Riva del Garda: vakantie ten noorden van het Gardameer

Het Gardameer in Italie is bij de meeste Nederlander bekend om de zuidelijke kant. Hier vind je dan ook campings die vol staan met auto’s met Nederlandse kentekens. Het noorden is rotsachtig, heeft geen zandstranden dat doordat het aan de voet van de bergen Monte Baldo (2218 mtr) en de Monte Rochetta (1575 mtr) ligt kan het weer soms wat onvoorspelbaar zijn.

Dit zijn meerdere redenen waarom mensen liever kiezen voor een vakantie in de dorpjes aan zuidkant van het Garmeer. Maar welke kant van het Gardameer is nou mooier? Is dat echt de zuidkant of toch de noordkant?

Ik wilde tijdens mijn Noord-Italie roadtrip het noorden van het Gardameer een kans geven. Want wat maakt juist deze kant van het Gardameer bijzonder?

Bezienswaardigheden Riva del Garda

Vier dagen verbleef ik in Riva del Garda, het meest noordelijke dorpje van het Gardameer. Dit deel trekt vooral surfers, mountainbikers en bergbeklimmers vanwege de avontuurlijke activiteiten die hier mogelijk zijn. Maar er is meer, rondom Riva del Garda liggen ook prachtige plekken om te bezoeken zoals Lago di Tenno, Torbole sul Garda en Arco.

Maar de vraag is natuurlijk welke activiteiten en dingen moet je nou echt gedaan hebben als je richting het noorden van het Gardameer gaat? Hieronder deel ik drie activiteiten/tips/bezienswaardigheden die het zuiden van het Gardameer zeker niet heeft en een vakantie aan het noorden van het Gardameer bijzonder maken.

Beklim de Via Feratta Cima Capi

Mijn favoriete activiteit in Riva del Garda is de via feratta Cima Capi. De uitzichtjes op het Gardameer tijdens het beklimmen van de via feratta zijn echt adembenemend mooi.

Via feratta Cima Capi doen noorden gardameer

Nadat ik de Rosengarten via feratta in Dolomieten en de Jabal Akhdar via feratta in Oman heb beklommen ben ik echt via feratta hooked. Heb je nog nooit een via feratta gedaan, wees dan niet bang. De via feratta Cima Capi is namelijk redelijk makkelijk en prima te doen voor beginners. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn tijdens de zomermaanden. Daarnaast staat de zon in de ochtend en de middag echt vol op de berg, dus goed insmeren is een must!

De Via Feratta Cima Capi ligt boven het dorpje Biacesca (ongeveer 7km vanaf Riva del Garda). Je kan in dit dorpje je auto parkeren en vanaf hier de route Via Feratta Cima Capi volgen. Na ongeveer 45 minuten wandelen begint de via feratta. De totale route duurt +/- 5 uur (ben je een beginner dan is het boeken van een guide een must!).

Eet vegan bij Officina Verde

Vegan eten heeft in mijn hoofd iets saais, minder smaakvol. Maar waarom eigenlijk? Ik heb geen idee. Het is er op een of andere manier gewoon zo ingeprent. Mijn reisgenoot is vegetarisch en toen locals ons adviseerden om vegan te eten bij restaurant Officiana Verde twijfelde ik ook even. Zou wel een saaie bedoeling zijn dacht ik.

Niks was minder waar. Eerlijk is eerlijk; ik heb nog nooit zo lekker vegan gegeten als bij Officina Verde. Officina Verde ligt op ongeveer 10 minuten fietsen (20 minuten lopen) vanaf het Riva del Garda centrum. Het is echt een verborgen parel van Riva del Garda en je komt hier alleen maar als je weet waar het zit.

Alle ingrediënten in de gerechten bij Officina Verde komen uit Italie en zijn wanneer mogelijk ook uit de lokale omgeving. Wij aten vier verschillend gerechtjes bestaande uit alleen maar groenten en het was enorm smaakvol.

In het centrum van Riva del Garda vind je diverse restaurants, maar ben je opzoek naar iets speciaals of wil je iets anders proberen dan kan ik Officina Verde zeker aanrader.

Ga suppen Cascata del Ponale

Een andere verborgen parel en zeker een bezienswaardigheid in Riva del Garda die het bezoeken waard is, is Cascata del Ponale. Cascata del Ponale is een waterval in Riva del Garda. Deze waterval is alleen te bereiken per boot of je raad het al met een supboard.

Via Surf Segnana Watersports kregen wij ongeveer 2 uur SUP les en gingen we met een gids het Gardameer op. Suppen lijkt heel easy, maar ik moet toegeven dat 2 uur op zo’n board staan en op het einde met wind tegen, best pittig was. Maar eenmaa aangekomen bij Cascata del Ponale was het de inspanning meer dan waard.

Een 2 uur durende les kost 55 euro. Het is ook mogelijk om alleen een SUP board te huren. Hiervoor betaal je 15 euro per persoon per uur voor.

Overnachten Riva del Garda

Enthousiast geworden over een vakantie naar Riva del Garda? Opzoek naar een leuke accommodatie in het centrum? Wij sliepen 3 nachten bij Hotel Sole. Een hotel met een prachtig uitzicht over het Gardameer.

Overnachten Riva del Garda - het mooiste hotel met uitzicht op het Gardameer

Heb je na het lezen nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.