Zo leeft de Masai in Tanzania.

‘This is a boma’ zegt hij vol trots. Ik loop het Masai dorp binnen. Gister avond heeft het flink geregend waardoor de grond modderig is geworden. Ik zie kinderen spelen, schapen lopen, mannen op een rij zitten terwijl ze de koeien in de gaten houden en vrouwen werken. Ik sla een paar vliegen weg en besef dat Bajani zo anders is opgroeit dan ik…

Eind april kreeg ik de kans om kennis te maken met de Esilalei gemeenschap (een Masai tribe) in Tanzania. Vanuit Isoitok Camp ging ik al vroeg in de ochtend op pad met de 29jarige Bajani om meer te weten te komen over dit bijzonderen volk.

Heb je geen zin om te lezen en wil je zien hoe die kennismaking ging? Kijk dan bovenstaande video. Wil je meer lezen? Lees dan onder video verder.

Masai Tribe

De Masai is een nomadenstam en kent daarom niet zoals Nederland landgrenzen, maar zijn over het algemeen woonachtig in Tanzania en Kenya. Ze leven volgens tradities en hebben hun eigen gewoontes.

Masai woning; leven in een boma

Als Masai kind groei je op in een boma. Een boma kan gezien worden als een klein dorp. De Esilalei gemeenschap (welke ik bezocht) heeft 500 boma’s bestaande uit ongeveer 4500 mensen. In een boma woont de vader (ook Elder genoemd) met zijn vrouwen ( aan de rechterkant van de boma woont standaard de eerste vrouw, aan de linkerkant van de boma woont de tweede vrouw) zijn kinderen, geiten en koeien.

Masai stam in Tanzania bezoeken. Esilalei gemeenschap via Isoitok Camp.

Vrouwen trouwen al vroeg, meestal tussen hun 12de en 15de levensjaar (ze worden uitgehuwelijkt en trouwen met een veel oudere man). Eenmaal getrouwd verhuizen ze naar de boma van hun geliefde. Bij de jongens is het een ander verhaal. Zij vertrekken rond hun 15de richting de bush, om hier een zogeheten ‘Masai warrier’ te worden.

Masai tribe; taakverdeling tussen man en vrouw

In de Masai cultuur is het de normaalste zaak dat de vrouw de boma runt. Ze bouwt het huis, kookt, voedt de kinderen op, zorgt  voor de geiten en melkt de dieren. Daarnaast maakt en verkoopt ze ook nog eens sieraden.

Masai stam in Tanzania bezoeken. Esilalei gemeenschap via Isoitok Camp.

Masai stam in Tanzania bezoeken. Esilalei gemeenschap via Isoitok Camp. Op de foto’s: 1. Vrouwen aan het werk in de Esilalei gemeenschap. 2.Bajani en kinderen uit de Esilalei gemeenschap.

Tijdens mijn bezoek Esilalei gemeenschap vroeg ik uiteraard naar de taak van de mannen binnen de boma. Er werd gelachen en in eerste instantie kwam er niet echt een duidelijk antwoord. Later bleek dat mannen vooral letten op de koeien. De taakverdeling tussen man en vrouw binnen het gezin is dus duidelijk anders in vergelijking met Nederland.

Masai tribe; eetgewoontes en tradities

Als laatste wat eet de Masai? Dit heb ik ook gevraagd aan Bejani (zie video). Laten we beginnen met het feit dat de Masai geheel zelfvoorzienend. In de ochtend begint een Masai met het drinken van koeienmelk. Tijdens de dag eet hij mais en/of schapenvet, maar het kan ook zomaar zijn dat ze het bloed van de koe drinken (dit vooral in de droge tijd wanneer de koe weinig melk kan geven).

In de avond eten ze regelmatig Ugali (een van de bekendste en meest gemaakte gerechten in Tanzania). Ugali is een combi van maismeel en broodmix en wordt ook wel maispap genoemd. Grappig weetje: koeien worden alleen maar gegeten bij speciale gelegenheden.

De Masai bezoeken. Aanrader of toch niet?

Als je naar Tanzania en/of Kenya gaat en je krijgt de kans om een bezoek te brengen aan de Masai gemeenschap dan zou ik het zeker doen. Ik heb de paar uur die ik doorbracht met Benjani (bestaande uit een wandeling en een bezoek aan zijn dorp) als zeer positief ervaren. Achteraf heb ik op Google een aantal reviews gelezen over een wandeling met de Masai of het bezoeken van een boma in andere gebieden.

Hieruit kwam naar voren dat sommige Masai gemeenschappen erg toeristisch zijn. Dit was zeker niet het geval bij de  Esilalei gemeenschap. Ik werd enorm hartelijk ontvangen en totaal niet gepusht om sieraden te kopen. Dus ga je binnenkort op safari bij Lake Manyara, boek dan zeker een overnachting + een bezoek aan de Masai bij Isoitok Camp.

Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Lees meer over een vakantie naar Tanzania. 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Hi Chloe,

    Lovely to meet you today……I can only apologise for the English weather and the fact that you couldn’t enjoy the stunning views on the journey across the moors to York. I love York and hope you have a lovely evening….

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP