7x mooiste ‘niet’ all-inclusive hotels in Zuid Tunesië

Tunesië, en dan vooral de plaatsen aan het strand, staat bekend als een all-inclusive paradijs. Iets wat voor sommige mensen een groot feest is, maar voor mij een echte no-go is. In het verleden heb ik weleens in een all-inclusive hotel verbleven, maar door meer en meer met de locals te praten besefte ik hoe dramatisch een all-inclusive hotel voor de lokale bevolking kan zijn. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit interessante artikel van One World waarin duidelijk wordt uitgelegd wat voor een schade aan de locale bevolking wordt aangericht door all-inclusive vakanties.

Helaas is het een feit dat meteen de ‘grote’ all-inclusive hotels naar boven komen wanneer je via Google zoekt op ‘Tunesië hotels’. Dus ik kan helemaal begrijpen dat het niet heel simpel is om die mooie boutique hotels en lokale parels te ontdekken. Vooral niet in het zuiden van Tunesie waar het toerisme mondjesmaat op gang komt.

Tijdens mijn rondreis door Zuid Tunesië besloot ik mede daarom op zoek te gaan naar de mooiste ‘niet all-inclusive’ hotels van Tunesië  en maakte dit lijstje.

Djerba

Djerba is een van de bekendste vakantiebestemmingen in Tunesië. Uiteraard vind je hier weer veel all-inclusive paradijzen, maar er zijn ook zeker wat verborgen pareltjes. Mijn advies voor als je naar Djerba gaat is om een of twee dagen in de stad (Djerbahood) te verblijven en twee tot drie dagen (ligt een beetje aan je wensen) aan het strand.

1. Dar Dhiafa Djerbahood

Midden in het oude centrum (Djerbahood) van Djerba ligt Dar Dhiafa (letterlijk vertaald: gasthuis), welke wordt gerund door de Tunesische familie Allani. Dit boutique hotel bestaat uit vijf oude typische woningen die samengevoegd zijn zonder dat de oude uitstraling verloren is gegaan.

mooiste hotels van Tunesië Dar Dhiafa Djerbahood

De kamers zijn allemaal uniek. Ik verbleef in een kamer met patio waar je in de ochtend heerlijk, in je badpak, je eerste koffietje kan drinken. Daarnaast heeft Dar Dhiafa twee kleine zwembaden met ligbedden, een restaurant en een bar. In de avond raad ik het aan om sowieso de Tunesische likuur Boukha Soleil te proberen. Daarnaast is de Midnight in Djerba cocktail (een soort van Tunesische Espresso Martini) ook een topper. 

mooiste hotels van Tunesië Dar Dhiafa Djerbahood

Boek een overnachting bij Hotel Dar Dhiafa hier

De kust van Djerba is prachtig en daarom zijn daar uiteraard ook veel grote/massa hotel gebouwd. Enorm zonde wat mij betreft. In het oosten van het eiland (waar je de bekendste stranden Plage de Sidi Mahrès en Plage de la Seguia liggen) zie je vooral een aantal grote hotels met een privé strand. Niks lokaals dus!

2. Dar Chick Yahia Ile De Djerba 

Wil je meer lokaal en ben je opzoek naar net iets anders? Ga dan naar het westen van Djerba. Hier is wellicht wat minder te beleven en je wordt ook niet continue vermaakt, maar je vind hier wel prachtige natuurlijke baaien en stranden. Een hotel, waar ik zelf niet heb geslapen, maar wel heel erg benieuwd naar ben en daarom ook hier vernoem is Dar Chick Yahia Ile De Djerba.

Lees ook:  Tamezret: authentiek berberdorp in Zuid-Tunesië
Dar Chick Yahia Ile De Djerba  mooiste hotels in Djerba Tunesie

Dit hotel ligt op loopafstand van het strand Cheikh Yahya. Verwacht hier geen drukte, maar juist rust en ruimte. Wil je lekker lunchen ga dan naar Le Petit Marin, El Cabanna of Restaurant El Marsa. Lokaal dineren kan bij hotel Dar Chick Yahia Ile De Djerba.

De Sahara van Zuid – Tunesie

Vanuit Djerba gaan de meeste toeristen en vakantiegangers de woestijn in. De meest bekende stad om te overnachten is Tozeur. Hier heb je een aantal fijne hotels, maar heel eerlijk, de stad Nefta heeft echt mijn hart gestolen. Wil je weten waarom? Lees dan het artikel: Bezienswaardigheden en tips voor Tozeur / Nefta in Tunesië

3. Dar Hi Nefta

Dar Hi is een eco retraite waar alleen gebruik wordt gemaakt van lokale materialen, arbeid en producten. Verwacht geen extreme luxe, maar juist een authentieke plek met natuurlijke producten.

Mooiste hotel sahara van Tunesië Nefta Dar Hi

Het hotel heeft drie soorten kamers. De Pilotes zijn gebouwd op palen en voorzien van glazen wanden met een panoramisch uitzicht op de zoutmeren of de palmentuinen. De Troglodyte kamers zijn geïnspireerd door de grotwoningen van Matamata. Ze hebben een cirkelvormige indeling en een aparte badkamer. En als laatste zijn er de duinkamers die geïnspireerd zijn op de woestijn en veel open ruimte hebben.

Mooiste hotel sahara van Tunesië Nefta Dar Hi

Op het terras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de dadelpalm oase, is er een zwembad welke verwarmd wordt door een natuurlijke bron. Dit betekent dat je zelfs in de koude woestijn winteravonden een duik kan nemen. Het eten bij Dar Hi is Tunesisch, de producten worden ter plaatse verbouwd en de recepten komen uit de omgeving. Het zijn dezelfde gerechten als de koks (zie foto hieronder) zelf thuis eten.

Leuk om te vermelden dat alle gerechten zijn gebundeld in een kookboek welke te koop is in de boetiek van hotel Dar Hi.

Boek een overnachting bij Dar Hi

De meeste bekende plaats in de Tunesische Sahara is Tozeur. Twee lokale hotels die zeker het benoemen waar zijn, zijn: Diar Abou Habibi en Dar Tozeur

4. Hotel Diar Abou Habibi

Tozeur staat bekend om de dadelpalmen en midden in een dadelpalm oase kan je overnachten bij Hotel Diar Abou Habibi. De accommodaties liggen verspreid door de oase en hebben iets weg van boomhutten.

unieke hotels in de sahara van Tunesie Hotel Diar Abou Habibi

De boomhutten zijn enorm groot, ingericht in Tunesische stijl en allen uniek. De accommodatie heeft twee buiten zitplekken. Zo kan je onder de boomhut in een van de stoelen of de handmat plaatsnemen of op het terras aan de picknicktafel. Voor een boomhut, is de accommodatie erg luxueus met zelfs een bad, badjassen en kleine keuken.

unieke hotels in de sahara van Tunesie Hotel Diar Abou Habibi

In de ochtend wordt traditioneel Tunesisch het ontbijt geserveerd op het terras. Hierboven ook een foto hoe de Tunesische vrouwen het ontbijt naar onze boomhut kwamen brengen. 

Lees ook:  Douiret: stilte, rust en wandelen in Zuid Tunesië

Boek hier een overnachting bij Diar Habou Habibi

5. Dar Tozeur

Ben je opzoek naar net iets meer luxe en comfort dan is Dar Tozeur wellicht meer voor jou.

mooiste hotels in  de sahara van Tunesie Dar Tozeur

Dar Tozeur is een boutique hotel op loopafstand van het centrum van Tozeur. Alle kamers zijn uniek en ingericht in Tunesische stijl. Er is een zwembad met ligbedden, een eetkamer en lounge ruimte. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Tijdens mijn rondreis door Zuid Tunesië heb ik hier niet overnacht, maar ben ik er wel even langs gegaan. Alles ziet er netjes en verzorgd uit en als ik ooit terug ga naar Tozeur dan overweeg ik zeker om hier een nachtje te verblijven.

Boek een overnachting bij Dar Tozeur hier

Vanaf Tozeur/Nefta gaan de toeristen vaak weer terug naar Djerba of pakken ze een binnenlandse vlucht naar Tunis en kiezen ze voor een citytrip Tunis. Maar eigenlijk is het leuker om het binnenland in te trekken.

6. Auberge de Tamezret

Een van de dorpen die je zeker bezocht moet hebben is Tamezret. In het berberdorp ligt Auberge de Tamezret, een klein grot hotel, met maar drie kamers die je raad het al gebouwd zijn in een grot.

mooiste hotels in Tunesie - Auberge de Tamezret
mooiste hotels in Tunesie - Auberge de Tamezret

Een overnachting bij Auberge de Tamezret is altijd op basis van half pension. Maar geloof mij, en ik spreek uit ervaring, dit is zeker geen straf. Wil je meer weten over Tamezret en wat je kan doen in de omgeving? Lees dan het artikel: Tamezret: authentiek berberdorp in Zuid-Tunesië.

Boek een overnachting bij Auberge de Tamezret

Naast Tamezret is het ook een aanrader om de omgeving van Tataouine te ontdekken. Dit deel van Tunesië is namellijk weer totaal. En waar de meeste toeristen vooral richting Cheneni gaan, raad ik Douiret aan.

7. Gîte Douiret

In Douiret, een bijzonder verlaten, oud karavaan dorp, is Gîte Douiret gevestigd. Ben je opzoek naar echt lokaal en wil je echt even terug naar de basis dan is dit de plek waar je moet zijn.

Mooiste hotels in Tunesie -  Gîte Douiret

De plek wordt gerund door Raouf en zijn familie. Gîte Douiret is een plek waar je tot rust kan komen en de omgeving is uiterst geschikt voor mooie wandelingen. Wil je eindelijk eens dat goede boek uit lezen, eindeloos mediteren of gewoon gaan wandelen. Ga dan naar deze plek. 

Mooiste hotels in Tunesie -  Gîte Douiret

Meer weten over dit hotel en de omgeving? Lees dan het artikel: Douiret: stilte, rust en wandelen in Zuid Tunesië.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.