Longpatiënt Debbie ging in quarantaine, maar kreeg toch Coronavirus klachten.

Het Coronavirus. Zoals al eerder beschreven in meerdere artikelen; het raakt ons allemaal. De een ziet in een keer zijn omzet dalen, de ander voelt zich eenzaam en mist zijn of haar dagelijkse ritme en de ander, dat is nog het allerergste aan de situatie, die raakt besmet met het Coronavirus en belandt in het ziekenhuis. Ook mijn eigen leven is door het Coronavirus veranderd. Waar ik voorheen regelmatig in het buitenland was, kan ik zoals het er nu naar uit ziet voorlopig niet meer op reis. Waar ik net weer was begonnen met One-Fit en iedere week fanatiek in mijn klassieke ballet klasje stond, valt dat opeens helemaal weg. Voor ons allen is het wennen en moeten we schakelen naar een tijdelijk nieuw leven in quarantaine. Voor Debbie, al vanaf kind longpatiënt, was het leven opeens wel heel anders. 

Debbie, vrolijk, ambitieus, runt al 21 jaar haar eigen balletschool genaamd Balletstudio Cinderella en richtte nog geen jaar geleden Vibes op. Vibes, een coworkingspot voor vrouwelijke ondernemers en tevens event- en workshoplocatie.

Lees ook: MKB en ZZP in tijden van het Coronavirus. Wat nu?

Het lijkt haar, online, allemaal voor de wind te gaan tot dat ik vorige week een berichtje op Instagram voorbij zie komen. Debbie zit thuis en heeft besloten het zekere voor het onzekere te nemen. Als ze als longpatiënt besmet raakt met het virus zou dat haar fataal kunnen worden. Ze sluit zich af van de wereld en gaat in zelfisolatie. Waar de meeste mensen bij de pakken neer zouden gaan zitten, valt het mij meteen op dat Debbie zeer positief blijft. Een paar dagen later komt ze met het nieuws dat ze bezig is met een online dance community en de dagen erna blijft ze mooie berichten delen.

Debbie, longpatient coronavirus online dance community - ballet lessen online volgen

Totdat het opeens stil valt. Een week later komt ze eindelijk weer online, ze is waarschijnlijk besmet met het Coronavirus. Ik ben heel erg benieuwd naar haar verhaal en besluit Debbie te bellen.   

‘Jemig Debbie, wat een drama! Je bent longpatiënt en waarschijnlijk besmet met het Coronavirus. Zullen we even terug gaan in de tijd? Hoe begon je deze quarantaine dagen?’ 

‘Ik ben inderdaad longpatiënt. Twee jaar geleden werd ik enorm ziek en werd ik acuut met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ik had influenza B en voelde mijzelf vreselijk. Dat wilde ik dus niet meer. Toen het nieuws bekend werd dat het Coronavirus Nederland had bereikt besloot ik mijzelf daarom maar in de zelf quarantaine te gooien. Dat leek mij het beste om te doen.

Mijn kinderen gingen toen nog naar school en die zouden het Coronavirus makkelijk kunnen overdragen op mij. Dat moest ik niet hebben. Ik besloot 3 weken naar binnen te gaan en als de eerste piek voorbij zou ik wel weer naar buiten komen.’

‘Je beslissing is zeer begrijpelijk! Je ging niet bij de pakken neer zitten, in nog geen 5 dagen richtte je een online dance community op. Vertel daar is meer over? 

‘In het begin zag ik mijn zelf quarantaine als een soort van business retraite. Ik had geen afleiding, dus besloot full focus te werken. Mijn balletschool moest per direct dicht, maar mijn leden hadden wel betaald. Ik moest hun toch iets bieden? Daarnaast zat dit idee al drie jaar in mijn hoofd. Nu had ik alle tijd. Dus in 5 dagen tijd heb ik er alles aan gedaan om de online dance community op te richten. Ik vond het heerlijk om te doen. Mensen vroegen natuurlijk of ik niet eenzaam was. Eerlijk voor eenzaamheid had ik geen tijd.’ 

‘Mooi om te zien dat je zo positief blijft! Zoveel mensen, vooral die in een soortgelijke situatie zitten, zijn zo negatief in deze situatie. Wat vind je daar van?’

‘Kijk, de eerste twee dagen voelde ik mijzelf ook waardeloos. Want wat moest ik nu? Ik besloot mijzelf twee dagen te geven om aan het idee te wennen. Ik keek het journaal en nam alles over het Coronavirus tot mij. Daarna was ik er klaar mee. Ik voel natuurlijk, zoals heel veel mensen, ook onzekerheid en angst, maar zie ook mooie dingen. Uiteindelijk besloot ik om niet te handelen uit angst. Want daar heb ik en eigenlijk niemand niet, niks aan. Er kwamen daarnaast ook veel mensen aan mijn deur en daar werd ik vrolijk van.

Lees ook: Esmee (23) is besmet met het Coronavirus en moest acuut met de ambulance naar het ziekenhuis.

Maar ik begrijp wel, dat iedereen doet wat het beste voor hem of haar is. We kunnen dan wel naar alle mensen die buiten lopen lelijk gaan roepen, maar wat schieten we er mee op? Niemand is bewust bezig om iemand pijn te doen, denk ik. We moeten in deze periode juist lief tegen elkaar doen en elkaar met compassie benaderen.’

‘Wat goed van je! Ondanks dat je jezelf in zelf isolatie had gegooid, sloeg het noodlot een paar dagen geleden toch toe. Hoe ging dit precies?’

‘Ongeveer 5 dagen voelde ik mijzelf opeens niet lekker. Ik kreeg klachten die leken op de symptomen van het Coronavirus. Ik had pijn aan mijn borst en was benauwd. Dit was geen goed teken. Twee jaar geleden luisterde ik niet naar mijn klachten en belandde ik in het ziekenhuis. Die fout wilde ik niet weer maken. Ik ben echt een typ die hard werkt en verloren kan gaan in mijn eigen enthousiasme. Ik besloot het nu anders te doen. Ik nam rust en dat leek te helpen. Tot dat een paar dagen geleden ik opeens echt heel erg ziek. Ik had hoofdpijn, en het was geen migraine zoals k gewend ben, het was iets heel anders. Daarnaast was ik zwaarder benauwd en kreeg ik slecht adem. Ik was alleen maar aan het rillen en had geen eetlust’.

‘Toen naar de huisarts om jezelf te laten testen op het Cornavirus, neem ik aan?’ 

‘Nee, helaas gaat dat niet. Ik heb wel de huisarts gebeld en ik word nu in de gaten gehouden. De testen die er zijn, worden alleen nog maar bij hele ernstige Coronavirus gevallen in het ziekenhuis gebruikt. Het feit is dat het merendeel van de bevolking die het Coronavirus krijgt niet extreme klachten heeft, maar het lullige is dat je toch wilt weten of je het gehad hebt. Weetje als ik weet dat ik het gehad heb ga ik toch wat chiller naar buiten. Dan weet ik namelijk dat ik soort van immuun er voor ben. Al is dat ook niet zeker, maar toch. Dat geeft mij uiteindelijk meer rust.’

‘Begrijpelijk wel! Hoe voel je je nu en ik ben ook erg benieuwd hoe ga je verder?

‘Ik voel mij nu wat beter gelukkig. De komende acht dagen blijf ik gewoon binnen, maar dat was al mijn plan. Ik blijf positief en ben blij dat ik nu weer kan praten en niet meer in bed ligt. Als dit, wat ik nu heb meegemaakt, het Coronavirus is geweest, dan weet ik wel dat het velen malen minder erg was voor mij dan toen ik werd opgenomen met Influenza B. 

De komende tijd pak ik mijn werkzaamheden langzaam weer op. Het geeft mij energie dat mensen enthousiast zijn over de Cinderella Dance Community. Op dit moment draaien we een pilot en kun je lid worden voor 27 euro per jaar. Het is voor iedereen die van dansen houdt, jong en oud. Juist nu zitten zoveel kinderen, maar ook volwassen thuis en die wil ik graag iets bieden. De reacties zijn echt onwijs leuk! Ik word er zo blij van!

Een meisje van 4,5 jaar is net lid geworden. Ze wilde al heel lang op ballet, maar in haar woonplaats kan dat pas vanaf dat je 5 jaar oud bent. Door mijn online dance community kan ze nu al beginnen. Fantastisch toch?  

Uiteindelijk hang ik nog een half uur lang met Debbie aan de telefoon. We spreken af dat wanneer alles voorbij is we een keer samen gaan dansen. Samen een balletles in Amsterdam volgen, of ik ga dansen in haar balletschool. We lachen samen. Als ik ophang en naar mijn balletschoenen in de kast kijk besef ik eigenlijk pas hoe erg ik bepaalde dingen, zoals een simpele balletles mis. Gelukkig kan ik dat gemis nu opvullen met de online lessen van Debbie. Zie je zo erg is alles nog niet. Always stay positive! 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP