Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe

“Welkom in Drenthe, jullie slapen vannacht in De Pondspeer. Nemen jullie meteen de spullen mee?” Met ze’n drieën lopen we naar de achterkant van het boerenerf. Op het grasveld staan nog twee caravans. Voor een caravan zit een man een krantje te lezen. We lopen verder. “Tadaa hier gaan jullie slapen vanavond!’ zegt ze met een brede grijns op haar mond. Ik glunder. “Dit is het perfecte huisje om heerlijk tot rust te komen en om jou in te maken met Rummikub’. Ik geef hem een por in zijn zij. “We zullen nog wel eens zien of jij gaat winnen mevrouwtje’. Er verschijnt een nog grote glimlach op zijn gezicht. 

Sinds 2016 heb ik last van het reisvirus. En of dat nou positief of negatief is. Dat weet ik eigenlijk niet. Het reisavontuur begon tijdens mijn eerste verre reis naar Kaapstad. Hier had ik eigenlijk alleen een shoot voor een zonnebrillenmerk, maar doordat ik zo onder de indruk was van de Zuid Afrikaanse stad besloot ik meer dan alleen maar het strand te ontdekken. Eenmaal thuis wilde ik meteen weer op reis, want hey wat moest ik thuis doen? Dus zo begon het figuurlijke reisballetje te rollen en diep in mijn hart kijkende denk ik dat dit balletje ook nog lang niet uitgerold is.

Reizen heeft mij enorm veel gebracht. Naast dat je diverse culturen leert kennen, leer je deze culturen ook beter te begrijpen. Je luistert naar verhalen, ontdekt andere gewoontes en tradities en gaat automatisch nadenken hoe je nou precies zelf in het leven staat. Is het wel zo normaal hoe wij als Nederlander door het leven gaan of is is het leven in India of juist Amerika normaal? Wat is eigenlijk normaal? Zelf ben ik door het reizen minder gehaast geworden.  Ik neem meer de tijd voor gesprekken met mensen, luister naar hun verhaal en als ik iets niet af krijg dan verschuif ik het naar de volgende dag. Lees hier meer over in mijn column: ‘Druk en gehaast zijn is voor sukkels

Tot rust komen in de natuur van Drenthe

Anno 2018 hebben wij enorm veel keus (lees hier meer over in het artikel: Is goed ooit goed genoeg?’) en door al die keuzes kan het soms wat onrustig worden. Het daarom is het belangrijk om zo nu en dan je rustmomentjes te pakken. En ondanks dat ik het fanatisch vind om de hele wereld over te reizen, nieuwe mensen te ontmoeten en culturen te ontdekken, kan ik het ook heerlijk vinden om even uit te schakelen. Het liefst doe ik dit op een rustige plek om daar weer even terug naar de basis te gaan.

Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe, Ruinerwold. De Pondspeer bij Toffe Peer

Dat uitschakelen en de rust opzoeken deed ik bij De Toffe Peer in Ruinerwold. Ruinerwold? Ja, een dorpje op steenworp afstand van Meppel in Drenthe. Hier verbleef ik twee dagen in een oudhollandse plaggenhut.

Lees ook:  Dagje uit in Drenthe & Overijssel. Dit zijn de tips!

Een plaggenhut werd eind 19e eeuw bewoond door de allerarmste arbeiders. Het ziet eruit als een dak op de grond en stiekem vind ik het echt superknus! In Drenthe kun je op diverse plekken uniek overnachten in een plaggenhut en wij deden dat in De Ponspeer op camping De Toffe Peer.

Eenmaal binnen in de Plaggenhut ga je even terug in de tijd. Je slaapt in een bedstee en eet aan een eiken tafel bij het schijnsel van een oude lamp. Laat dit je niet afschrikken, want verder is De Pondspeer van alle gemakken voorzien. Je hebt namelijk gewoon je eigen toilet en douche (dat is wel zo fijn). Geen zin om te slapen in een bedstee dan zou je ook nog de banken kunnen ombouwen tot twee eenpersoonsbedden.

Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe, Ruinerwold. De Pondspeer bij Toffe Peer

Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe, Ruinerwold. De Pondspeer bij Toffe Peer

Wij kwamen rond een uur of drie aan in de plaggenhut in Drenthe en hadden van te voren al wat boodschappen gedaan. Onze lunch bestond uit wijn met een kaasplankje in combinatie met natuurlijk een spelletje Rummikub. Bij het schrijven van dit artikel besef ik dat ik alleen maar mijn telefoon heb gepakt om deze foto’s te maken. Hoe lekker is het om even een paar uurtjes offline te zijn?

Het liefst was ik de hele middag blijven zitten, maar omdat het enorm lekker weer was besloten we er op uit te gaan. Het is dan toch zonde om binnen te zitten, dus hup daar gingen we op pad.

