Reizen naar India. Aanrader of toch niet?

India, wellicht wel hét land waar de meeste mensen vooroordelen over hebben. Juist daarom wilde ik reizen naar India. Ik wilde ervaren of alle vooroordelen over India waar zijn of niet? Want is het echt zo dat je altijd ziek wordt als je naar India reist?

Voordat ik naar India ging, heb ik natuurlijk rondgevraagd. Mensen die er al zijn geweest, vinden het óf vreselijk óf ze houden ervan. De meningen waren verdeeld. Mensen die er nooit geweest zijn, vinden het meestal maar niets. Eng, vies, onveilig en druk waren de meest genoemde argumenten.

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

Door deze opmerkingen kreeg ik  steeds meer het idee dat ik mijn ticket naar de dood had geboekt. Ik liet mij niet uit het veld slaan, en ging toch. Hieronder lees je mijn verwachtingen, afgezet tegen mijn ervaringen over mijn prachtige reis naar India.

De grote pluspunten van reizen naar India

Laten we positief beginnen. Er zijn natuurlijk ook een heleboel mooie pluspunten aan reizen naar India.

De cultuur is uniek en tradities staan nog hoog in het vaandel

Een belangrijke reden om naar India te gaan was omdat India naar mijn mening nog één van de weinige landen is waar cultuur en religie een grote rol spelen. Zelf ben ik niet gelovig opgevoed waardoor ik die diepgaande religieuze beleving niet ken. In India geven mensen zich juist volledig over aan hun cultuur en religie. Begrijpen zul je het wellicht niet, maar voelen hoe mensen vol overgave iedere dag bidden naar hun god, is wellicht het meest bijzondere dat je in India kunt ervaren.

Reizen naar India Delhi Tessa Koster Reizen naar India Delhi Tessa Koster

Alle dieren worden gerespecteerd en gekoesterd.

Als je in India over straat loopt kom je van alles tegen: koeien, apen, kippen, varkens, geiten, eekhoorntjes, parkieten, poezen en honden. Je kunt veel over Indiase mensen zeggen maar ik heb niemand deze dieren iets aan zien doen. Ze zijn er gewoon en iedereen legt zich hierbij neer. Sterker nog, ze worden ook gevoerd! In een dermate arm land als dit is dat een mooie gewaarwording. En nog een positief feitje: bijna iedereen spreekt Engels!

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

Zelfs de lelijkste foto is mooi, India is prachtig!

Mijn conclusie is dat India prachtig is. Leg je neer bij de dingen waar je niets aan kunt veranderen, doe geen gekke dingen (zoals uitdagend kleden of ’s nachts alleen de straat op). Pas je goed aan, je zal dan zien hoe prachtig India is. Zelfs de lelijkste foto op jouw camera zal kleurrijk zijn en je laten zien hoe bijzonder het land is.

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

De minpunten van reizen naar India

Eerlijk is eerlijk er zijn natuurlijk ook een aantal minpunten van reizen naar India.

Knijp je neus maar dicht, het stinkt en is goor in India.

Ja, het is waar hoor! (Bijna) overal waar je komt in India is een sterke geur aanwezig. Zijn het niet de uitlaatgassen of smog die je ruikt, dan is het wel de geur van wierook die je neus binnendringt (als je er van houdt, heb je geluk). Voornamelijk de grote steden hebben last van enorme stank. Dit komt door de combinatie van de hoge bevolkingsdichtheid, armoede en het tekort aan kennis (over bijvoorbeeld het effect van plastic).

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

Als je je dan afvraagt, is het goor? Ja, ook dat is zo. Maar ook dat is niet gek. Naast dat mensen in India voornamelijk buiten leven (dus ook hun kip wordt op straat verkocht en niet in een supermarkt), hebben zij ook andere normen en waarden. Kitsen op straat is hier normaal, evenals een flinke boer laten of een papiertje op straat gooien. Leg je hier vooral bij neer, dat maakt je reis een stuk relaxter.

Black Friday in India, het is een chaos in India

Op de vraag of mensen onbeleefd zijn, kan ik niet anders zeggen dan ‘ja’, maar zeker niet onaardig! Ik heb ook geleerd dat het in dit land niet anders kan. Als je op straat braaf gaat staan wachten totdat iemand je voorlaat, dan kun je lang wachten. Dus, pas je aan. Een beetje duwen en trekken is hier zo erg nog niet.

Het verkeer is voor mij de grootste shock. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze rijden als idioten! Regels? Die kennen ze niet. Botsing? Who cares. Knipperlicht? Toeteren werkt veel beter! De drukte en chaos zijn echt even wennen.

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

Ik ben beroemd, iedereen wil met je op de foto in India

Als je in India op straat loopt, willen locals, net zoals in sommige andere landen, graag met je op de foto. Locals willen het beeld oproepen dat ze bevriend zijn met Westerse mensen. Vanaf het moment dat jij het vliegtuig uitstapt, ben je een prooi. Het grappige is, alles wordt uit de kast getrokken om met jou op de foto te gaan. Persoonlijk vond ik het niet erg als ze met mij op de foto gingen, al word je er soms gek van. Mocht je het echt niet willen, werkt het om gewoon heel duidelijk “nee” te zeggen of vraag voor de grap eens geld voor een foto!

Reizen naar India Delhi Tessa Koster

In India is het normaal om te staren naar mensen die ‘anders’ zijn. Samen met het aanraken van hun edele delen (bij mannen), maken ze kenbaar dat ze je mooi vinden. Echt leuk vond ik dit niet, maar er viel goed mee te leven.

Ik heb reizen naar India als enorm positief ervaren. Ben je van plan om een reis te boeken naar India en wil je meer weten? Lees dan alle artikelen over India. Heb je vragen  dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Tessa Koster
Tessa Koster

Tessa (27) woont in Nijmegen en werkt met veel plezier als junior inkoper. Het liefst gaat ze op reis en daarom gaan al haar vakantiedagen op aan reizen. Het kan haar niet ver genoeg!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP