Veiligheid Tunesië. Hoe eng is reizen naar dit land?

We rijden richting Schiphol. Het is negen uur in de ochtend en de regen klettert tegen de autoruit. Op de A10 staat het muurvast, de ruitenwisser draait overuren en ik zie mensen chagrijnig voor zich uit staren. Ondanks dat mijn hoofd enorm pijn doet van alle Gin Tonic’s die ik gister tijdens een feestje heb gedronken en ik het liefst nog een paar uurtjes had geslapen ben ik blij dat ik weer weg ga. Ik check mijn paspoort, camera en laptop  Ok ik ben niks vergeten. We naderen Schiphol en ik pak mijn spullen. Ik zwaai en roep: “enorm lief dat je mij op dit tijdstip even weg wilde brengen”. Ik pak mijn koffer, zet mijn headphone en zonnebril op mijn hoofd en loop richting vertrekhal 3. Daar ga ik weer, weer weg, even een paar dagen de zon op zoeken in Tunesie.

Is dat eng? een reisje naar Tunesië?

Na de aanslag in Sousse op 26 juni 2015, was het klaar met Tunesië. De bestemming kreeg het reisadvies code rood en bekende vliegmaatschappijen besloten hun vliegtuigen niet meer richting de bestemming te laten vliegen. De toerisme nam met bijna 1/3 af. Vreselijk voor een land waar meer dan 400.000 mensen afhankelijk zijn van het toerisme.

Het kan overal gebeuren, dus waarom bang zijn in Tunesië?

Ik weet nog goed dat mijn vriendinnetje (toentertijd werkende in Djerba-Tunesië) totaal geen angst voelde. De aanslag was mijlen verderop en was in principe net zover als de afstand van Amsterdam naar Parijs. Daarnaast kon het overal gebeuren. Waarom bang zijn in Tunesië, als de kans net zo groot is dat het een Europees land gebeurt.

Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder, heeft de rijksoverheid het reisadvies versoepeld en gaan mondjesmaat diverse maatschappijen weer vliegen richting deze bestemming. Het gekste vind ik misschien wel, dat na een aanslag in bijvoorbeeld Parijs of Barcelona iedereen enorm meeleeft en een week later weer afreist naar deze bestemmingen. Bij dit soort bestemmingen is dat toch even wat anders. Is het angst? Angst dat het weer gebeurt? Angst van het onbekende?

Is dat eng? een reisje naar Tunesië?

Toen mij gevraagd werd of ik mee ging voor een ontdekkingsreisje naar Tunesië twijfelde ik geen minuut. Waarom thuisblijven? We zitten in Sousse aan het strand en in drie dagen tijd ga ik kennis maken met Tunesië. Een bestemming die hopelijk voor de Tunesiërs (400.000 mensen zijn afhankelijk van het toerisme) weer snel terugkomt op de toeristische kaart.

Is dat eng? een reisje naar Tunesië?

Op het moment van schrijven zit ik met een kopje koffie op het balkon en publiceer ik snel deze post. De zon voelt warm aan en schijnt precies op mijn balkon. Klein geluksmomentje hoor. Ik app met Nederland waar het wederom regent. Balen, maar daardoor geniet ik nog meer van de zon. Vandaag gaan we met een catamaran varen, lunchen in Port el Kantoui, vanmiddag staat er een ontspannen thalassotheraphie op het programma en vanavond is het Sousse by night. Ik neem nog snel een kop koffie voordat ik onder de douche spring. Stiekem ben ik enorm blij met mijn “wegwee”. Ik wil altijd weer weg. Ik had door angst thuis kunnen blijven, maar dat heb ik juist niet gedaan. Want weetje: Fear kills more dreams than failure ever will.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP