Vier weken reizen met een backpack van 12,5 kilo, zo doe je dat!

Ik gooi mijn backpack op de band. De weegschaal geeft 12,5 kilo aan. De KLM stewardess achter de balie kijkt verbaast. “Is er iets?” ik kijk haar aan. “Zo weinig bagage voor bijna vier weken? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Je bent toch een blogger? Ik begin hardop te lachen. Het is altijd grappig als mensen je herkennen, maar het blijft ook een beetje vreemd. “Volg mijn website?” Ze lacht. ” Ja ik volg je via Instagram, althans volgen. Ik zie het weleens voorbij komen. Wel goed dat je zo weinig bagage mee hebt genomen, als ik een weekje naar Malaga ga kom ik al snel aan 20 kg”. Ik begin te lachen en zeg: ” Ik ga naar India en als je alles zelf moet dragen, in plaats van rollen, dan denk je wel twee keer na over een paar extra schoenen”.

Met 12,5 kilo aan bagage vertrok ik een paar weken geleden voor vier weken naar India. Hoe is mij dat gelukt? Is de vraag die ik niet alleen van de KLM stewardess kreeg, maar ook naderhand van vrienden en volgers. Om jullie meer inzicht te geven wat ik nou precies meenam, besloot ik er een post aan te wijden.

Om te beginnen dit was de tweede keer dat ik zelf met een backpack op reis ging. Eerlijk is eerlijk in het begin moest ik ook even wennen. Een backpack is handig omdat je hem zo hup op je rug mee kan nemen, maar weer super onhandig als je iets wilt zoeken in je backpack.

Tijdens mijn eerste backpack reis was het makkelijk. Ik ging naar meanland India waar het over het algemeen boven de 25 graden is. Tijdens deze reis was het een ander verhaal. Ik reisde door de staat Arunachal Pradesh waar de temperatuur verschillen groot waren. In Tawang (begin van de trip) was het koud en regenachtig terwijl het in Namsai (einde van de trip) bloedheet (30 graden) was.

Wat ik heb geleerd is dat het dragen van lagen en comfortabel zitende kleding het meest belangrijk is tijdens een backpack reis, dus pak hier ook op in. Die ene paar hakken of leuke trui kun je gewoon lekker thuis  in je kast laten liggen. Het is geen modeshow. Neem zoveel mogelijk neutrale kleuren (zoals zwart, grijs, wit) mee waardoor je alles met elkaar kan combineren op reis.

Wees bewust, het is geen modeshow op deze reis

Dus wat nam ik mee? Ik pakte in twee delen in. Een deel zomer, een deel winter. Voor het winterdeel koos ik voor een paar Timberland boots (hier heb ik enorm veel plezier van gehad), vier truien, twee pullies, een extra warme fleece trui, suède legging, twee gewone broeken en een sportlegging (super comfy)

Waar ik vooral veel plezier van heb gehad is mijn lichtgewicht zwarte ski-jas van Protest. Deze jas is ideaal als je weinig ruimte hebt in je tas. Je kan hem namelijk opvouwen tot een theezakje, maar is daarnaast wel warm en waterafstotend. Heel vaak sloeg ik hem om mijn middel en als ik het dan koud kreeg deed ik hem aan (zie foto hieronder en boven)

Voor het zomerdeel nam ik een tiental aan t-shirt mee (die kan je ook wassen op locatie), twee jurkjes (zie hieronder), een rokje, zwart en wit basic topje (welke je ook weer kan dragen onder truien), twee zonnebrillen en een paar slippers.

Als schoenen koos ik voor een paar comfortabele Reebok sneakers. Ik was even in twijfel of ik mijn Superga’s ook mee zou nemen, maar was achteraf zo blij dat ik deze schoenen had thuis gelaten. Dit vooral omdat het echt geen modeshow is op reis en dat besef je meestal pas bij aankomst. In Nederland was ik enorm aan het twijfelen, maar eenmaal daar is het enige wat je denkt ik moet kleding aan en het maakt eigenijk niet uit wat ik aantrek. Ik kan begrijpen dat je dat hier in Nederland niet kan voorstellen, maar geloof mij, het is waar!

In India is niet altijd correct om je blote benen te laten zien, maar wegens de hitte heb je natuurlijk niet altijd zin om een spijkerbroek te dragen. Een goede oplossing is het meenemen van sjaals. Deze kun je makkelijk om bijvoorbeeld je rokje of korte broekje heen slaan.

Naast kleding had ik ook wat extra spullen meegenomen. Zo nam ik een kleine reisföhn mee, natuurlijk ondergoed, toiletspullen (alles in kleine verpakking, gaat prima voor vier weken), cameraspullen, laptop, sokken en een extra rugtas.

Het enige wat ik op reis gekocht heb is een muts omdat het koud was in Tawang India, verder had ik echt meer dan voldoende mee op reis. Heb jij voor mij nog inpak tips? Of wil je wat vragen? Laat het dan vooral hier onder weten in een reactie.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Hi Jolanda, Bedankt voor je reactie. Ik ging zelf met een koffer naar Gambia. Het ligt er echt aan waar je heen gaat. Aan de kust is het redelijk verwesterst dus je hoeft dan geen lange dingen aan te trekken. Maar alsnog is het in Gambia ook geen modeshow. Pak dus niet teveel in. Ga je echt reizen hoe het dan simpel! In het binnenland droeg ik zelf wel een rokje, maar het kan zijn dat je jezelf daar minder prettig bij voelt. Kun je mijn meer vertellen over je reisschema? Hoor je graag. Groetjes, Chloe Sterk X

   1. Ons schema:
    bezoek crocodile pool
    Kubuneh (art), boottocht en oesterfarm.
    monkeypark
    reggea party bij domino’s
    james island,kunta kinteh island
    Abca’s kreek lodge (dagtrip)
    serekunda market
    avond eten bij local via resirest
    Bezoek aan school
    en als we nog tijd over hebben leek me dat Paradise Island wel relaxt om te bezoeken.
    En we hopen een gevangenis te bezoeken, werken zelf in een gevangenis dus soort van “werkbezoek””.

    En dit alles in 10 dagen:-)

    1. Hi Jolanda, ben je al weleens in Gambia geweest. Ik ben ook bij de crocodile pool geweest. De een vindt het fantastisch, maar ik zelf vond het toch een raar gevoel. De krokodillen liggen hier dicht op elkaar en er is weinig ruimte. Uiteindelijk zijn het toch wilde dieren die niet in een kleine pool thuis horen (mijn mening). James Island moet je inderdaad doen, maar is wel erg toeristisch. Wist je ook dat je via Abca’s naar een school etc kan gaan? Anyway, backpack is wel handig inderdaad als je van hot naar her reist. Welk hotel slaap je?

     1. Ja ben inderdaad ook bang dat sommige dingen te toeristisch zijn. Daarom ga ik bewust ook niet naar het dierenpark in Senegal. En sommige toeristisch plekken wil je eigenlijk ook gewoon gezien hebben.
      Reis dit keer voor 1e keer met koffer, we blijven alle nachten in Djeliba en van daaruit maken we de trips met een vaste gids.
      We gaan ook nog het brandwondencentrum bezoeken!
      Ik hoop dat Gambia bevalt, zo ja dan wil ik in juli met mijn 2 kinderen terug. Dat is ook de reden dan ook abcalodge ga bezoeken, want daar wil ik dan een paar dagen heen eventuel. Juli is wel in Gambia laagseizoen ivm regenperiode begreep ik, maar met de kinderen heb ik geen andere optie.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP