MKB en ZZP in tijden van het Coronavirus. Wat nu?

Het coronavirus oftewel COVID-19 is hét gesprek van de dag. We hebben of krijgen er allemaal mee te maken op onze eigen manier. Zo geldt er op dit moment een inreisverbod voor Curaçao, de plek waar ik over een krappe twee weken naartoe zou vliegen. Klein persoonlijk leed, noem ik het. Ik besef me namelijk ontzettend goed dat dit een luxeprobleem is en dat die vakantie heus wel even kan wachten. Sterker nog, ik heb te doen met de reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij.

Je zal maar de hele dag al die telefoontjes moeten behandelen nu. Op het moment van schrijven van dit blog is net bekend geworden dat horecazaken en sportscholen de deuren voor minstens drie weken moeten sluiten. Ook scholen en kinderopvang gaan drie weken dicht. Mijn ondernemershart huilt als ik denk aan alle kleine zelfstandigen die het voorlopig moeten doen met minder. Geld is dan misschien niet belangrijk, geld is wel nodig. Om de hypotheek te kunnen betalen en een boterham te eten. MKB’ers en ZZP’ers hebben geen buffer meer tegenwoordig dus ook vele duizenden medewerkers kunnen hier last van gaan krijgen, daar ik verwacht dat veel bedrijven zullen omvallen door het COVID-19 virus. 

Horecazaken en sportscholen sluiten, diverse branches in onzekerheid  

Als eigenaresse van dameskledingzaak Heerenstraat in Horst sta ik voor een duivels dilemma. Er is momenteel nog veel onduidelijkheid voor de retail. De afgelopen weken hebben wij uiteraard alles op alles gezet om mensen veilig te kunnen laten shoppen. Maar ik stel mijzelf regelmatig de vraag of afstand houden, in je ellenboog niezen en vaker je handen wassen nog wel voldoende is om het coronavirus in te dammen en elkaar niet te besmetten?

Ik vraag me oprecht af waar ik goed aan doe maar we hebben besloten vooralsnog het advies van het RIVM en de regering te volgen en de deuren open te houden. Deze onzekere tijd vraagt om creativiteit als ondernemer zijnde.

MKB en ZZP'ers in tijden van het coronavirus, Sanne Noorman - Heerenstraat - COVID-19

Zo bieden we momenteel private shopping sessies na sluitingstijd aan, proberen we onze klanten zoveel mogelijk te laten shoppen via onze webshop www.heerenstraat.nl (neem gerust een kijkje ;-)) en sturen we, als dank voor het meedenken, een klein cadeautje mee met iedere bestelling. Omdat lief zijn en oprechte aandacht voor elkaar juist in deze tijden zo ontzettend belangrijk is. 

Vrijwel alle ondernemers en ZZP’ers lopen rond met dezelfde vragen.

Ik heb veel contact met ondernemers uit andere branches en ook zij stoeien met wat geoorloofd is en wat niet. Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylistes, muzikanten, artiesten, reisadviseurs, trainers, sprekers en coaches. Niemand wil zijn of haar klanten laten zitten en / of medewerkers naar huis sturen, maar zij willen wel stilstaan bij het maatschappelijke belang. Vrijwel alle ondernemers en ZZP’ers lopen rond met dezelfde vragen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn klanten en werknemers veilig zijn en blijven? Kan ik wel gaan werken als ik me fit voel? Hoe houd ik mijn hoofd boven water als ik minstens drie weken geen inkomen heb? Kom ik hier goed uit? Gaan we dit wel overleven? Komt er financiële steun vanuit de overheid? En zo ja, maak ik daar dan wel aanspraak op? 

Hartverwarmende initiatieven gestart en creatieve oplossingen bedacht 

Wat ik persoonlijk hartverwarmend vind is wat een Corona crisis als deze doet met onze samenleving. Via Facebook en Whatsapp worden volop burgerinitiatieven gestart om ouderen die niet meer naar buiten durven te helpen met boodschappen doen of de hond uit te laten. Via Instagram wordt opgeroepen lokale ondernemers te steunen door nu een cadeaubon te kopen van je favoriete winkel of kapsalon en deze later te verzilveren. Veel restaurants bieden afhaalmaaltijden aan of starten een bezorgservice op.

MKB en ZZP'ers in tijden van het coronavirus, Sanne Noorman - Heerenstraat - COVID-19

Webinars en podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond, de plaatselijke sportschool biedt groepslessen aan via een livestream en er wordt online thuisonderwijs gegeven. Telefoonproviders verhogen gratis je belbundel en studenten die niet naar school kunnen bieden aan om op te passen op kinderen van mensen die vitale beroepen uitoefenen. 

Voor de modebranche is dit Corona virus een groot drama

Voor de modebranche is COVID-19 virus een drama. Het bizarre toeval wil dat wij een maand geleden besloten hebben deze zomer te stoppen met onze winkel, maar ik vrees voor al die andere prachtige zaken. Veel leveranciers zitten in de problemen en kunnen over een paar maanden niet meer uitleveren omdat fabrieken gesloten moeten blijven. Dit gaat vrijwel zeker resulteren in lege of halflege winkels waardoor omzet draaien vrijwel onmogelijk wordt. 

Lees ook dit artikel van Sanne: Nu ben “ik” aan de beurt

Een wellicht wat vreemde gewaarwording is dat er branches zijn die baat lijken te hebben bij het COVID-19 virus en onze sociale onthouding. Het is een drukte van jewelste in de supermarkten. Er wordt massaal toiletpapier gehamsterd, ondanks herhaalde oproepen van de regering om dit niet te doen.

Lieve mensen, denk aan onze zorgmedewerkers en hulpverleners die nu alle zeilen bij moeten zetten. Zij hebben de keuze niet om thuis te blijven. Ik dank deze mensen uit het diepst van mijn hart en gun hen ook een warme maaltijd wanneer zij thuiskomen na een lange en hectische dag werken. Deze mensen stellen hun eigen leven, en het leven van hun dierbaren, in de waagschaal om het leven van de meest kwetsbare personen in onze samenleving te redden. Of beter gezegd, onze samenleving te redden.

Niet alleen supermarkten, ook bouwmarkten lijken baat te hebben bij het COVID-19 virus. Het voorjaar staat voor de deur en de zon schijnt volop dus er kan thuis flink geklust en geschilderd worden. Financieel adviseurs en accountants werken zich momenteel een slag in de rondte om alle aanvragen voor werktijdverkorting in te dienen en verzekeringsmaatschappijen zien dat mensen momenteel alleen meer gaan verzekeren. 

Terug naar wat écht belangrijk is 

De komende weken gaan we back to basic en draait het om wat écht belangrijk is in het leven: onze naasten en een goede gezondheid. Ik houd me vast aan de gedachte dat na regen zonneschijn komt. Straks, wanneer we er samen voor gezorgd hebben dat COVID-19 virus ingedamd is, gaan we weer volop genieten van al het moois, leuks en lekkers dat het leven te bieden heeft.

Dan hebben we meer dan ooit zin in die nieuwe coupe, willen we genieten van een lekker diner in ons favoriete restaurant, even onbezorgd lachen in het theater, een drankje doen in de kroeg, luisteren naar die toffe band en dat ene fantastische jurkje kopen. Dan gaan we er weer op uit, willen we elkaar ontmoeten. Kunnen we weer opa’s en oma’s bezoeken en in kringetjes zitten op verjaardagen.

MKB en ZZP'ers in tijden van het coronavirus, Sanne Noorman - Heerenstraat - COVID-19

Mijn advies in tijden van Corona? Maak van de nood een deugd en geniet van die lege agenda! Neem de tijd om een boek uit te lezen, te mediteren, je huis op te ruimen, uitgebreid te koken of Netflix uit te spelen. Volg de richtlijnen van de overheid en het RIVM en blijf binnen wanneer je je niet goed voelt. Denk eerst aan je medemens en dan pas aan je eigen behoeftes. Des te sneller is het gedaan met het COVID-19 virus en kunnen we de wereld weer aan. Of over natuurlijk.

Sanne Noorman
Sanne Noorman

Sanne (29) is een echte girlboss en woont in Horst. Op haar 24e startte zij online schoenenboetiek Uppark.nl en een jaar later kwam daar online-outlet-zusje Fooshz.com bij. Haar meisjesdroom werd pas echt werkelijkheid met de overname van dameskledingzaak Heerenstraat. Sanne is dolenthousiast, straight to the point, lacht veel, danst overal en always goes with her passions.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP