Pico de la Concha: hiken in de buurt van Marbella

Marbella, tot voor kort zag ik deze bestemming als een hip & happening plek. Men komt hier naar toe om te feesten, te eten en vooral om van de zon te genieten. Maar wist je dat je op half uurtje rijden van Marbella prachtig kan wandelen in het Nationaal park Sierra de Las Nieves?

Nationaal park Sierra de Las Nieves

Tijdens mijn eerste week in Spanje besluit ik samen met een vriend van mij de omgeving te verkennen. We willen meer weten van Nationaal park Sierra de Las Nieves dus besluiten op pad te gaan.

Lees ook: De Alpujarras: mooiste wandelroute vanaf Capileira

Een van de bekendste hikes / wandelroutes in de omgeving van Marbella is Sendero Pico de la Concha (PR-A135). We rijden pas rond de klok van 4 weg uit Estepona, maar denken nog wel dat we deze klim kunnen maken.

Wil je de Pico de la Concha opwandelen dan heb je twee mogelijke startpunten van de wandelroute. Je kan er voor kiezen om te beginnen bij Refugio de Juanar of je kan starten vanaf het dorpje Istan.

Pico de la Concha vanaf Istan

Voor het startpunt Rifugio de Juanar moet je vanaf Marbella iets langer rijden en daarom besluiten we voor het startpunt Istan te kiezen.

Pico de la Concha vanaf Istan - wandelen in de buurt van Marbella

De wandelroute vanaf Istan begint net iets boven het dorp achter de watertank (je kan hier ook parkeren). Houd er rekening mee als je de Pico de la Concha vanaf Istan beklimt dat dit een pittige route is.

Bovenstaand informatiebord (welke staat aan het begin van de route) geeft duidelijk aan dat de wandeling alleen bedoelt is voor ervaren hikers. Dit omdat de wandelroute echt super stijl omhoog gaat en daarbij de route niet overal gemarkeerd is. Dit betekent dat wanneer er opeens ander weer opkomt er een grote kans bestaat dat je de weg kwijt raakt.

Wij beginnen de wandelroute vol goede moed. Mijn wandelmaatje denkt dat we 4,6km naar boven en 4,6km naar beneden wel in drie uurtjes halen (we hebben helaas maar 3 uur de tijd en ja dit is veel te weinig). Ik weet op dat moment wel beter, maar hey wie niet waagt wie niet wint.

Lees ook:  Citytrip Barcelona deel 1
Wandelen in de buurt van Marbella en Malaga de beste hikes

De wandelroute begint goed en de uitzichten zijn prachtig, maar al gauw heb ik het bloedheet. Het is begin oktober en een berg opklimmen met 25 graden en volle zon vreet energie. Mijn advies: neem sowieso voldoende water mee, want deze wandelroute is pittig!

Een ding is zeker al vrij snel is het uitzicht prachtig. Terwijl mijn wandelmaatje stevig doorloopt (hij is een streber en wil graag de top halen) blijf ik maar dingen als ‘oh, wat is de wereld toch mooi’ en ‘kijk nou even’ uitkramen.

Wandelen in de buurt van Marbella en Malaga de beste hikes

De wandelroute gaat verder naar boven en zoals het informatiebord al aangaf staan er niet overal meer van die handige paaltjes. We raken daarom ook even van het pad af, maar zijn al gauw weer op de goede route. Wel heb ik inmiddels overal kleine wondjes, want deze route loopt dwars planten en struiken heen. Tja, je moet er iets voor over hebben om de top te bereiken.

Dan ander half uur later bereiken we de eerste col van de Pico de la Concha. Deze col gaat verder richting El Picasso, Currito, Ventana, Gilito, Cienfuentes en Coralilos. Vanuit hier bereik je Cepillo del Enebro om vervolgens Pico de la Choncha te bereiken.

Pico de la Concha: hiken in de buurt van Marbella

 

Zoals je al leest in dit verhaal hebben wij de Pico de la Concha nooit bereikt. Simpelweg omdat we te laat zijn begonnen en het echt veel verder was dan we (vooral mijn wandelmaatje) dachten. Desalniettemin moet ik wel zeggen dat het uitzicht vanaf de eerste col (zie foto hieronder) al fantastisch is.

Pico de la Concha vanaf Refugio el Juanar

Zoals ik hier boven al aangaf heb ik de Pico de la Concha hike gemaakt vanaf Istan. Wil je liever de Pico de La Concha beklimmen van Refugio El Juanar dan hierbij een handige routebeschrijving.

Hotel Refugio el Juanar is vanaf Marbella via de A-7103 bereikbaar. Houd de borden Ojén aan, een stuk voorbij Ojén staat Refugio El Juanar aangegeven op een bruin bord. Je volgt dat linksaf de A-355 op en rijd ongeveer tien minuten door naar boven tot je het hotel in een dichtbegroeid kastanjebos ziet liggen.

Lees ook:  Restaurant Celicioso: glutenvrij eten in Marbella

Pico de La Concha tips

Ben je van plan om de La Concha te beklimmen en naar Pico de La Concha te hiken dan geef ik je de volgende tips.

  • Trek voldoende tijd uit voor de hike vanaf Istan (het is echt minimaal 5 uur wandelen). Maak alleen deze hike als je ook echt ervaren bent. Daarnaast zou ik adviseren om ook altijd met ze’n 2en deze hike te doen.
  • Trek een lange broek aan als je niet met allemaal kleine wondjes van de planten en struiken thuis wilt komen.
Pico de la Concha: hiken in de buurt van Marbella
  • Neem sowieso voldoende water mee voor deze hike!
  • Wil je met kinderen de Pico La Concha beklimmen kies dan om te starten vanaf de Juanar kant. Deze wandelroute is makkelijker en fijner te bewandelen.

Heb je nog vragen over een hike naar Pico de la Concha, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Wil je ook een leuke en vooral historische stad bezoeken tijdens je vakantie in Marbella? Lees dan het artikel: Ronda stedentrip: bezienswaardigheden en handige tips.

Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.