jaar geleden vaarde ik tijdens mijn bezoek aan Montenegro over dit meer. In Virpazar (Montenegro) huurde wij een bootje. Hiermee vaarde wij 1,5 uur over het meer.

Rondreis door Noord Albanie - meer van Shkodër

Shkodër is redelijk modern, maar bij het verlaten van de stad Shkodër waan je je echt even in een totaal andere wereld. Je hebt het idee dat de tijd echt stil heeft gestaan. Paard en wagen, schapen herders, koeien en geiten die zomaar de weg over steken en onverharde wegen zijn aan de orde van de dag. Na een kleine stop in Shkodër vervolgende we onze rondreis in Noord Albanië richting Lake Komani.

Rondreis door Noord Albanië - wegen in Albanië

Rondreis door Noord Albanië - wegen in Albanië

Rondreis door Noord Albanië - wegen in Albanië

Bij de afslag richting Lake Komani, net voor de stad Vau i Dejës, kom je op een weg waar je je ogen uit kijkt. Let er wel op dat deze weg onverhard wordt en dat de wegen condities slecht zijn.

Lake Komani

Lake Komani (welke minder bekend is dan het meer van Shkodër) ligt op ongeveer 40 minuten afstand van de Shkodër. Over het meer van Komani kun je een van de mooiste boottochten van Albanië maken. Dagelijks vaart er een veerpont tussen Koman en Fierze (en weer terug). Ooit deed deze veerpont dienst als verbinding tussen de twee dorpen, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een opkomende toeristische attractie.

Je kan zowel bij Koman (09:00) als bij Fierze (13:00) opstappen. Een ‘single ticket’ kost rond de 5 euro. Verwacht geen fancy boot, maar een echte typische veerpont waar ook een paar auto’s op kunnen. Wij wilde eerst met de auto mee gaan, maar besloten uiteindelijk om een retour ticket (€11,50) te nemen.

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani

Houd hier rekening mee:

  • Parkeren kan niet in de haven van Koman. Je moet voor de tunnel parkeren (er is weinig parkeerplek) en vanaf hier is het ongeveer 5 tot 10 minuten lopen (door de tunnel). Wij kampeerde bij Camping Natura en hadden het geluk dat de eigenaar ons afzette. Op de terugweg kregen wij een lift naar de camping.
  • Op de heenweg naar Fierze was de boot afgeladen vol. Op deze boot zaten veel toeristen/backpackers die vanaf Fierze de bekende hike route van Valbona naar Theth namen. Op de terugweg was het enorm rustig. Er zaten nog geen dertig mensen (veel locals) op de boot (zie foto).

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani - Komani Lake Ferry Berisha

  • Bij aankomst in Fierze kom je niet in een gezellig dorpje uit. Er is een mogelijkheid om iets te kopen (drank/chips/snoep/broodjes) en er is een klein terras, maar that’s it!
  • Het weer op het meer kan enorm variëren. Zo was het op de heenweg bewolkt en op de terugweg enorm zonnig. Wij namen de boot in juni en in de ochtend was het redelijk koud. Neem dus zeker uit voorzorg een trui mee!

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani - Komani Lake Ferry Berisha

Slapen rondom Lake Komani

Lake Komani ziet er prachtig uit en je wilt natuurlijk niets liever dan ergens slapen in de natuur rondom dit meer. Echter zijn er maar vrij weinig accommodaties rondom Lake Komani. Wil je een beetje comfortabel slapen? Dan adviseer ik om een hotel in Shkodër te boeken. Vanaf Shkodër gaan er diverse tours richting Koman. Heb je een eigen auto dan duurt het ongeveer 45 minuten vanaf de stad naar Lake Komani.

Hou je van avontuur? Dan kun je kamperen bij Camping Natura. Verwacht absoluut geen luxe, maar wel enorme gastvrijheid. Camping Natura is namelijk niet meer dan een soort van parkeerplaats met een klein grasveld en bar/restaurant.  (eerlijk het ziet er niet uit, maar de eigenaar is een super aardige, leuke en vriendelijke man!)

Nadat wij onze tent hadden opgezet schoven we aan tafel bij het restaurant van Camping Natura. Wij hebben het echt super gezellig gehad en rekende daar uiteindelijke +/- 26 euro af. In dit bedrag zat kamperen, dineren, ontbijten en een aantal drankjes. Geen geld dus!

Rondreis door Noord Albanië - Lake Komani

Benieuwd naar meer Balkan verhalen? Ik maakte ook een rondreis Bosnie & Herzegovina, , bezocht de 12 mooiste plekken van Montenegro , ging een dag naar Kosovo, genoot van de zon inMacedonië ,verkende de regio Slavonie in Kroatie en nam een kijkje bij Lake Bled in Slovenië.

Wil je meer Balkan landen tegelijk bezoeken? Lees dan het artikel: Balkan roadtrip: 3-weekse reisroute + de tips! 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. hallo,

    ik heb een vraagje. Ik ga dit jaar met een paar vrienden naar Macedonië/Albanië en mijn vraag is: kost het veel tijd om de grens over te gaan van macedonië naar Albanië

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP