Oviebollen: de gezonde oliebol uit de oven

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Hi allemaal! Ik ben Suzanne Cuomo en omdat Chloe op vakantie is, deel ik vandaag een recept met jullie. Even een geheimpje, dit is alvast een klein voorproefje voor de nieuwe website van Chloe. Daar later meer over, eerst meer over het recept van vandaag.

Oviebollen | De gezonde oliebol uit de oven

Oviebollen. Het klinkt een beetje als een dyslectische oliebol, maar het is natuurlijk een leuke woordspeling voor oliebollen uit de oven: de nieuwste bakmix van Koopmans. Het is er helemaal de tijd voor nu oud & nieuw steeds dichterbij komt en dus meteen een mooie gelegenheid om deze te testen voor mijn allereerste bak-blog.

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Waarom de Oviebol?

De Oviebol is in het leven geroepen voor liefhebbers van oliebollen die liever niet frituren (of voor als je geen frituurpan hebt zoals ik). Daarnaast is de Oviebol met 86 kcal per stuk natuurlijk een meer verantwoorde keuze dan de originele Oliebol uit het vet, die gemiddeld 167 kcal bevat. Maar zijn ze ook net zo lekker als de echte Oliebol…?

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Wat heb je nodig?

 • 1 pak Koopmans Oviebollen
 • 250 ml handwarm water
 • 100 gr krenten en/of rozijnen (optioneel)
 • Bloem voor het bestuiven van de bakvorm
 • Zonnebloemolie of arachideolie

Keukenspullen

 • Muffinbakvorm (12 stuks)
 • Mixer met garden
 • Voorverwarmde oven
  Elektrische oven: 200°C
  Heteluchtoven: 190°C
  Gasoven: stand 4)

Ga je Oviebollen met rozijnen maken? Laat deze dan eerst 15 minuten wellen in lauwwarm water. Dep ze daarna goed droog.

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Doe ondertussen het handwarme water in een beslagkom. Voeg daar eerst de gist aan toe en vervolgens de oviebollenmix. Meng het geheel met een mixer met garden op de hoogste stand in één minuut tot een glad beslag. Wanneer je geen klonten meer ziet roer je de rozijnen door het beslag.

TIP: Het is belangrijk dat het water niet te koud is, want dan zal het deeg niet goed rijzen. 

Dek de beslagkom af met folie en laat het beslag 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door!

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Verwarm ondertussen de oven voor en plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Vet ondertussen de muffinvorm licht in met een beetje olie en bestrooi deze daarna met een beetje bloem. Zo blijven de Oviebollen straks niet aan de vorm plakken. Schud de overtollige bloem uit de vorm door deze even ondersteboven te houden.

Als je beslag gerezen is verdeel je het met twee eetlepels of een ijstang over de 12 vakjes in de muffinvorm. Roer het beslag tijdens het scheppen niet door, dan worden de oviebollen minder luchtig.
Giet over ieder vakje met beslag vervolgens één theelepel olie. Dit doe je voor het echte oliebol effect (vet, vet, vet!) en bak de oviebollen iets onder het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin.

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Schud de gebakken oviebollen direct uit de muffinvorm op een rooster en laat ze iets afkoelen. Bestrooi de oviebollen met poedersuiker en eet smakelijk!

Conclusie

De Oviebol is zeker een aanrader voor mensen die een minder vet alternatief voor de oliebol zoeken. De smaak is goed en hoewel de Oviebol qua textuur iets minder luchtig is en ze een iets muffin achtige vorm hebben door het bakblik, komt het aardig in de buurt van het origineel!
Een groot voordeel is dat niet je hele huis naar frituurvet ruikt en het bakken weinig tijd in beslag neemt, want je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven staan zoals je bij een frituurpan wel zou doen.

Wat mij betreft een geslaagd experiment van Koopmans en ook mijn collega’s vonden ze lekker, maar de echte oliebollen blijven wat mij betreft toch nummer 1 en daarbij neem ik die extra calorieën dan wel voor lief ☺

OVIEBOLLEN - DE GEZONDE OLIEBOL UIT DE OVEN

Suzanne Cuomo
Suzanne Cuomo

Suzanne (28) is grafisch vormgever, heeft drie katten en is getrouwd met haar grote liefde Mike. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor bakken, haar eigen blog www.aangekoekt.nl en een kleine crush op de rockband Good Charlotte.

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP