Dailynonsense
Search
Close this search box.

Menstruatie ondergoed van Libresse review

Actief, creatief en bergen werk verzetten. Dit alles ben ik tot zo ongeveer 1,5 week voor mijn ongesteldheid. Wanneer mijn periode dichterbij komt en vooral op het moment dat het doorbreekt stort ik vaak als een plumpudding in elkaar. Herkenbaar? Eigenlijk is het geheel logisch!

Op dat moment daalt namelijk de oestroegeenspiegel (oestrogeen zorgt voor energie) en stijgt de progesteronspiegel (versterking van vermoeidheid). Inmiddels kan ik me overgeven aan de menstruatie symptomen en ben ik lief voor mijzelf in deze periode. Al had ik daar vroeger veel meer moeite mee.

Het menstruatietaboe doorbreken

Toen ik 11 jaar (begin groep 8) was, werd ik voor het eerst ongesteld. Op zo’n jonge leeftijd is dat zeker geen pretje kan ik je vertellen. Ik zie mijzelf nog zitten op een bankje aan de rand van het zwembad. Al mijn klasgenootjes lagen in het water, maar ik zat naast de juffrouw.

Ik vertelde mijn klasgenootjes dat ik buikpijn had, omdat er toch een soort van menstruatietaboe heerste (en vooral op deze leeftijd). In werkelijkheid zat ik met zowel buikpijn van de menstruatie, maar had ik ook buikpijn van het feit dat ik nu misschien niet meer bij de groep hoorde.

Jonge Chloe Sterk

Bovenstaande foto is de schoolfoto van groep 8, ook toen was ik ongesteld.

Anyway, inmiddels zijn we meer dan 20 jaar verder en besef ik meer en meer hoe er toen, maar ook vandaag de dag zo’n groot taboe heerst rondom de menstruatie. Maar waarom eigenlijk? We zijn allemaal geboren, omdat onze moeder een menstruatiecyclus heeft. Waarom kunnen we dan wel heel vrolijk praten over zwangerschappen, de bevalling en baby’s, maar vinden we bloed en menstruatie nog steeds een beetje een viezig en lastig onderwerp?

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die het menstruatietaboe willen doorbreken (een tip om te volgen zijn de Menstruatiemeisjes) en wij als platform sluiten daar graag bij aan.

Menstruatie ondergoed van Libresse uitproberen

Dus toen Libresse vroeg of ik hun net gelanceerde intimawear oftewel  menstruatie ondergoed wilde proberen voor een review op DailyNonsense, zei ik daarom meteen ja!

De eerste indruk

Een week later krijg ik het pakketje met twee doosjes erin binnen. Voor de zekerheid heb ik maat S en maat M besteld, omdat ik niet goed weet hoe het intimawear valt.

menstruatie ondergoed review Libresse

Als ik het uitpak voelt het menstruatie ondergoed eigenlijk net zo als gewoon ondergoed. De hipster heeft zelfs kant aan de zijkant, wat het ondergoed een beetje sexy maakt. Enig verschil met gewoon ondergoed zit hem in het kruis die wat dikker aanvoelt, wat natuurlijk niet geheel vreemd is.

Het ondergoed en dan vooral het kruis bestaat namelijk uit een aantal lagen. Zo zit er in het ondergoed een vocht afvoerende en zachte bovenlaag die snel vocht opneemt, een absorberende middenlaag die het vocht goed vasthoudt en tot slot een ademende onderlaag waardoor de stof snel droogt.

Lees ook:  5x duurzame kleding winkels in Amsterdam

In het persbericht wat ik erbij ontvang lees ik dat intimawear met één Ultra Normal maandverband of twee normale tampons vergelijkbaar is. Daarnaast is het bij de Kruidvat en Trekpleister in de maten S, M en L en kost het product per doosje dus een hipster €27,95. De hipster gaat tot 50 wasbeurten mee en is daardoor een stuk duurzamer in vergelijking met tampons of maandverband.

Het menstruatie ondergoed dragen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het iets wat spannend vind om het intimawear te gaan dragen. Wat als ik toch doorlek in het openbaar? Redacteur Anne, snapt mij wel en kan ook bijna niet geloven dat je alleen deze hipster hoeft te dragen en dat je dan vervolgens acht uur lang comfort hebt (en dus niet doorlekt).

En dan is het daar, mijn ongesteldheid. Precies op het moment dat ik een meeting heb in het Soho House. Even ontstaat er een lichte paniek. Maar, omdat ik toch juist op zo’n dag waarin ik in de weer ben het menstruatie ondergoed wil proberen besluit ik juist nu het ondergoed aan te trekken.

Bij het passen blijkt dat maat S voor mij net iets beter aansluit en fijner te dragen is onder een spijkerbroek. Wat meteen opvalt als ik een strakke broek aantrek, is dat de hipster niet tekent en dat je dus bijna geen randjes of lijntjes van het ondergoed door je spijkerbroek heen ziet.

gezondheid menstruatietaboe doorbreken

Zowel de meeting als de dag vliegen voorbij. Ik moet eerlijk toegeven dat het af en toe (vooral als je een tampon gewend bent) voelt dat je bloed lekt, maar wanneer je dan kijkt je niks ziet (want het wordt opgenomen in de absorberende laag van de hipster). Daarnaast is de dikkere laag in het kruis is in het begin even wennen, maar zoals veel in het leven, went het snel.

Onder een strakke sportlegging zit het menstruatieondergoed niet zo lekker en daarom besluit ik in de avond wanneer ik ga boulderen toch een tampon te gebruiken en een string te dragen. Het gedragen menstruatie ondergoed spoel ik uit onder de kraan (dan pas zie ik hoeveel bloed de laag heeft geabsorbeerd) en vervolgens gooi ik hem bij de zwarte was.

Na het boulderen neem ik een douche en trek voor het slapen weer het menstruatieondergoed aan. In de avond draag ik maat M, wat net wat meer comfort geef (minder strak) tijdens het slapen. Belangrijk om te vermelden is dat het dus handig is, om twee hipsters aan te schaffen. Als de ene in de was zit, kan je de ander dragen.

Lees ook:  Pieter Pot maakt verpakkingsvrij boodschappen doen makkelijk voor iedereen.

De voor en nadelen van menstruatie ondergoed

Inmiddels is mijn menstruatie weer voorbij en ga ik dus weer als de brandweer. Zoals je begrijpt kan ik nu eindelijk antwoord geven op misschien de belangrijkste vraag: hoe heb ik het dragen van het menstruatie ondergoed ervaren? Hieronder de voor en nadelen even op een rij:

  • Een groot voordeel is dat je gewoon een hipster aan kan trekken, zonder je zorgen te maken of je je tampon hoeft te verschonen en of doorlekt.
  • Ander voordeel is dat het gebruik ervan in vergelijking met tampons en maandverband veel beter is voor het milieu. Een tampon en het plastic omhulsel gooi je na een keer dragen weg, terwijl het intimawear tot wel 50 wasbeurten mee gaat.
  • Een nadeel is dat er op dit moment alleen nog maar een hipster variant te koop is. Wil je dus gaan sporten zoals ik deed met een strakke legging dan is het fijner om een string te dragen en een tampon te dragen.
  • Ander nadeel is de prijs. Ondanks dat het beter is voor het milieu kan ik mij zo voorstellen dat €27,95 en €55,90 als je er twee koopt, voor sommige een grote investering kan zijn. Al is het wel weer zo dat Kruidvat een 10 euro korting aanbieding heeft.

Na een paar dagen testen ben ik tevreden over het menstruatie ondergoed. Het zit niet, zoals ik wel in het begin dacht, als een pamper, maar het voelt, ook onder een spijkerbroek comfortabel aan.

menstruatie ondergoed review Libresse

Daarnaast geeft het geen vieze geur en vind ik het ergens best wel prettig dat mijn lichaam gewoon zijn gang kan gaan tijdens mijn menstruatie. Ik blijf de de hipster in combinatie met organische tampons daarom zeker gebruiken.

Als laatste is het ook een prettig product om te gebruiken voor meiden of dochters (voor moeders met jonge dochters die dit lezen) die, net als ik, jong ongesteld zijn geworden. Het lijkt mij namelijk heel erg fijn als je je tijdens een schooldag je geen zorgen hoeft te maken over het verschonen en of doorlekken.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Sel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Dit is Chloe!
Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.
Categorieën

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *