Los Zagales: unieke tapas bar in Valladolid

Tussen Bilbao en Madrid ligt de Spaanse stad Valladolid. Het is de hoofdstad van de regio Castilië en León en is voor veel internationale vakantiegangers nog redelijk onbekend gebied. Tijdens mijn wijnreis door de regio Rueda waar ik een aantal nachten bij Hotel Zenit El Coloquio in Valladolid verbleef werd ik enorm verrast door de stad.

Naast dat de Valladolid een must-go is voor geschiedenisliefhebbers is het zeker ook een aanrader voor de foodies. Het stikt er namelijk van de gezellige tapas barretjes waar je voor een appel en een ei heerlijke gerechtjes eet.

Tapas bar Spanje Valladolid Los Zagales

Een tapas restaurant die verschillende prijzen voor tapas heeft gewonnen is Los Zagales. Deze tapasbar, om de hoek bij Plaza Mayor, mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Valladolid. Vooral de bijzondere tapas die er totaal niet uitzien als standaard tapas maken, laten je een avond bij Los Zagales niet snel doen vergeten. 

Bij binnenkomst had ik geen idee wat mij te wachten stond. Onze gids stelde voor om een aantal prijswinnende tapas te bestellen en hiervoor konden we wel beter aan tafel gaan zitten. Dit omdat we dan meer focus hadden op de tapas. Dit moest wel heel uniek zijn, is wat ik dacht en wat het ook zeker was. 

Sigaar van sardientjes

De sigaar van sardientjes, op de kaart te vinden als Puro de Sardina, kwam voor mij als meest uniek uit de bus. Deze eetbare ‘sigaar’ is gevuld met tartaar van sardientjes afgetopt met gerookte en gemarineerde kaas en zwarte olijven en ligt in een as van sesam.

Bij de eetbare ‘sigaar’ wordt een ‘whiskey’ van van tomaten en basilicum geserveerd. Het Los Zagales logo op de sigaren is gemaakt van wafels en is dus eetbaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen groots fan ben van sardientjes, maar deze tapas smaakte mij enorm goed. 

Inktpotje met vis 

Op nummer twee staat de tapa Tierra – mar – Air. Deze tapas bestaat uit baby inktvis gevuld met kabeljauw en pil-pil saus met een bedje van wilde asperges, spek en soja scheuten.

Het glazen potje, wat iets weg heeft van een oud inktpen potje, is gevuld met Cerveza welke door de manier van serveren een speciale aroma aan de tapas geeft.

Lees ook:  Cala de San Pedro: hippie strand in Cabo de Gata

Witte huis van Obama met ei

Hierna volgt Obama de La Casa Blanco oftewel een tapas bestaande uit gebakken aardappelen bedekt met inktvisinkt, een eitje op lage temperatuur, truffel-champignonroom met een bladerdeeg bodem.

Goed om te weten is dat de tapas tussen de 3 en 4 euro kosten. Geen geld dus!

Nostalgische cake van bloedworst

De volgende tapas is vooral een nostalgie voor velen Spanjaarden. Deze tapas is namelijk een eerbetoon aan de “Tigretón” cake (bij ons in Nederland bekend als YES cake) die veel Spaanse kinderen meekregen naar school. 

Tigretón" cake Spanje nostalgie tapas

Alleen is dit geen zoetige Tigreton, maar een hartige welke is gemaakt van zwart brood, bloedworst, rode ui en kaas crème.

Muizenval van foie gras

Helaas was de iconische tapas kaars (op de kaart te vinden als Velada Perfecta) tijdens ons bezoek tijdelijk van de menukaart afgehaald. Maar er was een alternatief, namelijk de SensacionesDe trompe l’oeil (optische illusie) kaas geserveerd op een muizenval is gevuld met foie gras, amontillado sherry en zure appel.

Deze tapas vind ik heel cool gemaakt, maar omdat ik geen voorstander ben van het gebruiken van foie gras in gerechten (mede omdat de eenden die hiervoor gebruikt worden enorm lijden) staat deze tapas op de laatste plaats. Hopelijk vervangt het restaurant de foie gras, snel voor een andere vulling!

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook,  Instagram en TikTok.

Chloë Sterk

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.