Reizen naar Hampi; het historische hart van India. Dit zijn alle tips!

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar in fact reisde ik in april 2018 voor de derde keer naar India. Na vijf dagen Noord India waar ik samen met Tom tijgers spotte in het Dudhwa National Park was het tijd voor het historische Hampi.

Hampi ligt in de deelstaat Karnataka in het zuiden van India. De hoofdstad is Bangalore, welke ook bekend staat als het centrum van de Indiase IT wereld. Hampi ademt historie en dat is ook de reden dat veel mensen (vooral backpackers) naar deze plek komen.

Desondanks is Hampi niet enorm bekend onder de Nederlandse toerist. Zij kiezen tijdens hun eerste bezoek aan India toch vaak voor de standaard Golden Triangle route Delhi, Agra en Jaipur of reizen naar Mumbai, Kerala of Goa.

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Waarom reizen naar Hampi?

In Hampi liggen de resten van de vroegere stad Vijayanagar, de hoofdstad van het Vijayanagarrijk. In de 15de eeuw was Vijayanagar de grootste stad van India en de tweede grootste stad van de wereld (WOW!). Inmiddels staat Hampi op de UNESCO werelderfgoed en is het zeker een bezoekje waard.

Je loopt bijna letterlijk door een museum en er is heel veel te zien. Plangoed van te voren wat je wilt zien en wanneer je dit gaat bezoeken. Houdt er ook rekening mee dat sommige tempels tijdens de lunchbreak gesloten zijn.

Visum India aanvragen? Dat kan hier.  

Plekken om te bezoeken in Hampi

De monumenten en ruïnes (veelal (oude) tempels) van Hampi liggen verspreid over vijfentwintig vierkante kilometer. Voor de belangrijkste momenten heb je ongeveer een dag nodig. Wil je alles doen en ontdekken uit deze Hampi online reisgids dan adviseer ik je minimaal drie tot vier dagen te blijven.

Onderstaande vier plekken liggen op loopafstand van elkaar en kunnen dus gecombineerd bezocht worden.

Virupaksha Temple

De Virupaksha tempel is de bekendste tempel van Hampi en is zelfs nog in werking. Ondanks dat wij buiten het seizoen Hampi bezochten (april) was er rondom deze tempel nog behoorlijk wat te doen (bijna geen toeristen). Deze tempel is gratis te bezoeken. Er wordt alleen een kleine fee gevraagd als je je camara mee naar binnen wilt nemen om foto’s te maken.

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Hampi Bazaar

Vanaf De Virupaksha tempel naar de Mantanga Hill loopt een grote weg. Hier woonde en werkte lang geleden mensen. In de tijd dat Hampi op de UNESCO werelderfgoed werd gezet, moest daarmee ook iedereen dit stuk grond verlaten. De ruïnes van de Hampi Bazaar zijn nog altijd blijven staan. Aan het einde van de weg ligt Manmatha Tank. Men zag Manmatha Tank als een heilig bad naar god. Echter leverde het zwemmen in dit bad grote vervuiling op (vooral door plastic afval). Hierdoor besloot de Indiase regering het zwemmen bij de tempel te verbieden.

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple, Hampi Bazaar, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple, Hampi Bazaar, Manmatha Tank, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple, Hampi Bazaar, travel guide to Hampi India

Achyutraya Temple

Iets verder ligt de Achyutraya tempel (20 minuten lopen vanaf de Virupaksha tempel). Wij bekeken deze tempel vanaf de Mantanga Hill. Het uitzicht op de ruïnes en palmbomen is echt prachtig.

Reizen naar Hampi, Achyutraya Temple, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Achyutraya Temple, travel guide to Hampi India

Vanaf de Mantanga Hilll liepen we door een waar ruïnes paradijs naar de Vithala tempel. Deze route is 2km en het is ongeveer een half uur lopen.

Vithala Temple

Wij waren hier in april met 40 graden en het enige wat ik mij nog kan herinneren na 2km wandelen dat ik een zwembad wilde springen. Het was zo enorm heet. Hieronder twee foto’s van het Vithala tempelcomplex.

Reizen naar Hampi,Vithala temple, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi,Vithala temple, travel guide to Hampi India

Bovenstaande monumenten liggen bij elkaar en kun je ongeveer in een ochtend bekijken. De volgende tempels en ruïnes liggen in een andere deel van Hampi.

Big Shiva Linga or Badaviling Temple

In de Badavilling tempel zit Shiva Linga, (Shiva is een van de belanrijkste goddelijke persoonlijkheid in het hindoeïsme) in het water. Hierdoor is het water heilig en zou besprenkeling ervan voor geluk zorgen. Een priester (zie foto) zit voor de tempel die mensen voor een kleine bijdrage besprenkeld met heilig water.

Reizen naar Hampi,Big Shiva Linga or Badaviling Temple, travel guide to Hampi India

Hierna ging mijn hoofd dollen van alle informatie die ik binnen kreeg. Binnen het hindoeïsme zijn diverse goden en hiervan zijn diverse standbeelden te zien in dit deel van Hampi. Bezoek je dit deel van Hampi dan is mijn advies om je van te voren in de goden van het Hindoeïsme te verdiepen (ik had dat dus niet gedaan).

Lakshmi Narasimha Statue

Naast de Badavilling tempel staat het Lakshmi Narasimha standbeeld.

Reizen naar Hampi,Big Shiva Linga or Badaviling Temple, travel guide to Hampi India Lakshmi Narasimha Statue

Let op: Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar het volgende monument.

Sasivekalu Ganesh

Ganesh is een bijzondere god binnen het hindoeïsme. Hij valt op door zijn olifanten kop en is de geestelijke zoon van Shiva. Hij zou ontstaan zijn uit het badolie van zijn moeder Parvati als een mooie jongen en kreeg pas later de olifanten kop. De mythologie zegt dat wanneer je de Ganesh vereerd hij al je hindernissen weg neemt. Hierdoor is Sasivekalu Ganesh een van de meest bezochte monumenten van Hampi.

Reizen naar Hampi,Sasivekalu Ganesh, travel guide to Hampi India

Let op: Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen (bergop) richting de Hemaku hill tempel.

Hemakuta Hill Temple

Boven op de Hemakuta Hill heb je een prachtig uitzicht over Hampi. Het is de perfecte locatie om zonsopgang of zonsondergang te bekijken. Let op: er zijn hier heel veel apen. Dat kan leuk zijn, maar ze zijn sneller dan je denkt.

Reizen naar Hampi,Hemakuta Hill Temple, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi,Hemakuta Hill Temple, travel guide to Hampi India

Let op: vanaf hier is het handig om een riksja of taxi te pakken naar de volgende locatie (ongeveer 15 minuten).

Lees ook:  Hotel the Westin Garden City Mumbai

Malyavanta Raghunatha Temple

Dit is echt een van mijn favoriete tempels. Waarom? Malyavanta Hill is het thuisfront voor een aantal priesters. Zij leven hier in een ashram, maken muziek, zingen en eren een aantal keren per dag diverse goden.

Reizen naar Hampi, Malyavanta Raghunatha temple, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Malyavanta Raghunatha temple, travel guide to Hampi India

Vanaf hier liepen we naar boven richting de top van de Malyavanta Hill. De zonsondergang is daar echt prachtig!

Reizen naar Hampi, Malyavanta Raghunatha temple, travel guide to Hampi India

Tijdens de laatste dag brachten wij een bezoek aan het dorpje Anegundi (lees daar meer over onder het kopje; dingen doen in en rondom Hampi). Hier ligt de Durga Devi Tempel. De tempel ligt op ongeveer een half uur (met de taxi) vanaf het centrum van Hampi.

Durga Devi Temple, Anegundi

Jemig wat was dit bijzonder. Vanaf de parkeerplaats loop je naar boven richting de Durga Devi Tempel. Eenmaal binnen valt meteen de boom met gekleurde papieren zakjes op. In deze gekleurde zakjes zitten kokosnoten die zorgen voor geluk, vrede en liefde. Het is de bedoeling dat je er een ophangt en een jaar later terug komt om hem er weer af te halen.  Dit zou zorgen voor een beter leven.

Het mooie aan de Durga Tempel is dat het een huis is voor iedereen. Heb je het slecht getroffen in India dan kun je hier terecht voor een gratis maaltijd.

Reizen naar Hampi, Durga Devi Temple, Anegundi, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Durga Devi Temple, Anegundi, travel guide to Hampi India

Vanaf de Durga Devi Tempel liepen we verder over de Anjanadri Hill. Deze klimtocht door de bergen en kleine grotten is zeer indrukwekkend. Hieronder loop ik over de ruïnes richting het uitzichtpunt.

Reizen naar Hampi, Durga Devi Temple, Anegundi, travel guide to Hampi India

Ben je benieuwd wat je allemaal mee moet nemen qua kleding tijdens een reis als deze? Lees dan het artikel; ‘Vier weken reizen met een backpack van 12,5 kilo. Zo doe je dat!’

Boven op Anjanadri Hill heb je een prachtig uitzicht over het bad van Pampa Sarovar.

Reizen naar Hampi, Pampa Sarovar. Anegundi, travel guide to Hampi India

Dingen doen in en rondom Hampi

Naast ruïnes en tempels bezoeken kun je ook tal van anderen dingen doen in en rondom Hampi. Hieronder de handigste tips om je reis naar Hampi nog leuker te maken.

Bekijk de rituelen in de Tungabhadra rivier

In Varanasi heb je de heilige Ganges rivier en in Hampi heb je de Tungabhadra rivier. Iedere morgen om half 8 vindt hier een ritueel plaats. Naast dat mensen zichzelf wassen wordt ook de olifant uit een van de tempels gewassen. De olifant komt met een boel bombarie aanlopen en wordt hierna gewassen door zijn verzorger. Het is een ritueel waar de Hindoes een enorme waarde aan hechten.

Disclaimer: Ik kan niet oordelen over de verzorging van deze olifant, maar ik weet wel dat hij niet gebruikt wordt als toeristische attractie (dus je kan er niet op rijden zoals in Thailand gebeurt). Wil je meer weten over wilde dieren die ingezet worden voor toeristische attracties in diverse landen? Lees dan het artikel dierenleed op toeristische plekken

Reizen naar Hampi, Tungabhadra rivier, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Tungabhadra rivier, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Tungabhadra rivier, travel guide to Hampi India

Bezoek Hampi Hippie Island

Midden in de Tungabhadra rivier ligt het Hampi Hippie eiland ook wel backpackers eiland genoemd. Het is een waar walhalla voor iedere backpacker. Wil je andere reizigers ontmoeten? Boek dan een accommodatie hier. Leuk weetje: de plek is zo rustgevend en chill dat sommige reizigers hier wel een maand blijven hangen.

Maak een boottocht over de Tungabhadra rivier

Een boottocht over een rivier is altijd leuk om te doen. In Hampi kun je varen in een zogeheten Coracle-boot over de Tungabhadra-Rivier. Aanrader!

Reizen naar Hampi, boot huren, varen met een Coracle-boot over de Tungabhadra-Rivier, travel guide to Hampi India

Ga vogels spotten in het meer van Ankasamudra

Op op ongeveer 50 km afstand van Hampi ligt het Ankasamudra bird sanctuary. Dit vogelreservaat ligt in het meer van Ankasamudra en te bereiken per taxi. Houdt er rekening mee dat het een stukje rijden is, maar als je fan bent van vogels het zeker de moeite is om hier heen te gaan. Je kan hier onder andere pelikanen en flamingo’s spotten. Het is ook mogelijk om een bootje te huren. Vraag hier na bij je accommodatie in Hampi.

