Omgaan met teleurstelling en frustratie, dat doe je zo!

Au! Weer die deksel op je neus. Het is nu al de zoveelste keer dat je je in allerlei bochten hebt gewrongen voor die vriendin. Nu heb jij haar eens nodig en nu is ze er niet. Hoe kan dat toch? Dat je altijd geeft en geeft en geeft en alles voor iedereen wil doen, maar het lijkt alsof niemand dat voor jou doet. 

Dit is een punt waarop veel mensen met het helperssyndroom terechtkomen. Gekwetst door keer op keer teleurstelling in de medemens bouwen ze langzamerhand een muurtje om hun hart.

Alleen zorgt het er (helaas) meestal niet voor dat ze hun helpersgedrag aanpassen. Nee, ze komen veelal in een cirkeltje terecht waar het muurtje alsmaar hoger wordt om zo de pijn van teleurstelling maar niet te hoeven voelen. Deze cirkel van helpersgedrag is voor mij enorm herkenbaar.

Omgaan met teleurstelling en frustratie, tips voor angst, liefde, mensen het leven

Al vanaf dat ik jong ben schoot ik er met regelmaat in. Het cirkeltje gaat als volgt: ik help en geef en hoop hiervoor iets terug te krijgen (liefde, aandacht, waardering, vriendschap etc). Ik krijg niks terug, of niet zoals ik verwacht of gehoopt had.

In plaats van te bedenken dat de voorwaarde waaronder de hulp gegeven wordt misschien niet werkt, gaan we in de overdrive en geven we meer en meer. In de hoop toch een beetje liefde, aandacht, waardering, vriendschap etc te ontvangen. Met als gevolg, wederom teleurstelling. 

Full-on helperssyndroom

Wist je ook dat vriendschappen kapotgaan en relaties op de klippen lopen door dit gedrag? Als je in een full-on helperssyndroom zit in je relaties noemen ze dat ook wel pleasen. Je doet alles voor de ander. Laat alles voor de ander en als je niet oppast verlies je jezelf volledig (en de ander jou dus ook!). Maar hoe doorbreek je de cirkel?

Doorbreken van de helpersgedragcirkel

Wat voor mij helpt is de volgende zin: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Het is dus hoog tijd om het over een andere boeg te gooien. Eerder schreef ik al over het helperssyndroom en hoe je het kunt herkennen.

Word je bewust van jouw helperssyndroom

Kort gezegd betekent het helperssyndroom dat anderen helpen jouw startpunt in het leven is. Ook wanneer dat ten koste gaat van jezelf.

Lees ook:  Ik ben een einzelgänger, is dat zo gek?

Daarnaast vind je jezelf een slecht persoon als je niet helpt wanneer je dat wel had gekund. En als jij nu bij jezelf denkt: “Duh tuurlijk ben je dan een slecht persoon” Lees dan vooral even mijn vorige artikel hier.

Omgaan met teleurstelling en frustratie, tips voor angst, liefde, mensen het leven

Zoek je hulp bij een burn-out of overspannenheidsklachten? Check dan mijn website: Bewust Energiek en wellicht kan ik je verder helpen!

Er is aan een verwachting of een bepaalde hoop niet voldaan en dat geeft de gedachte en het gevoel dat je onrecht is aangedaan. Ik weet het, teleurgesteld zijn is een vervelend gevoel. En ondanks dat wij mensen best slimme wezens zijn, kunnen we sommige dingen enorm onhandig aanpakken. Daarbij veroorzaken we – in veel gevallen – vaak onze eígen teleurstelling.

Pak je eigen verantwoordelijkheid

Want, teleurstelling is het gevoel wat je ervaart na een niet uitgekomen verwachting. En wie creëert in de meeste gevallen die verwachting? Juist. “Oh dus nu is het MIJN schuld!?” Hoor ik sommige van jullie denken. Schuld en vingers wijzen, daar gaat dit niet over. Het gaat over je eigen verantwoordelijkheid pakken en het lef hebben om te doorzien waar het echt om gaat. 

Wat er vaak gebeurd als we de ander helpen is dat we daarvoor onbewust iets terugverwachten. We hebben onze hulp onbewust voorwaardelijk gemaakt. Dan ben je niet aan het helpen, maar aan het ruilen. Van ruilen komt huilen! Zo cliché he?

Spreek duidelijk uit wat jij nodig hebt

Ik vraag je nu verder te kijken dan “wat de ander had moeten doen”. Want, wat was jouw deel hierin? Wist deze persoon wat je verwachtte? Heb je je duidelijk uitgesproken en gezegd wat je verwachtingen waren? Of heb je aangenomen dat de ander wel wist wat jij nodig hebt.

Uitspreken geeft duidelijkheid, maar dan nog heb je geen invloed op wat de ander ermee doet. Één ding is wel zeker, als je het niet zegt, weet de ander het ook niet.

Omgaan met teleurstelling en frustratie, tips voor angst, liefde, mensen het leven

Als je een ruil maakt dan is het handig dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Als jij iemand helpt en daarvoor iets terugverwacht zonder dat uit te spreken, hoe kan diegene dat dan geven? Enkel omdat jij het “normaal” of “logisch” vindt dat je iets terug krijgt van de ander, wil dat niet zeggen dat dat ook gebeurd. Doorgaans zijn de meeste mensen niet alwetend. 

Lees ook:  Instagram ging ten koste van mijn gezondheid

Kort door de bocht; je raakt sneller teleurgesteld wanneer je iemand helpt op voorwaardelijke basis. Hoe kun je dat nou voorkomen? Maak je hulp onvoorwaardelijk. 

Van voorwaardelijke naar onvoorwaardelijke hulp

Verlaag de verwachting en verhoog je intentie waarmee je geeft. Geef je hulp alleen aan de ander wanneer je daar zelf achter staat en er écht niets voor terug wilt. Tenzij je dat wel wilt, spreek dat dan op voorhand duidelijk af. 

Leer te geven in plaats van te ruilen

Wanneer je iemand gaat helpen, vraag jezelf dan af of je dit doet om iets (terug) te krijgen (aandacht, liefde, vriendschap, hulp in de toekomst) of kun je dit ook doen voor deze persoon zonder er iets voor terug te krijgen. Geven in plaats van ruilen. Het mooiste hiervan is dat alles wat je wél terug krijgt, een kadootje is, want je had het niet verwacht of gehoopt.

Je kunt ook nog een stapje dieper gaan. Wist je dat gevoelens van onder andere teleurstelling ontstaan als gevolg van gedachten? En dat er een bepaalde volgorde bestaat en dat de kennis van die volgorde je leven kunnen veranderen? Daarover schrijf ik in een volgend artikel. 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Speciaal voor zorgprofessionals is er ook een FB community Zusters voor de Zusters. Daar houd ik online bijeenkomsten en steunen en motiveren professionals elkaar. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Nynke Hillebrand

Nynke (37) is hulpverlener in hart en nieren. Na 12 jaar verpleegkundige op een spoedeisende hulp voor huisdieren dacht ze dat ze klaar was met hulpverlener zijn. Niks bleek minder waar. Inmiddels is zij de Zusters voor de Zusters en ondersteund ze zorg professionals en hun teams naar grenzen voelen en aangeven. Daarnaast is ze moeder van twee prachtige meiden, hondenmoeder van de allerleukste Portugese mafkees, positieveling, burn-out kundige, systemisch therapeut – psychotrauma en houdt van diepgaande gesprekken en spelletjesavonden. Haar levensmotto is – als het niet linksom kan, dan doen we het rechtsom. Waarbij het om de route gaat en niet het eindpunt.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.