Restaurant de Limus; een culinaire verrassing in Nijmegen.

Ik hou van eten. Dat is iets wat wel duidelijk is. Ik word blij van mooi servies, want het eten wat daarop geserveerd wordt lijkt op een of andere manier nog lekkerder te zijn. Maar ik word ook blij van mooi eten. Kleuren, vormen en creaties maken hetgeen wat op je bord ligt als een soort cadeautje. Vanavond ben ik uitgenodigd, samen met een vriendin, bij Restaurant de Limus in Nijmegen. Zij is hier al vaker geweest en weet; er komen veel cadeautjes aan!

Restaurant de Limus is met Nijmeegse tongval vernoemd naar de Romeinse limes; een grenslijn die ooit liep vanuit Katwijk aan Zee, via Nijmegen naar Duitsland. En dit restaurant verwezenlijkt de droom van eigenaar en chefkok Manuel Jansen.

Restaurant de Limus Nijmegen - ervaring/review

Manuel heeft koken in zijn bloed zitten en besloot daarom ook te gaan studeren aan de Cas Spijkers academie. Na zijn studie succesvol te hebben afgerond opende hij anderhalf jaar geleden, samen met zijn wederhelft Marieke, restaurant de Limus aan de Kerkstraat in Nijmegen.

Op een woensdag in januari werd ik samen met een vriendinnetje uitgenodigd om te komen eten. Bij binnenkomst duikt Manuel direct achter de bar en even later staan er twee drankjes voor ons klaar; gedestilleerde zure pruimendrank uit Japan met tapache (gefermenteerde ananassap die hij zelf maakt) en gingerbeer. Het is een prima start van de avond!

Menu kaart restaurant de Limus

Bij Restaurant de Limus kun je voor lunch en diner terecht. De lunchkaart bestaat uit een aantal simpele gerechten als salade met gamba’s en kroketten op brood. In de avond kan men à la carte eten, maar je kunt je ook laten verrassen. Per tafel kun je het tasting menu bestellen. Dit is een surprise menu waar alle creativiteit en originaliteit van de keuken naar voren komt. Men kan kiezen voor een 3,4,5 of 6 gangen tasting menu.

6 gangen tasting menu

Samen met een vriendinnetje had ik het genoegen het 6-gangen tasting menu met bijpassende wijnen en speciaal bieren te proberen. Ik zeg je eerlijk, je kunt mij niet blijer maken dan met dit soort verrassingsmenu’s. Niet weten wat je krijgt en wel weten dat het goed is, is toch top?

De eerste gang noemt Manuel erwtensoep. Dat is an sich niet heel speciaal, toch? Zeker wel! Deze “erwtensoep” is alles behalve gewoon. De zacht gegaarde buikspek is bekleed met spliterwtencréme, selderijgel, winterpeencrunch, worteldressing, pannacotta van doperwt en citroengras. Zo maak ik mijn erwtensoep niet kan ik je vertellen. Bij deze eerste gang kregen we een Arnhems speciaalbiertje van de Leroy Brown Brewery. Dit donkere biertje past erg goed bij dit gerecht, maar dat is voor Manuel niks nieuws. Hij weet precies wat hij allemaal op fles heeft staan en welk gerecht daar perfect bij past. Dit is een hobby van hem die hij mooi weet te integreren in zijn restaurant.

Lees ook: Bistrobar Bankoh; een stukje Azië aan de Waal in Nijmegen.

De tweede gang zag er wederom weer prachtig uit. Een dungesneden sukadesteak van wagyu, pastinaakcrème, koude gevogelte bouillon, mais chips en tahooncress. Ik moest mijn best doen om langzaam te eten en er écht van te genieten. Bij dit gerecht schonk Manuel een fruitige Duitse rode wijn.

Voordat we het door hadden stond alweer de derde gang op ons te wachten. Maar eerst kregen we de wijn ingeschonken. Ook deze keer weer een rode wijn, maar nu uit Italië. Hier verwachte ik een stukje vlees bij, maar Manuel weet ons te verrassen: Gerookte biologische meerval met kimchi van spruiten, misocrème, kaantjes van truffelaardappel en inktvischips. Ik kan me voorstellen dat je denkt; “Kimchi? Misocréme? Kaantjes?” Dat dacht ik ook maar maakt niet uit. Het was allemaal even lekker!

Restaurant de Limus Nijmegen - ervaring/review


Na dit gerecht kwam er een witte wijn onze kant op. Daarnaast kwam Manuel met twee borden aangelopen en een kannetje en mijn vriendin zei direct: “Oeh, dit is leuk! Als Manuel met kannetjes aan komt lopen, zit er altijd iets lekkers in!” Daar had ze gelijk in. Het vierde gerecht is tartaar van pompoen en zoete aardappel, coquille, rettich, tarwegras, meloesui, creme van pompoen, gemarineerde kaki en gedroogde peper. Uit het kannetje komt een gele currysaus wat het gerecht af maakt.

Wat mij tussendoor opviel is dat, naar mijn mening, het interieur van de zaak niet helemaal matcht bij de kwaliteit en presentatie van de gerechten. Het maakt de drempel om naar binnen te stappen daarentegen wel lager, maar toch merkte ik dat ik dat jammer vond. Dit komt misschien, omdat beide eigenaren sinds de overname zich volledig gefocust hebben op het eten en ze hun gasten direct wilden laten proeven en ervaren wat de kwaliteit van de gerechten is. Nadat ik hem vroeg over het interieur is Manuel open en eerlijk. Hij vertelde dat hij weet dat er iets moet gebeuren in het interieur. “De generatie van nu, die ik hier ook wil hebben, houdt van de volledige beleving: Hippe restaurants en goed eten”. 

Bij de vijfde gang werd er weer een speciaalbiertje ingeschonken. Ik word altijd erg blij van redelijk donkere biertjes. Dit biertje genaamd Nevel wordt gebrouwen in Nijmegen en heeft een citrus-achtige smaak. Ik moest er even aan wennen. Bij dit biertje aten we mijn favoriet van de avond: Churros! I love Churros! De churros wordt geserveerd met koffieschuim, gebakken wolfsklauwappel, parfait van gefermenteerde citroen en sinaasappelgel. Amen.

Lees ook: Toko Oost: gezond afhalen in Nijmegen.

Ik was echt de tel een beetje kwijt toen Manuel met de laatste gang aan tafel kwam; marshmallow van pastinaak, lotuswortel in suikerwater, mangogel en ingelegde buddhahand (dat is een citrusvrucht). Hier werd ook weer een speciaalbiertje bij geserveerd. Brouwerij Van Steenberge creëerde dit exclusieve speciaalbier in samenwerking met Belgische (sterren-)chefs voor het gastronomische event ‘Fourchette’ in Gent. Doel van de chefs? Restaurantgasten overtuigen hun culinaire keuzes te combineren met bier.

Restaurant de Limus – review

Laat ik vooropstellen dat Manuel keuzes durft te maken. Hij presenteert gerechten in combinatie met mooie wijnen en bieren die mensen verrassen. “High end comfort food, dat is wat we neer zetten” zegt Manuel ook trots. Ze staan met 12 van de 20 punten in de Gault&Millau van 2020 en dit is wat mij betreft meer dan terecht. Voor €85,- per persoon bestel je het 6 gangen tasting menu inclusief drankarrangement en koffie. Het leuke van eten bij De Limus is dat Manuel zelf zo veel mogelijk voor in de zaak staat. Hij vertelt graag over wat hij serveert of waarom de bieren en wijnen die hij schenkt zo goed passen bij de gerechten. De prijs lijkt misschien ietwat hoog, maar maar je mag jezelf best af en toe een cadeautje geven, toch?

Heb je vragen over Restaurant de Limus? Sel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 
Anne Kolkman
Anne Kolkman

Anne (30), woont in Nijmegen met haar twee katten Frum & Bobbie. Ze is single en werkt als Manager Operations bij YveY, de horeca partner van N.E.C. Voor DailyNonsense.nl schrijft ze over the single life struggles, vriendschap en deelt ze ook al haar guilty pleasures.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP