Onsea House Arusha; tot rust komen voor of na je safari in Tanzania

Een safari in Tanzania is iets wat velen hoog op hun reis bucketlist hebben staan. Tijdens deze reis wil men niets liever dan de welbekende big five spotten, maar hoe lekker is het om na alle gamedrive activiteiten even bij te komen in een mooie lodge. Juist dat kan perfect bij Onsea House in Arusha.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Onsea House is per toeval ontstaan. Het is 2005 als de vrouw van de Belgische Dirk Janssens voor haar werk bij het Rwanda Tribunaal moet verhuizen naar Tanzania. Als zijn toentertijd dertig jarige neefje Axel tijdens zijn vakantie in Tanzania aan Dirk vertelt dat hij geen idee heeft of het Belgische leven echt iets voor hem is besluiten ze samen het avontuur, om een lodge op te zetten, aan te gaan. Onsea House is een feit.

Op een bananenveld net buiten Arusha bouwen ze in no-time een luxe lodge met in eerste instantie een paar kamers. Er is niks rondom de lodge en al helemaal geen goede restaurants. Hierom besluit Axel (bekend van het restaurant het Keukentje in Deurle) zelf te gaan koken. In eerste is dit als een hobby, maar dat blijkt een groot succes.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Tijdens mijn safari in Tanzania verblijf ik de eerste nacht bij Onsea House in Arusha. Meteen bij binnenkomst voel ik mijzelf thuis. Tijdens de lunch kom ik aan de praat met chefkok Axel.  Hij vertelt echt honderd uit over Onsea House en ik zie de passie in zijn ogen. Hij vertelt dat het brood huisgemaakt is en dat hij samenwerkt met een biofarm net buiten de stad (en daar dus zijn vlees haalt).

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Als ik hem vraag naar het grootste verschil is tussen Belgie en Tanzania begint hij te lachen. “In Belgie kon ik alles kopen bij een groothandel, hier ben ik veel meer met het product bezig. Je hebt echt respect voor het product, omdat je het product zelf zaait om het vervolgens te gebruiken”. hij glundert weer even. “Geloof mij, je bent echt enorm blij als je kervel groeit. In Belgie dacht ik hier totaal niet over na”.

Dineren bij Onsea House

Lunchen en dineren bij Onsea House is echt een feestje. Wanneer je naar Tanzania op vakantie gaat eet je bij de meeste accomodaties uit de typische Afrikaanse keuken. Deze gerechten zijn prima, maar worden op den duur natuurlijk wel eentonig.

Zelf kwam ik net terug van mijn Malawi reis met Habitat (waar mijn diner bestond uit kip en rijst, en dat iedere dag) en viel dus hier echt even met mijn neus in de boter.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Tijdens de lunch werd ik verwend met een avocado salade in combinatie met brood en heerlijke baba ganoush en humus. Dit werd gevolgd door een smaakvolle gebakken tonijn steak. Dit was natuurlijk smullen!

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

In de avond wordt er een vier gangen keuzemenu geserveerd in het restaurant. Ik verbleef in het laagseizoen dus het was erg rustig. Daarom besloot ik het vier gangen menu te eten in mijn kamer en stiekem vond ik dit heerlijk.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Overnachten bij Onsea House Arusha

Na een week Malawi (waar alles erg back to basic is) viel mijn mond bij het betreden van mijn hotelkamer even open. Toen ik vervolgens het bad met uitzicht over Arusha zag maakte ik echt even een sprongetje. Wat een heerlijke plek is Onsea House. Geloof mij, hier wil je echt graag voor of na je safari in Tanzania verblijven. Je komt hier namelijk helemaal tot rust.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

De kamers beschikken over een eigen terras, waar je echt heerlijk kan werken, een boek kan lezen en kan genieten van het uitzicht. Vanaf mijn terras keek ik uit op het zwembad en de bananenvelden van Arusha. Wat een feestje!

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha

Hierboven op de foto het bad en het uitzicht over het zwembad vanaf mijn kamer.

Samenwerking met Jobortunity Tanzania

Interessant om te weten is dat sinds de opening van Onsea House de lodge samenwerkt met locals uit de omgeving. (enorm pluspunt). De eerste werknemers (en sommige onder hen werken nog steeds bij Onsea House in Tanzania) vonden ze onder andere vinden via Jobortunity. Jobortunity is een trainingsinstituut in Arusha, dat een toegepaste training biedt aan kansarme en kwetsbare jongeren uit de sloppenwijken om hen voor te bereiden op een baan in de toeristische sector.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha Jobortunity

In Tanzania leven duizenden jongeren op straat die fruit, brandhout of soms zelfs zichzelf verkopen om in hun onderhoud en dat van hun familie te voorzien. Deze jongeren, die vaak hun ouders hebben verloren door aids of door armoede op straat leven, zijn meestal niet verder gekomen dan de lagere school. Ze missen voldoende vaardigheden en een geschikte houding om te worden aangenomen voor een laaggeschoolde baan. Hierdoor vallen ze buiten de maatschappij en kunnen niet ontkomen aan de armoede.

Jobortunity haalt deze kwetsbare en kansarme jongeren uit de sloppenwijken van Arusha en geeft ze door middel van een opleiding een kans op een baan. De jongeren krijgen een training om vervolgens stage te lopen bij een hotel of restaurant. Een van deze stageplekken is Onsea House.

safari in tanzania Onsea house Arusha restaurants in Arusha Jobortunity

Ik kijk met enorm veel plezier terug mijn verblijf bij Onsea House in Arusha. Deze accommodatie in Arusha is echt een aanrader en een must-stay voor of na je safari in Tanzania.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP