Ik nam ontslag zonder te weten wat toekomst zou brengen.

Ontslag nemen, zonder dat een nieuwe baan klinkt vast heel spannend. En ik geef toe, dat was het ook zeker, maar ik geef ook eerlijk toe dat ik al een langere tijd niet meer zo op mijn plek zat bij mijn toenmalige werkgever. Ik werkte al een aantal jaren op de marketingafdeling van een internationaal bedrijf en hoewel ik mijn werk op zich leuk vond, miste ik een stuk uitdaging voor mezelf waarin ik me verder kon blijven ontwikkelen.

De functie die ik had, ben ik een beetje ingerold. Ik ben begonnen als DTP-er en vanuit daar doorgegroeid binnen de organisatie. Ik had vanuit mijn opleiding en eerdere functies al ervaring als marketeer, dus het was voor mij een logische stap om daar weer terecht te komen na een uitstapje op gebied van vormgeving. Maar was dit wel wat ik echt wilde? Ik besloot voordat ik echt ontslag nam te solliciteren. Rondkijken naar een nieuwe baan kon geen kwaad.

Ontslag nemen zonder een nieuwe baan, wat zijn de gevolgen

De ene na de andere vacature heb ik bekeken en af en toe sprong er iets uit, waar ik dan vol enthousiasme op solliciteerde. Ik vond het enorm leuk ik steeds werd uitgenodigd voor een gesprek! Helaas kwam het elke keer toch tot een afwijzing.

Solliciteren; na de zoveelste afwijzing begon ik wel aan mezelf te twijfelen.

Soms was dit na het eerste gesprek al en andere keren pas in de laatste ronde van het sollicitatieproces. En shit, dit is balen! Alles heb ik voorbij horen komen. “We hebben gekozen voor een kandidaat die beter op het profiel aansloot” of “we hebben toch gekozen voor iemand met meer werkervaring”. Yes, girl I’ve heard them all. 

Maar wat ging er toch elke keer mis? Na de zoveelste afwijzing begon ik wel aan mezelf te twijfelen. Helemaal omdat de boodschap bij een van de sollicitaties was; “we denken dat je niet in het team past”. Veel persoonlijker dan dat wordt het in een afwijzing niet. Ik moet eerlijk zeggen dat na die laatste afwijzing de moed wel in m’n schoenen zakte. Voor m’n gevoel kwam ik op deze manier nooit weg bij mijn werkgever en ondertussen had ik het daar ook steeds minder naar mijn zin. Het voelde echt een beetje als een uitzichtloze situatie, wat me niet motiveerde om nog veel verder te gaan kijken. Dezelfde gedachte kwam steeds weer naar boven: ik word toch steeds afgewezen.

Dat ik op m’n werk niet meer op mijn plek zat had meer invloed op me dan ik in eerste instantie door had.

Dat ik op m’n werk niet meer op mijn plek zat had meer invloed op me dan ik in eerste instantie door had. Uiteraard had ik mijn werksituatie al wel een aantal keer met mijn man en familie besproken en die waren altijd bemoedigend. Ze vonden dat ik niet op moest geven en gewoon door moest gaan met solliciteren. Uiteindelijk moest het toch een keer lukken! Maar, ondertussen werd ik steeds ongelukkiger. Ik kwam vaak energieloos thuis uit m’n werk, had nergens meer zin in en lag eigenlijk vaak de hele avond in bed een beetje series te kijken. Niet heel gezellig en ook niet bepaald bevordelijk voor de sfeer thuis.

Ontslag nemen zonder een nieuwe baan, wat zijn de gevolgen
M’n hubby en ik in gezelligere tijden

Na mijn zoveelste klaaguurtje zei mijn lieftallige echtgenoot “waarom neem je dan niet gewoon ontslag als je het zo erg niet meer naar je zin hebt?” Dit was iets waar ik echt wel al eens over na had gedacht, maar dat doe je toch niet zomaar? Welke gek zegt nou zijn vaste baan op, zonder recht op een uitkering of uitzicht op een nieuwe baan? Nou het antwoord is dus: ik. Maanden heb ik met de gedachte om ontslag te nemen rondgelopen. Ik heb alle mogelijke scenario’s bekeken, rekensommen gemaakt, gekeken waar vaste lasten bespaard konden worden en heb er nachten buikpijn van gehad. Ik had nog een sollicitatie lopen die positief leek te gaan eindigen, maar niks was nog zeker. Tot dat we op een zondagmiddag nieuws kregen waardoor je beseft dat het leven te kort is. De dag erna heb ik mijn ontslag ingediend. 

Tot dat we op een zondagmiddag nieuws kregen waardoor je beseft dat het leven te kort is. De dag erna heb ik mijn ontslag ingediend. 

Zodra de woorden gezegd waren en ik het kantoor van HR weer uitliep, had ik echt even zo’n “oh god, wat heb ik gedaan!?” moment. Alle zorgen van de afgelopen maanden spookten weer door m’n hoofd. Gelukkig verdwenen die uiteindelijk wel weer.

Lees ook: MKB en ZZP in tijden van het Coronavirus. Wat nu?

Dit was geen opwelling, maar een weloverwogen besluit in overleg met mijn hubby en we kunnen het ons gelukkig veroorloven om een tijd van één inkomen rond te komen. Zodra het allemaal wat was bezonken kwam voor mij de opluchting. Ik had in tijden al niet zo goed geslapen als die nacht! 

Ondertussen ben ik verder door gaan solliciteren en plots was daar voor mij het bericht waar ik op wachtte. Het was de vacature die mij op het lijf geschreven leek. Iets wat ik wel eens eerder had gedacht, maar wat dan toch uitliep op die teleurstelling. Toch voelde dit vanaf het begin anders. Ik stuurde mijn sollicitatie in en nog geen kwartier later werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Het verlossende telefoontje: “je bent aangenomen” had ik al gehad, maar gelukkig kwam de week na mijn ontslag ook daadwerkelijk het contract!

Ontslag nemen zonder een nieuwe baan, wat zijn de gevolgen

Alsof het voorbestemd was. Daarmee viel voor mij alles op zijn plek: mijn ontslag was de juiste keuze. Over 1,5 maand begin ik bij mijn nieuwe baan en ik heb er ontzettend veel zin in. Het moment waarop ik besloot voor mezelf te kiezen is het beste wat ik in lange tijd voor mezelf heb gedaan, ook al was het misschien geen gebruikelijke keuze. Laat jezelf niet tegenhouden door dingen die “niet zo horen” of die je “niet zo hoort te doen”. Doe wat goed voelt, je hebt maar een leven en daar moet je uithalen wat erin zit. Verder lezen? Lees dan mijn andere columns hier!

Heb je vragen over aan Suus of over ontslag nemen zonder een nieuwe baan? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Suzanne
Suzanne

Suzanne (30) is marketeer, heeft drie katten en is getrouwd met haar grote liefde Mike. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor bakken, haar eigen blog www.aangekoekt.nl en een kleine crush op de rockband Good Charlotte.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP