Dailynonsense
Search
Close this search box.

Microloading: krijg meer progressie in de sportschool

[adrotate banner=”7″]

Je kent het wel. Je bent een tijdje goed bezig met een trainingsschema en merkt dat je steeds meer gewicht aan kan, maar dan opeens sta je stil. Het gewicht verhogen lukt niet meer, omdat het simpelweg te zwaar voor je is.

Microloading - microschijven - sport tips -  progressie boeken in de sportschool

Lees ook: De zes tips om fit en in shape te komen

Maar er is en manier waardoor je toch progressie kan blijven maken in de sportschool. The magic word is; microloading. 

Wat is Microloading?

In de sportschool is het verschil tussen de verschillende gewichten meestal tussen 1 tot 2,5 kilo. Wanneer deze stappen te groot zijn voor je en het niet mogelijk is om het gewicht te blijven verhogen kan je gebruik maken van microschijven. Dit zijn kleine schijven van 0,25, 0,5 en 1 kilo die je aan het gewicht kan toevoegen.

Microloading - microschijven - sport tips -  progressie boeken in de sportschool

Dit proces noemt men ook wel microloading en door deze schijfjes kan je gewicht blijven toevoegen aan je oefening. Je kan dus nog steeds progressieve overload creëren, maar wel met hele kleine stapjes. Het lijkt misschien niets maar je zal merken dat je op deze manier toch gewicht kan verhogen en je het plateau kan doorbreken. 

Progressieve overload met microloading

Wist je dat wanneer je iedere training met hetzelfde gewicht traint je weinig verandering in je lichaam maakt? Om sterker te worden is het belangrijk dat je je spieren elke training weer uitdaagt. Dit betekent dat je bij elke training het trainingsvolume blijft verhogen, dit noem je progressieve overload.

Verhoog je trainingsvolume

Om maar even in de sporttermen te blijven. De opsomming van de hoeveelheid setjes, herhalingen, het gewicht en de intensiteit van jouw training noemt men trainingsvolume. In de volksmond is dit dus simpelweg gewoon hoeveel werk je in de sportschool verzet. Wil je resultaat boeken dan ben je dus genoodzaakt om elke training meer gewicht toe te voegen, meer herhalingen toe te passen en of meer sets te pakken.

Microloading - microschijven - sport tips -  progressie boeken in de sportschool

Mijn persoonlijke voorkeur wat betreft progressie gaat uit naar het verhogen van het gewicht. Wanneer je net begint met krachttraining zal vast merken dat je het gewicht elke training met grote stappen kan verhogen. Dit maakt je natuurlijk gemotiveerd, maar pas op na verloop van tijd worden de stappen steeds kleiner, waarna je zelfs op een gegeven moment het plateau bereikt. 

Doorbreek je plateau

Je blijft hangen op een bepaald gewicht en kan zelfs voorkomen dat je zelfs achteruit gaat. Om je alvast een hart onder de riem te steken, iedereen heeft daar last van. Geen motivatie meer, geef nog niet op en probeer eerst microloading. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je jouw plateau gaat doorbreken en hierdoor progressie kan blijven maken.  

Aan de slag met microloading

Enthousiast geworden? Laten we dan snel aan de slag gaan. Ik raad je aan om in ieder geval 2 schijfjes te kopen van een bepaald gewicht zodat je deze aan beide kanten kan toevoegen. Wil je niet alle microschijven bestellen, koop dan 2 schijven van 0,5 kilo.  Twee schijfje koop je al voor 13,95 via deze link.

Tip: Let er op dat je schijfjes koopt van 50 mm, zodat ze op de barbell stang passen. Schijfjes binnen? Daar gaan we! 

Stap voor stap vooruitgang boeken

  1. Wanneer je schijven hebt van 50 mm kan je deze gemakkelijk op de barbell stang plaatsen net als de overige schijven. 
  2. Voor het gebruik bij de apparaten kan je de schijf aan de pin uit de machine hangen. 
  3. Voor oefeningen met dumbells kan je gebruik maken van straps. Doe de strap om je pols en hang de schijf aan het uiteinde en winkel deze om de dumbbell. 

Ik train zelf al vier jaar en merkte dat ik lange tijd stil stond. Het gevolg hiervan was dat mijn motivatie qua sporten verdween en ik echt de uitdaging miste. Door het gebruik van microloading kan ik weer PR (Personal Records) behalen en ondanks de baby stapjes blijf ik vooruitgaan. Dat is toch wat je wilt?

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Dit is Chloe!
Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.
Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *