Meditatie retraite in een stilte klooster in Thailand

Toen ik aan mijn reis in Zuidoost Azië begon had ik als doel het opdoen van nieuwe ervaringen en het verleggen van mijn grenzen. Echter had ik nooit verwacht dat ik zelf ook echt een in een klooster in stilte zou gaan of een een meditatie retraite zou gaan doen. Want hey, dat was toch niks voor mij?

Al vrij snel kwam ik in contact met mensen die een meditatie retraite gevolgd hadden en of mensen die dit nog van plan waren te doen. Hun verhalen waren inspirerend en ik raakte geïnteresseerd. In dit artikel vertel ik je graag meer over hoe ik tot de beslissing, om toch in een stilteklooster te gaan, gekomen ben, wat Vipassana mediteren inhoudt en wat mijn persoonlijke ervaring is.

Voordelen van meditatie (retraite)

Meditatie is iets wat mij altijd heeft geïnteresseerd, maar waar ik eigenlijk geen tot weinig ervaring mee had. Ik had wat sessies gedaan met de Headspace app, maar het is nooit een dagelijkse routine voor mij geworden.

Ondanks dat geloof ik wel in de voordelen van meditatie. Voordelen van mediteren zijn: minder stress, meer focus en een betere balans. En waar kun je de basis principes van meditatie nu beter leren dan in een klooster van de monniken zelf?

Verblijven in een boedistisch stilte klooster

De verhalen, over het verblijven in een boedistisch stilte klooster, die ik van medereizigers hoorde, waren vrij wisselend maar niemand had spijt van de beslissing. Het zou een zware tijd worden en een uitdaging met jezelf. Maar waar ik vooral zelf benieuwd naar was, was of ik wanneer ik onttrokken van de buitenwereld en sociale media was, tot bepaalde inzichten zou komen.

Want, wat voor een effect heeft rust op je lichaam en hoe hou je je staande in zulke primitieve leefomstandigheden? Dus toen ik na 5 maanden reizen in Zuidoost Azië weer terug kwam in Pai, besloot ik mezelf aan dit meditatie avontuur te wagen.

Vipassana retraite

In de meeste vipassana retraites in Thailand dien je je in te schrijven (http://www.dhamma.org) en je te committeren voor 10 volle dagen. Maar omdat ik niet wist of dit iets voor mij zou zijn en dit vrij heftig klonk, besloot ik voor een ander stilte klooster (minder streng) te kiezen.

Wat Pa Tam Wua Forest Monastry

Ik koos bewust om de meditatie retraite in Wat Pa Tam Wua Forest Monastry in Mae Hong Son, Noord Thailand te volgen. De voornaamste reden hiervoor is dat dit klooster iets flexibeler om gaat met de regels en het eigenlijk een soort van beginners/light variant is op de officiële vipassana retraite.

Het klooster ligt op een prachtige locatie in de Mae Hong Son provincie. De mannen en vrouwen slapen gescheiden en afhankelijk van beschikbaarheid heb je je eigen hutje of slaap je op een shared dorm.

Bij binnenkomst krijgt je een dun matje, klein kussentje en fleece dekentje voor op de houten vloer. Iedereen is van top tot teen gekleed in het wit en je kunt iedere dag een schoon setje kleding ophalen.

Vipassana retraite: de lichte versie

Zoals ik hierboven al schreef is Wat Pa Tam Wua Forest Monastry een lichtere versie van de officiële vipassana. Een 10 daagse Vipassana retraite moet namelijk per definitie in stilte uitgevoerd worden en je mag tijdens deze 10 dagen het stilte klooster niet verlaten. In het klooster in Mae Hong Son kun je kiezen of je wel of geen stilte sticker wilt dragen en mag je gaan en komen wanneer jij wilt. Voor de ervaring heb ik wel voor deze stilte sticker gekozen.

Daarnaast zijn het aantal uren dat er daadwerkelijk gemediteerd wordt in dit klooster iets minder dan wanneer je kiest voor een die-hard Vipassana retraite. Met zo weinig ervaring in meditatie leek mij de +/- 6 uur aan meditatie per dag wel genoeg.

Het laatste verschil met de officiële vipassana is het feit dat je telefoon in dit klooster niet wordt afgenomen, maar dat het gezien wordt als eigen verantwoordelijkheid. Nieuwe inzichten ga je tenslotte niet op Facebook vinden. Ik heb het gebruik van mijn telefoon beperkt tot 1 uurtje muziek luisteren per dag en vond dit heerlijk!

Dagschema in een stilte klooster in Thailand

Iedere dag wordt om zes uur de gong geslagen en komt iedereen bijeen. De dag start met het offeren van rijst aan de monniken gevolgd door ontbijt en de eerste meditatiesessie.

Vipassana retraite dagelijks programma in een stilte klooster in Thailand - meditatie retraite

Om half 11 wordt er wederom rijst geofferd aan de monniken welke wordt gevolgd door de lunch. Dit was tevens de laatste maaltijd voor de rest van de dag. ’s Middags vindt de tweede meditatiesessie plaats, deze wordt vaak afgewisseld met een wandelmeditatie in de tuin. De wandelmeditatie in de prachtige tuin vond ik altijd een fijne afwisseling.

de tuin van het stilte klooster - meditatie retraite in Thailand

Hierna is er ruimte voor vrije tijd en is het de bedoeling dat je mee helpt met het schoonhouden van de omgeving. Mindful blaadjes opvegen dus.

Voorafgaand aan de avond meditatiesessie vindt het chanting plaats. Dit vond ik misschien wel het meest verschrikkelijke van het verblijven in een boedistisch stilteklooster. Een uur lang moet je namelijk mee zingen op een niet zo’n lekkere melodie, terwijl je geen idee hebt wat je nu eigenlijk aan het zingen bent. Na deze avondsessie kun je nog een kopje thee drinken en vrij snel daarna duikt iedereen zijn bed weer in.

Mediteren in een stilte klooster

De meditatiesessies zijn vrij lang en je gedachte dwalen continu af. Dit is erg normaal wanneer je een beginner bent op het gebied van mediteren. Het is de kunst om dit te herkennen en vervolgens je aandacht weer naar binnen te focussen.

Bij de liggende meditatiesessies ben ik weleens in slaap gevallen. Mijn nachten op het dunne matje waren niet al te best dus gedurende de dag voelde ik me regelmatig vermoeid.

Lees ook het artikel: Zo is het om te slapen in een Tibetaans klooster

Meditatie retraite: mijn ervaring

In het algemeen voldeed de hele ‘in een stilteklooster in Thailand gaan’ ervaring best wel aan mijn verwachtingen. Al moet moet ik hierbij wel eerlijk vertellen dat ik het op dag 5 voor gezien gehouden heb. Dit was niet omdat ik het te zwaar vond, maar het was meer omdat ik het idee had dat nog 5 dagen langer mijzelf niet meer zou gaan opleveren.

Stiekem had ik namelijk toch wel verwacht dat de hele meditatie retraite ervaring toch iets meer met me zou doen. Ik had verwacht dat het een grotere mentale challenge zou zijn of dat ik tot bepaalde inzichten zou komen als je enkel op je eigen mind en geest bent aangewezen.

Leren mediteren in Thailand

De les die ik voornamelijk heb gehaald uit het verblijven in een stilte klooster in Thailand is de bevestiging dat ik erg goed op mezelf kan zijn, zonder te praten en zonder sociale media. Positief punt van mijn meditatie retraite is ook dat ik veel geleerd heb over het beoefenen van meditatie en daarnaast ben ik meer te weten gekomen over het boeddhisme.

Leven met de monniken in een klooster

Ondanks dat ik wellicht niet de full experience gehad heb ben ik blij met de ervaring die ik heb opgedaan. Ik heb genoten van de rust, veel geleerd en het blijft toch iets unieks om met de monniken in een klooster te leven.

Extra tips voor een meditatie retraite

Iedereen die zich wilt verdiepen in meditatie kan ik deze retraite ervaring zeker aanraden. Een Vipassana retraite is in vrijwel elk land te volgen en altijd op basis van donatie. Mijn advies is wel om je goed te verdiepen in het specifieke klooster gezien de leefomstandigheden en regels kunnen verschillen.

Ik koos voor een lichte versie van de 10 daagse Vipassana retraite omdat ik een beginner was, maar zou nu, na deze ervaring, er toch voor kiezen om mijzelf wel voor 10 dagen te committeren. Dit om toch de volledige retreat te ervaren en daar wellicht meer uit te halen dan deze keer voor mij het geval was.

Heb ik je interesse voor mediteren of een meditatie retraite gewerkt, maar weet je nog niet zo goed hoe je nu echt moet beginnen? Lees dan de boeken: Mediteren voor beginners en/of 365 meditaties. Heb je vragen? Stel deze dan gerust in de reacties hieronder. Meer wetenover mijn reis? Lees dan het artikel: Ik ben op wereldreis en zit door het Coronavirus vast in Australië.

Marit Van Groen
Marit Van Groen

Marit (23) komt uit Almere en is momenteel op wereldreis. Een jaar geleden vertrok ze zonder plan en eind datum en ze is voorlopig nog niet van plan om thuis te komen.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP