Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips!

Vorig jaar wilden mijn vriend en ik graag een verre vakantie boeken. Maar waar moesten we naar toe? Beiden waren we nog nooit in Azië geweest, maar dit trekt ons wel heel erg. We besloten uiteindelijk om tickets naar Bali, Indonesië te boeken omdat we daar allebei goede verhalen over hadden gehoord. Daarnaast had ik me stiekem ook laten inspireren door prachtige foto’s op Instagram.

Tegallalang Rijstvelden - eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - foto by Lisa Schuttert

Vliegtickets Bali

Wij vlogen met China Eastern simpelweg omdat deze vliegtuigmaatschappij op dat moment het goedkoopst was. Omdat wij in de bouwvak vakantie gingen en relatief laat geboekt hadden betaalden wij €1104,- per persoon per ticket en hadden wij een overstap in Shanghai. Toch is het aan te raden om vroeg een vliegticket te boeken aangezien de ticketprijzen voor Bali erg snel kunnen oplopen.

Vergelijk hier de vliegticket prijzen en boek daardoor voordelig een vliegticket naar Bali

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - foto by Lisa Schuttert - Shanghai - The Bund

In Shanghai hadden we maar een paar uurtjes de tijd en daarom besloten we de skyline, ook wel The Bund genoemd, te bezoeken.

reisroute eerste vakantie naar Bali

Toen we aankwamen op Bali voelden we ons echter al snel thuis. Ik had van tevoren al een taxi via het hotel gereserveerd. Deze persoon zou dus met een bordje met onze namen erop, ons opwachten bij het vliegveld. Het was dus ook redelijk overweldigend toen we na een reis van bijna 20 uur, midden in de nacht aankwamen in Denpasar, waar vervolgens letterlijk 200 taxichauffeurs met 200 naambordjes mensen stonden op te wachten. Vervolgens werden we naar ons eerste hotel gebracht, de vakantie naar Bali kon beginnen!

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips

Dag 1-7:  Destiny Boutique Hotel in Seminyak          

Seminyak is één van de meest toeristische en populairste badplaatsen op Bali en omdat er veel te doen is in de omgeving vonden we dit een makkelijke uitval basis voor een goede start van onze reis. Dit moet je natuurlijk een keer gezien hebben en daarom besloten we de eerste 6 nachten hier te overnachten. We boekten Destiny Boutique Hotel en hiervoor betaal je ongeveer €30,- inclusief ontbijt. Een prima hotel om je reis mee te beginnen.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Destiny Boutique Hotel in Seminyak  - Destiny Boutique Hotel in Seminyak  

Dag 7-9 Sapulidi Resort in Ubud

Na Seminyak besloten we het binnenland in te gaan en kwamen we uit in Ubud. Ubud is een mooie groene plek waar je je letterlijk in een jungle waant. Wij sliepen hier in het Sapulidi Resort. Dit resort bestond uit allerlei huisjes gelegen aan de rijstvelden. Voor iets minder dan €40,- per nacht heb je hier al een kamer!

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Sapulidi Resort in Ubud - leuke slaapplekken in Ubud

Dag 9-12 Song Lambung Beach Huts op Nusa Lembongan

Na Ubud besloten we de boot te pakken naar Nusa Lembongan, één van de eilanden naast Bali. Hier overnachtten we op een prachtige plek met een mooi uitzicht. Je verblijft al bij Song Lambung Beach Huts voor maar liefst €55,- per nacht. Dat is het uitzicht (vanuit de hotelkamer) ook zeker waard.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips -Song Lambung Beach Huts op Nusa Lembongan- leuke slaapplekken op Nusa Lembongan

Dag 12 – 16 Ayu Laba Villa Resorts op Nusa Penida

Voor deze paar dagen hadden we in eerste instantie een accommodatie geboekt op Gili Meno. Dit eiland ligt aan de kust van Lombok. Vlak voor we hierheen zouden vertrekken werden de Gili eilanden en Lombok getroffen door een zware aardbeving. Hierdoor waren we genoodzaakt om last minute iets anders te boeken en besloten we om naar Nusa Penida te gaan. Hier kwamen we uit bij Ayu Laba Villa Resorts. Een betaalbaar hutje aan zee!

Dag 16 – 20 The Haven Suites in Canggu

Omdat we een redelijk actieve vakantie hadden gehad, wilden we onze vakantie relaxed afsluiten in Canggu. We besloten om voor iets luxers te gaan dan we normaal eigenlijk doen. We boekten een kamer in The Haven Suites in Canggu. Bij dit hotel zit je dus ook in een hogere prijsklasse, maar de kamer, de service en de locatie waren het dubbel en dwars waard.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - The Haven Suites in Canggu- leuke slaapplekken in in Canggu

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - The Haven Suites in Canggu- leuke slaapplekken in in Canggu

Bovenstaande is de reisroute van onze eerste vakantie naar Bali, maar er zijn natuurlijk nog honderden andere leuke hotels op Bali. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een Airbnb accomodatie te boeken tijdens je vakantie naar Bali.

Krijg 25 euro Airbnb tegoed voor jouw eerste reis naar Bali

Mis deze kans niet om je gratis 25 euro Airbnb-coupon te bemachtigen door je via deze link aan te melden bij Airbnb! Ja, je moet een nieuw account maken met een uniek e-mailadres, maar dat duurt slechts 2 minuten en een paar klikken. Het is de gemakkelijkste manier om een paar euro voor je eerste vakantie naar Bali te besparen.

10 dingen die je moet doen tijdens je eerste vakantie naar Bali

En dan ben je op Bali, wat ga je dan doen? Laat ik een ding vooropstellen op Bali verveel je je nooit, maar keuzes maken over wat te doen op Bali blijft altijd lastig. Daarom heb ik een top 10 opgesteld van dingen die je moet doen tijdens je eerste vakantie naar Bali.

Huur een scooter

Waarschijnlijk hoor je veel wisselende verhalen over het huren van een scooter tijdens je vakantie op Bali. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld een ongeluk met de scooter door het drukke verkeer. Hierdoor wilde ik in eerste instantie ook absoluut niet op een scooter stappen, maar uiteindelijk besloten we na een aantal dagen toch een scooter te huren en wat was dat fijn!

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - scooter huren op Bali, tips, gevaarlijk, hoe duur?

Je kan zoveel meer zien als je een scooter hebt en hierdoor heb je dus ook veel meer vrijheid. Op Bali zie je vooral stelletjes samen op één scooter maar wij besloten om allebei een eigen scooter te huren. Achteraf vond ik dit veel veiliger. De kans dat je valt is namelijk kleiner als je alleen op een scooter rijdt. Voor een kleine 3,- (!) per dag rijdt je al een scooter!

Tip: Check wel even je verzekering voordat je op reis gaat. Als je toch zou vallen met een scooter kan het zijn dat je alle medische kosten zelf moet betalen.

Ontdek het nachtleven van Kuta, Seminyak en Canggu

De populairste badplaatsen van Bali zijn Kuta, Seminyak en Canggu en ook het nachtleven is hier echt bruisend. Hou je van een foute clubscene? Ga dan naar Sky Garden in Kuta! Kuta doet je vooral denken aan steden zoals Lloret de mar en Chersonissos.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - nachtleven van Kuta, Seminyak en Canggu - Motel Mexicola

Mijn twee persoonlijke favorieten zijn La Favela en Motel Mexicola. Allebei hebben ze ongeveer hetzelfde concept (mijn favoriet). Je kunt eerst aanschuiven om een heerlijk hapje te eten waarna het al snel veranderd in een goed feestje! La Favela ligt in Seminyak en Motel Mexicola ligt tussen Seminyak en Canggu. Als je hier wilt eten is het zeker aan te raden om te reserveren.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - nachtleven van Kuta, Seminyak en Canggu - La Favela

Hierboven op de foto zie je de heerlijke Indonesische saté bij La Favela

Breng een bezoekje aan Ubud

Ubud ligt in het binnenland van Bali, waar je de echte Balinese cultuur leert kennen. In Ubud wonen voornamelijk veel locals en digital nomads waardoor er een mix ontstaat van de Balinese- en Westerse cultuur. Het centrum van Ubud is enorm druk maar als je de scooter pakt sta je binnen vijf minuten midden in de jungle of in The Sacred Monkey Forest waar de lokale aapjes hun thuis van hebben gemaakt. De entreeprijs voor The Sacred Monkey Forest is ongeveer €5,- per persoon.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - dingen doen in Ubud - The Sacred Monkey Forest 

Ubud is de ideale uitvalbasis wanneer je rijstvelden en watervallen in de omgeving wilt bezoeken. Maak bijvoorbeeld een ochtendwandeling over de Campuhan Ridge waarna je uitkomt bij Jungle Fish. Dit is een soort beach-club (zonder beach) midden in de jungle en is adembenemend mooi om een dagje aan het zwembad te liggen.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - dingen doen in Ubud - beachclub Jungle Fish

Je betaalt hier 150.000IDR (ongeveer €10,-) als entreeprijs. Bij die entreeprijs zijn ook de bedjes inbegrepen. Voor een lokaal biertje betaal je hier ongeveer €2,-

Geniet van de zons- op en ondergang

Zonsondergangen ga je sowieso meemaken als je op Bali bent en aan de zee verblijft. Iedere dag gaat de zon om ongeveer 18:30 onder en het leukste is om net voordat de zon onder gaat bij een beachclub te zitten met een hapje, drankje en dan uiteindelijk ook nog met een mooie zonsondergang.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips  

Om de zonsopgang te bekijken moet je iets meer moeite doen. Meestal komt de zon om 06:15 op. Vroeg je bed uit dus! Wij zelf hebben de scooter gepakt en zijn naar de kust gereden. In the middle of nowhere, op een rots, lekker wakker worden van de ochtendzon was het vroege opstaan dubbel en dwars waard!

Neem de boot naar de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida.

De boot pakken naar de kleine eilandjes naast Bali is ook zeker een aanrader voor je eerste vakantie naar Bali! Op 30 minuten varen van Bali bevinden zich de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida. Zelf hebben we alle drie de eilandjes bezocht en daar ook overnacht.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Met de boot naar de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida.

Voor ongeveer 40,-  boek je een retourtje van Bali naar Nusa Lembongan. Deze tickets kan je op het strand van Sanur (het vertrekpunt) kopen. Het voordeel van deze eilandjes is dat ze een stuk minder toeristisch zijn dan Bali zelf. Het is er veel rustiger ondanks dat de natuur hier echt prachtig is. Zelf verbleven wij bij Songlambung Beach huts. Hier heb je een schitterend uitzicht over het eiland en de zee.

Vanaf Nusa Lembongan kan je ook met de boot makkelijk naar Nusa Penida. Dit is zonder twijfel één van de mooiste eilanden welke ik ooit gezien heb. Vanaf Bali worden er veel ‘day-trips’ aangeboden waarbij je in één dag het hele eiland over raced met een gids om alle hotspots te zien. Toch is het een aanrader om hier een aantal nachten te overnachten.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Met de boot naar de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida.

Omdat het eiland nog volop in ontwikkeling is, zijn er nog geen uitgebreide horecagelegenheden. Daarom hebben we gedurende de dag overal bij kleine barretjes en kraampjes eten kunnen scoren.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Met de boot naar de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida.

Er is genoeg te doen en te zien op Nusa Penida. Bovendien is het in de middaguren enorm druk bij de hotspots door alle ‘dagjes mensen’ die naar het eiland komen. Dit zou je dus kunnen vermijden als je wat langer op het eiland verblijft!

Tip: Boek een accommodatie via Airbnb. Het eiland i nog in opkomst en daarom zijn de accommodaties via Airbnb nog super cheap!

Pak de scooter naar de Tegallalang rijstvelden

Op 20 minuutjes rijden vanaf Ubud liggen de Tegallalang rijstvelden. Bij aankomst ziet het er een beetje toeristisch uit.  je kent het wel; er zijn parkeerplaatsen en souvenirkraampjes. Maar wanneer je midden in de rijstvelden staat vergeet je dit al snel! Je kan hier uren rondlopen op de verschillende rijstterrassen.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Pak de scooter naar de Tegallalang rijstvelden 

Mijn advies is om vroeg te gaan; dan ben je de drukte een beetje voor. Wij waren er zelf om zeven uur s’ochtends. Dit was echt top want er was bijna niemand. Ook hebben we hierdoor mooie shots met de drone kunnen maken!

Het kan zijn dat er om een kleine ‘entrance fee’ wordt gevraagd door de lokale boeren. Dit is max. €1,50. Zelf werd het ons niet gevraagd, waarschijnlijk omdat we er voor gekozen hadden vroeg in de ochtend te gaan.

Na een bezoek aan de Tegallalang rijstvelden besloten we te gaan ontbijten bij één van de barretjes aan de rand van de rijstvelden. Hier genoten we van een super lekkere smoothiebowl.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Pak de scooter naar de Tegallalang rijstvelden

Drink échte Luwak koffie

Wat je voornamelijk in het binnenland van Bali ziet voorbijkomen is Luwak koffie en wij besloten dit ook te proberen. De Luwak koffie is vooral bekend door het productieproces. De koffiebessen worden namelijk gevoerd aan de Civetkat. Vervolgens worden deze weer uit de ontlasting van de Civetkat gehaald en schoongemaakt waarna er vervolgens koffie mee gemalen worden.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Drink échte Luwak koffie - thee en koffie proeverij in Bali

De koffie had een erg bijzondere smaak maar is niet iets wat ik iedere dag zou willen drinken ;-). Voor de Luwak koffie en de theeproeverij betaalden we in totaal ongeveer €10,- en dit kan je in verschillende koffie tentjes rondom Ubud doen!

Snorkel met reuzenmanta’s

Een hele bijzondere ervaring is het snorkelen met reuzenmanta’s. Dit zijn in principe enorm grote zwarte roggen. Op Nusa Penida besloten we om deze excursie te boeken. We gingen met een bootje en snorkels het water op en vaarden naar Manta Point. Dit is de plek waar de meeste Manta’s zich bevinden.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Dingen doen op Bali - snorkelen met reuzenmanta’s

Bij aankomst sprong mijn vriend gelijk enthousiast het water in, terwijl ik me toch nog even over moest laten halen door de gids die met ons mee was. Toen ik uiteindelijk toch het water in sprong kwamen er een paar reuzenmanta’s onze kant op. Het was een hele spannende en bijzondere ervaring en zeker aan te raden als je op Nusa Penida bent! 

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Dingen doen op Bali - snorkelen met reuzenmanta’s

Deze snorkelexcursie met een gids erbij kost ongeveer €20,- per persoon die je kan boeken op één van de stranden van Nusa Penida. Zwemmen met  reuzenmanta’s duurt ongeveer 2 uurtjes!

Bezoek een Balinese markt

Ben je op zoek naar mooie souvenirs? Bezoek dan één van de vele markten op Bali. In de meeste gevallen kun je deze markten bezoeken in de ochtend. Zelf zijn we naar de markt in Ubud geweest, waar veel verschillende artikelen te koop waren. Van eten tot mooie sieraden en van kunst tot hippe souvenirs.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Dingen doen op Bali - bezoek de markt in Ubud

Op de markt in Ubud kocht ik originele Rattan tas. Dit is een ronde geweven tas die tegenwoordig ook op de grote online webshops te krijgen zijn, maar dan voor een redelijk hoog geldbedrag. In Bali heb ik er (maar) 11,- voor betaald! Hierbij dus ook gelijk de tip om op deze markten altijd proberen af te dingen aangezien je anders de volle toeristenprijs betaalt voor je aankopen.

 

In Seminyak en Kuta heb je ook verschillende ‘art markets’ waar je vooral kunst kan kopen. De reden dat we voor de ‘morning market’ in Ubud kozen was omdat je daar veel verschillende artikelen kunt kopen.

Vertoef een dag bij een beachclub

Heb je zin om een dagje te chillen aan het water? Zoek dan een beachclub op waar je de hele dag heerlijk kan relaxen, eten en drinken. Vooral aan de westkust van Bali zijn erg veel beachclubs te vinden. Één van de meest populaire beachclubs is Potato Head in Seminyak. Zelf vond ik deze tent een beetje overrated  en redelijk duur vergeleken met andere beachclubs. Twee beachclubs die ik zeker zou aanraden zijn La Brisa en Finns.

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Dingen doen op Bali - beachclubs La Brisa

Bij La Brisa klopt eigenlijk alles. Het interieur is prachtig, alles is handgemaakt. Het eten is heerlijk en absoluut niet duur. Ook het personeel is super gastvrij waardoor je je meteen welkom voelt!

Finns is ook een mooie beachclub die iets verderop aan het strand ligt. Deze beachclub is erg populair dus is het zeker aan te raden om van tevoren bedden te reserveren als je hier je dag wilt doorbrengen. Ook hebben ze verschillende restaurants onder één dak. Wij zelf hebben bij Finns sushi gegeten. Dit viel zeker in de smaak! 

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Dingen doen op Bali - beachclubs Finns

Een daybed bij Finns Beachclub kost €38,- per persoon! Wil je hier sushi eten? Dan betaal je ongeveer €40,- per persoon.

Extra tips en handige weetjes voor jouw eerste vakantie naar Bali:

  • Neem een Go-pro of een Drone mee. Hiermee kun je prachtige beelden maken van de omgeving. Met een Go-Pro kun je ook makkelijk foto’s maken als je bijvoorbeeld alleen op reis bent.
  • Laat je op tijd voor je vakantie naar Bali vaccineren. De aanbevolen vaccinaties voor een vakantie naar Bali zijn DTP en Hepatitis A.
  • Het regenseizoen in Bali loopt van oktober tot en met maart. De beste reistijd voor Bali is van mei tot en met september.
  • Check altijd goed waar je geld pint. Mijn vriend en ik zijn allebei geskimt voor een redelijk groot geldbedrag. Dit betekent dat er een software in de automaat zit die je betaalgegevens kopieert en daardoor geld kan afschrijven. Houd dus altijd je hand boven de pincode zodat de camera in ieder geval je pincode niet kan aflezen. Weten hoe het precies zit? Kijk op: Rijksoverheid.nl
  • Neem je creditcard mee naar Bali. Bij de meeste pinautomaten kan je gewoon met je betaalpas geld opnemen alleen op eilanden zoals Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan kan het zijn dat pinautomaten alleen creditcards accepteren om geld mee op te nemen.
  • Download de app MyMaps. Met deze app kan je wereldwijd kaarten downloaden waarmee je offline kan navigeren. Je hebt dus geen internet nodig!
  • Download de app Currency Converter. Omdat je op Bali met Rupiah(IDR) betaald en ik niet echt een rekenwonder ben is het super handig op deze app te gebruiken als je wilt berekenen hoeveel iets zal kosten in euro’s!
  • Boek je vliegticket ruim van tevoren. Vooral als je graag in de zomervakantie naar Bali wilt is het handig om erg om tijd te boeken. Hiermee bespaar je enorm veel geld!

Eerste keer op vakantie naar Bali. 21-daagse reisroute & 10 tips - Met de boot naar de eilanden Nusa Lembongan, Nusa Cenigan en Nusa Penida.

Wat vond ik van mijn eerste vakantie naar Bali?

Bali was alles wat ik er van had verwacht en eigenlijk nog heel veel meer! De cultuur, de mensen, het eten en vooral de natuur en de vibe van het eiland waren heel bijzonder. Ik zou dus zeker een keer teruggaan!

Vragen over een vakantie naar Bali? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Lees ook:  Stedentrip Mumbai: de leukste tips voor 2 dagen
Lisa

Lisa (26) woont samen met Elroy en samen maken ze mooie reizen. Momenteel is ze druk met haar baan als persoonlijk begeleider in de forensische zorg waarnaast ze ook nog bezig is met haar pre-master Orthopedagogiek in Groningen. In haar vrije tijd sport en schrijft ze graag en vindt ze het ook leuk zich bezig te houden met mode, interieur en reizen!

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.