5x te doen in Drenthe

  • Monumentendorp Orvelte – Dit dorp is uniek en wordt ook wel het museumdorp van Drenthe genoemd. Het is namelijk een dorp waar mensen wonen en werken, maar wel met een historisch Drents karakter. Het dorp is het gehele jaar geopend voor bezoekers en de toegang is gratis. Daarnaast zijn er ook een aantal bezienswaardigheden gratis. Betalen moet je wel voor; De Houtzagerij, Orvelte Poort, de Paardentram, De Smederij en de Klompenmakerij. Let op: Orvelte is autovrij. Parkeren kan op de desbetreffende parkeerplaatsen buiten het dorp en kost 3 euro per dag.
  • Hunebedden in Havelte – Je mag Drenthe natuurlijk niet verlaten zonder de oudste momenten van Nederland te hebben bezocht. In Havelte staat het een na grootste hunebed van Drenthe en in Borger ligt het grootste hunebed.
  • Nationaal Park Dwingelderveld en de schaapskooi – Zin om te wandelen of te fietsen, ga dan naar Nationaal Park Dwingelderveld. In dit park vind je naast prachtige natuur ook twee schaapskuddes. Iedere dag rond 16:00 loopt de herder met zijn schapen over de heide. Leuk om dus even te gaan kijken.
  • Herdenkingscentrum Kamp Westerbork – In de zomer van 2018 bracht ik een bezoek aan het herdenkingscentrum van Srebrenica. Hier vond de grootste genociden na WOII plaatst. Het was een emotioneel bezoek, maar ik had het zeker niet willen missen. Dit soort bezoeken zetten je toch aan het denken. Hierdoor raad ik ook aan om een bezoek aan herdenkingscentrum Kamp Westerbork te brengen. Zo’n heftige gebeurtenis mag namelijk nooit vergeten worden. Kamp Westerbork is iedere dag geopend en een dagbezoek kost € 8,75 per persoon.
  • Giethoorn – Dit kleine dorpje ligt officieel in de provincie Overijssel, maar is makkelijk bereikbaar vanaf Camping De Toffe Peer (op ongeveer 15 km afstand). Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd en dat is met een reden. Het heeft verschillende eilandjes en is vanaf het water het mooist. Huur bij mooi weer dus zeker een bootje of ga een paar uur kanoën door de kanalen en grachten. Let op: op maandag zijn veel restaurant gelegenheden gesloten, check dit van te voren.
Lees ook:  Dagje uit in Drenthe & Overijssel. Dit zijn de tips!

Giethoorn, Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe.

Nationaal Park Dwingelderveld en de schaapskooi, Uniek overnachten in een plaggenhut in Drenthe.

Giethoorn, Origineel overnachten in een plaggenhut in Drenthe.

Lees ook: Dagje uit in Drenthe & Overijssel. Dit zijn de tips!

In de plaggenhut in Drenthe kan je zelf koken. Er is een ijskast, gastoestel en voldoende servicegoed om een diner te maken. Heb je daar geen zin, geen probleem. Er zijn namelijk tal van restaurantjes in de buurt. De meest bekende plaatsen in de buurt van De Toffe Peer zijn Meppel en Gierhoorn.

Eten in Meppel en Giethoorn

  • Restaurant Sardinië Meppel (Kerkplein 7 Meppel) – Volgens insiders het beste Italiaanse restaurant van Meppel.
  • Restaurant Sukade Meppel, ( Stoombootkade 10 Meppel) – hippe bistro  gevestigde in een monumentaal smaeckpakhuys. Aanrader!
  • Restaurant V.O.F de Nachtwacht (Groenmarkt 13 Meppel) – dineren met een cafe achtige sfeer
  • Grand Café Fanfare (Binnenpad 68 Giethoorn),  dineren aan de dorpsgracht van Giethoorn.

Uniek overnachten in een bedstee in Drenthe

Als je terug in de tijd gaat dan betekent dat ook slapen in een bedstee. Toen we binnen kwamen in de plaggenhut in Drenthe was ik niet alleen meteen enthousiast over de inrichting, maar ook over de bedstee. Hoe leuk is het om een nachtje hier in te slapen. Dus na mijn Rummikub overwinning (hell yes!) en een diner in Giethoorn was het tijd om deze knusse slaapplaats uit te proberen. Mijn mening? Het is een beetje krap, maar het is echt een super leuke ervaring. Aanrader dus!

Origineel overnachten in een plaggenhut in Drenthe, Ruinerwold. De Pondspeer bij Toffe Peer

Het is vroeg, maar de zon voelt al warm. We zitten aan de picknicktafel voor de plaggenhut. ‘Wil je ook jus d’orange?’ Hij houdt de fles verse sinaasappelsap omhoog. Ik glunder en knik liefelijk. Achter hem graast een paard in de wei. Naast ons komen kippen aan lopen. De vogels fluiten. Ik neem een hap van mijn croissant en geniet van de zon op mijn gezicht. Een mens heeft maar weinig nodig om gelukkig te zijn.. 

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

3 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.