Reizen naar Hampi, vogels spotten Ankasamudra bird sanctuary travel guide to Hampi India met Tom Grond

Reizen naar Hampi, vogels spotten Ankasamudra bird sanctuary travel guide to Hampi India

Boek een dag een gids en ontdek Hampi met een local

Stiekem heb ik een hekel aan gidsen, maar ik adviseer als je gaat reizen naar Hampi wel met een gids op pad te gaan. Dit vooral omdat je anders de meeste monumenten, tempels en ruïnes aanziet als ‘gewoon’ stenen. Een professionele gids kost ongeveer 2000 INR per dag.

Onze gids Kumar was echt top! Je kan hem boeken via het nummer +919480309905

Reizen naar Hampi, travel guide to Hampi India met Tom Grond

Reizen naar Hampi, travel guide to Hampi India met Tom Grond

Bezoek de verborgen parel; Anegundi village

Op ongeveer 10 minuten van Hampi ligt Anegundi village. De meeste mensen bezoeken hier (als ze hier überhaupt heen gaan) de Durga Devi Temple, maar het authentieke dorpje slaan ze vaak over. Super zonder want juist Anegundi village is de verborgen parel van Zuid India.  Tijdens onze laatste dag in Hampi brachten wij een bezoek aan Anegundi village. We gingen naar de bibliotheek en bezochten een kleine vrouwen weverij voor handgemaakte producten.

Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India

Shop handgemaakte producten en ontmoet Meera Bai

Anegundi village staat bekend om haar handgemaakte producten gemaakt van bananenvezels. Om een lang en moeilijk verhaal kort te maken. Van het afval van de bananenbladeren maken vrouwen in Anegundi village handgemaakte producten zoals tassen en placemats.

Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India, Bananafiber Craft

Dit initiatief gesteund door plaatselijke NGO’s levert aanvullende inkomsten op voor vrouwelijke ambachtslieden van het gebied.

Belgische Meera Bai (zie foto hieronder) woont sinds 30 jaar in India (heeft zelfs een tijdje in een ashram gewoond), verkoopt de producten van de vrouwen in haar winkel en ondersteund de vrouwen waar nodig. Tijdens mijn bezoek aan Hampi kwam ik in gesprek met Meera. Het was enorm interessant om met een Europese vrouw te praten over het leven in India. Ben je in Hampi breng dan een bezoek aan Meera, maak een praatje en laat je inspireren door haar verhaal.

Lees ook:  Backwaters houseboat tour in Kerala - Zuid India

Meera Bai, Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India, Bananafiber Craft

Meera Bai, Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India, Bananafiber Craft

Eet bij de locals en geniet van de Karnataka keuken.

In Anegundi village werd ik samen met mijn reisgenoot, onze gids en taxi chaffeur uitgenodigd voor een typische Indiase lunch. Dit was enorm bijzonder om mee te maken. Achteraf bleek dat de vrouw in de keuken, de vrouw is van onze gids. Het was een unieke en onvergetelijke ervaring.

Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India. Eten met Locals in Zuid India

Reizen naar Hampi, verborgen parel van Zuid India Anegundi village, travel guide to Hampi India. Eten met Locals in Zuid India

Dit waren de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten voor een bezoek aanHampi. Hieronder gaat de online Hampi reisgids verder met nog meer extra tips die handig zijn als je gaat reizen naar Hampi.

Keep in mind tijdens een bezoek aan Hampi:

  • Stap nooit op deurdrempels in een tempel
  • Betreed een tempel via de linkerkant van de stier en verlaat hem via de rechterkant.
  • Doe je schoenen uit bij het betreden van een tempel.

Reizen naar Hampi, tempels bezoeken in Hampi, travel guide to Hampi India.

  • De meeste tempels zijn tijdens de lunch gesloten.
  • Draag geen petten in het heilige gedeelte van Hampi
  • Maak geen foto’s van mensen zonder toestemming te vragen.
  • Voor het maken van foto’s in de tempel wordt een kleine bijdrage gevraagd.
  • Bezoek Hampi tijdens Hampi Festival op 2,3,4 en 5 november
  • Er is geen alcohol verkrijgbaar in Hampi. Wil je een biertje drinken? Ga dan naar Hampi Hippie Island. Hier is volop alcoholische drank verkrijgbaar.
  • Kijk uit voor de apen en houd eten in gesloten tassen.

Reizen naar Hampi, tempels bezoeken in Hampi, travel guide to Hampi India.

Bereikbaarheid; hoe kom je in Hampi?

Hampi ligt niet enorm centraal en het vergt tijd om deze historische stad te bereiken. Er zijn geen directe verbindingen naar Hampi. De dichtstbijzijnde grote stap=d in Hospet. Vanaf Hospet kun een taxi (300 INR) pakken naar je accommodatie. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Met de trein reizen naar Hampi.

Er zijn diverse treinverbindingen vanaf de grote Indiase steden naar Hospet. Vanaf Mumbai duurt het +/- 18 uur, Hyderabad +/- 11 uur en vanaf Bangalore (Jet Airways vliegt dagelijks vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Bangelore) duurt het ongeveer +/- 8 uur.

Met de bus reizen naar Hampi

Vanaf bovenstaande steden rijdt er ook een bus naar Hospet. Het verschil met een trein en een bus is dat de bus iets langer duurt en dat het vaak slaapbussen zijn. Er rijdt van Hospet naar Goa ook een nachtbus (duurt 9 uur en kost rond de 1000 INR). Ik was in het begin enorm bang voor het reizen in een nachtbus, maar uiteindelijk was het een ervaring die ik niet had willen missen. Bang zijn was echt nergens voor nodig. Meer hierover weten? Lees dan het artikel; Met de nachtbus van Hampi naar Goa.

Met het vliegtuig reizen naar Hampi

Er is geen vliegveld in Hapi of Hospet. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Bellary. Wil je vliegen vanuit Amsterdam? Dat kan met KLM! Van Amsterdam gaan dagelijks vluchten naar Bangalore.

Vanaf hier moet je overstappen voor een korte vlucht van +/- een uurtje. Een ticket met Trustjet van Banaglore naar Bellary kost ongeveer 15 euro. Vanaf Bellary is het +/- 1,5 uur met de taxi naar Hampi.

Reizen naar Hampi, vliegen naar Hampi, travel guide to Hampi India.

Beste tijd om Hampi te bezoeken

Reizen naar Hampi kan in principe het hele jaar door. Echter zijn er twee periodes waar ik een reizen naar Hampi, maar ook reizen naar Zuid India niet zou adviseren. Dit is voordat de moesson start. In april en mei kan de temperatuur namelijk oplopen tot 45 graden. En dit is in de moesson periode van juni tot en met september. Het regent dan regelmatig en je kan tijdens deze periode zelfs de pech hebben dat het dagen lang achter elkaar blijft regenen.

De beste tijd om te reizen naar Hampi is van oktober tot en met maart. Het hoogseizoen is van december tot en met februari. Het is dan enorm druk met backpackers en de prijzen van accommodaties in Hampi kunnen dan hoger liggen dan normaal.

Wij bezochten Hampi in april en het was echt bloedheet. Iedere dag stonden we om half zes op, omdat het na tien uur echt te heet was om iets te zien. We gingen hierna meestal terug naar onze accommodatie om vervolgens weer verder te gaan met dingen bekijken rond de klok van vier.

Een voordeel van reizen naar Hampi in april en mei is dat er echt niks te doen is. Er was geen drukte en we hebben denk ik twee of drie verdwaalde backpackers gezien. En eerlijk die rust kan soms ook heerlijk zijn.

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Mijn mening over reizen naar Hampi:

Eerlijk? Na drie dagen Hampi kon ik geen steen meer zien. Ik had mijzelf te weinig (foei!) verdiept in Hampi, de geschiedenis van de goden uit het hindoeïsme en had daarom moeite om de verhalen van de gids te volgen. Mijn advies is om voordat je gaat reizen naar Hampi je goed inleest.

Desalniettemin had een bezoek aan Hampi zeker niet willen missen. Het is het historischer hart van India en een van de belangrijkste plekken voor het hindoeïsme. En vergeet niet; To travel is to discover that everyone is wrong about other countries.

Reizen naar Hampi, Virupaksha Temple travel guide to Hampi India

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.