Douiret: stilte, rust en wandelen in Zuid Tunesië

‘On the last day we will visit Chenini’ zeg ik wanneer ik, aan het begin van mijn rondreis door Tunesië, de planning doorneem. ‘Don’t go to Chenini, you need to go to Douiret’ zegt mijn gids vervolgens. Ik twijfel even, want ik heb juist zoveel gelezen over Chenini. Uiteindelijk ga akkoord met de verandering in de planning en daar heb ik alles behalve spijt van.

600 jaar geleden werd Douiret gesticht. Het was jarenlang een van de belangrijkste karavaanstops (plek waar Berbers met hun kamelen een stop maken) tussen Gabès in het noorden en de Libische stad Ghdamès, maar ligt er sinds 1974 verlaten bij. In het dorp wonen, in de holbewonerswoningen die in de heuvels zijn gegraven, nog twee families. Een van die families, de familie Talbi, gaan wij bezoeken.

Douiret: ruïne dorp nabij Tataouine 

Het is onze laatste dag, voordat we terug vliegen naar huis, wanneer we op weg zijn naar Douiret. Onze gids Chokri heeft al een paar keer met zijn vriend Raouf Talbi gebeld en ik voel zijn ‘excitement’ om ons zijn lievelingsplek te laten zien.

Want, zo vertelt hij, als hij even moe, overprikkeld of gewoon wilt ontspannen ver weg van alle drukte, dan komt hij hier op deze plek. Meestal zo’n twee tot drie nachten verblijft hij in stilte en rust om weer helemaal te kunnen opladen.

Douiret mooiste dorp, bezienswaardigheden Tunesië - Tataouine Dahar

En dan popt daar in de verte, hoog in de bergen een oud ruïne dorp op. We zijn er bijna. Met de gids, wordt ook mijn reisgenoot steeds enthousiaster. Het uitzicht vanaf de weg is prachtig en hij wilt daarom echt wel even stoppen voor een paar foto’s. Als we uitgestapt zijn wijst de gids naar de witte moskee. Deze staat bekend als Jamaa ennakhla oftewel de ‘palmboommoskee’, en is het meest opvallende kenmerk van het dorp.

Als we de auto geparkeerd hebben vraagt Chokri of we meteen Douiret willen bekijken of liever eerst gaan lunchen. Het is al tegen tweeën dus we kiezen voor het laatste. Rustig aan, want het is echt bloedheet, wandelen we naar boven.

Verborgen restaurant en hotel parel Gîte Douiret

Dan verschijnt Raouf, de vriend van Chokri, vanuit de deuropening. Onze gids geeft hem een knuffel en ik zie dat er een grote glimlach op beide gezichten verschijnt.

Gîte Douiret - overnachten en mooiste hotels in Tataouine Zuid Tunesië

Het restaurant heeft een kleine binnenplaats waar de zon volop schijnt. Het is echt veel te heet om buiten te lunchen dus Raouf verwijst ons naar binnen. Zelfs ik, als zonliefhebber, heb het warm dus loop meteen achter hem aan.

Lees ook:  Anantara Tozeur: luxury hotel in de Sahara van Tunesië

Traditioneel en lokaal eten 

Binnen komen we terecht in een prachtig grot restaurant. Er staat een grote gedekte tafel, banken met Berberse bekleding en kussens en aan de muren spot ik verschillende Imazighen tekens.

De keuken wordt gerund door Abdallah en Yamina, de broer en zus van Raouf. We eten traditioneel en even later komt Raouf aanzetten met allemaal lekkere dingen. We proeven Khobz Tabouna oftewel traditioneel Tunesisch brood en lamsschouder gekookt met peper en andere specerijen wat Coucha heet. Daarbij wordt ook een Tunesische salade van groene paprika’s, tomaten, uien, olijven, radijzen en tonijn geserveerd. 

Na de lunch wil Raouf ons nog iets anders laten zien. Hij runt namelijk, zoals de gids ons al verteld had, nog een authentiek hotel met dezelfde naam als het restaurant, Gîte Douiret.

Overnachten in holbewonerswoningen

De kamers van Gîte Douiret liggen verspreid over twee delen van Douiret. Dicht bij het restaurant zijn een paar kamers, maar ook hoger in de bergen van Douiret kun je een kamer boeken. In de hoger gelegen kamers heb je als gast nog meer rust.

We beginnen onze rondleiding in het ‘drukke gedeelte’. Al is druk natuurlijk een relatief begrip, aangezien in Douiret maar twee families wonen en de meeste toeristen naar Chenini gaan.

Gîte Douiret - overnachten en mooiste hotels in Tataouine Zuid Tunesië

De meeste kamers hebben tot wel vijf slaapplekken en zijn ideaal om te boeken voor families of met een vriendinnen/vrienden groep. In de grot is de temperatuur in alle seizoenen natuurlijk gereguleerd: het is warm in de winter en koel in de zomer.

Je betaalt niet per kamer, maar per persoon. Voor overnachting met ontbijt betaal je 60 dinars (+/- 18 euro), voor halfpension 80 dinars (+/- 24 euro) en voor volpension 110 dinars (+/- 34 euro).

Er is een gezamenlijke sanitairgebouw die er schoon en fris uit ziet. Buiten zijn er overal zitjes en bankjes. Je kan hier dus heerlijk zitten en tot rust komen met bijvoorbeeld een goed boek. Op de binnenplaats is ook een koude douche om je eventueel buiten op te frissen tijdens warme dagen. 

Gîte Douiret - overnachten en mooiste hotels in Tataouine Zuid Tunesië
Gîte Douiret - overnachten en mooiste hotels in Tataouine Zuid Tunesië
Gîte Douiret - overnachten en mooiste hotels in Tataouine Zuid Tunesië

Als we willen mogen we blijven overnachten. Ik zie dat wel zitten, maar merk aan mijn iets wat onrustige reisgenoot dat hij liever door gaat. Daarnaast komt het aanbod qua timing ook niet zo handig uit. Een dag later vliegen we namelijk vanaf Djerba, wat vanaf hier nog minimaal twee uur rijden is. 

Lees ook:  Tunis citytrip: de leukste tips voor twee dagen

Maar tegelijkertijd besef ik mij wel dat deze plek echt ideaal is voor al mijn Amsterdamse stadgenoten die maar geen rust kunnen vinden in de grote stad. Het zou voor hen hier even wennen zijn, maar ik weet zeker, met wellicht wat kleine afkickverschijnselen, dat iedereen hier bij Gîte Douiret tot rust kan komen. 

Douiret mooiste dorp, bezienswaardigheden Tunesië - Tataouine Dahar

Overigens staan Raouf, Abdallah en hun vrienden altijd voor hun gastren klaar als gids. Ze kunnen hotelgasten begeleiden bij excursies en bieden een authentieke benadering van de Tataouine / Dahar-regio aan.

Wandelroute Grande Traversée du Dahar

Op 11 december 2021, werd op de internationale dag van de berg, de Grande Traversée du Dahar, geopend. Dit circuit, verdeeld in 12 etappes, is ontworpen door lokale wandelgidsen en doorkruist de toppen en valleien van deze de Dahar bergketen.

De Grande Traversée du Dahar is in totaal 194km lang en kan zowel met als zonder gids worden afgelegd. Het is ook mogelijk om alleen een bepaalde etappe, bijvoorbeeld de twaalfde etappe van Douiret naar Cheneni (+/-7km), te wandelen.

Het ideale seizoen om te wandelen in Dahar loopt van oktober tot april. In de zomermaanden kan het extreem warm worden in deze regio en is wandelen niet aan te raden. 

Douiret mooiste dorp, bezienswaardigheden Tunesië - Tataouine Dahar

De tijd is voorbij gevlogen en het is alweer tijd om onze rondreis door Tunesië voort te zetten. We nemen afscheid van Raouf en ik beloof hem dat ik ooit nog eens terug kom.

Duurzame vakantie in Dahar regio 

De Dahar regio, waar onder andere Douiret, maar ook Toujane en Tamezret onder vallen, heeft zoveel potentie en er valt genoeg te ontdekken. Alleen moeten de internationale toeristen, die opzoek zijn naar een duurzame manier van vakantie vieren, dat wel weten. Wellicht helpt dit artikel de toerisme groei van de Dahar regio een beetje op weg. Het spreekwoord; alle kleine beetje helpen, bestaat natuurlijk niet voor niets.

Heb je nog vragen, over Douiret of over een rondreis door Tunesië, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.