Gezond en snel: Pittige kipschotel met sperziebonen

Soms heb ik van die dagen dat mijn hele agenda vol staat met vergaderingen en overleggen. Herken je dat gevoel dat je na zo’n dag het liefst op de bank ploft met een ‘dom’ boekje of ‘verstand op nul’ tv? Nou ik wel. Op zich is daar niks mis mee, maar meestal heb ik daar eigenlijk geen tijd voor en moet en wil ik stiekem nog van alles. Er moet dus hoog nodig wat peper in! Een beetje pit op tafel, daar knap ik meestal weer van op. Daarom doe ik vandaag  ‘sambal bij’! Ik maak een oosters kippetje, gebaseerd op een Indonesisch recept.  Maar natuurlijk heb ik er wel mijn eigen draai aan gegeven. Vooruit dan maar. Weg met dat lamlendige gedoe. Aan de slag!

Hup! even de keuken in en dan staat dit kippenmaaltje in een halfuurtje op tafel.

Pittige kipschotel met sperziebonen

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • Pond kipfilet in blokjes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels honing
  • Schrik niet: 2 eetlepels (Schrik je daar wel van dan doe je natuurlijk iets minder)
  • 2 theelepels trassi (garnalenpasta, te koop in de supermarkt of toko)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1,5 kipbouillonblokje
  • 2 eetlepels azijn of citroensap
  • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
  • 2 eetlepels ketjap
  • Eventueel een perzik of ander stuk fruit

Pittige kipschotel met sperziebonen

Zo maak je deze pittige kipschotel

Stap 1: Braad de kip aan in de olie. Snipper de ui en de knoflook en fruit die even mee. Doe dan de honing,  trassi, sambal, paprikapoeder en bouillontablet erbij en laat een paar minuutjes fruiten.

Stap 2: Voeg de azijn, ketjap en tomatenpuree toe en leng aan met een kopje water. Laat nog zo’n 20 minuten zachtjes stoven.

Stap 3: Eventueel kun je wat vers fruit mee laten stoven, maar zonder smaakt de kip ook prima.  Ik vind vooral perzik lekker in dit gerecht. Intussen kun je wat groenten koken, stomen of roerbakken, voor erbij. Of wat rijst, als je dat lekker vindt. Ik eet de pittige kip vandaag met een flinke portie eenvoudige sperziebonen. Meer heeft dit gerecht eigenlijk niet nodig.

Pittige kipschotel met sperziebonen

Extra tip van Hannie: Vaak kook ik dubbele porties. Een beetje ‘food-preppen’ is altijd handig. Dan zitten we morgen nog sneller aan tafel. Om de variatie er in te houden serveer ik er morgen lekker geroosterde broccoli uit de grillpan bij. Met wat amandelschaafsel én, ach waarom niet, nóg een lekker pittig gesnipperd rood pepertje.

Nou daar knapt een mens van op, toch? Slamat makan!

Hannie de Kort
Hannie de Kort

Hannie is een Brabantse levensgenieter. Ze houdt van lekker eten, koken en wil ondanks haar drukke fulltime baan elke dag een verse lekkere maaltijd op tafel zetten. Daarnaast woont ze in Eindhoven met man en hond en heeft ze haar twee volwassen kids om de hoek wonen. Oh leuk weetje: Ze verslindt kookboeken uit alle werelddelen maar geeft haar eigen draai aan recepten. Ze kookt vooral vers, gezond en met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP