Loaded Utrecht; van begin tot eind een feestje.

Met overvolle buiken zitten we nog gezellig even na te tafelen. Er klinkt oude hiphop, terwijl het kaarslicht flikkert en het buiten langzaam begint te schemeren. Eigenaar Sander komt nog even naar onze tafel toegelopen. “Zo, hebben jullie genoeg gegeten, of is er nog ruimte voor een toetje?” We kijken elkaar lachend aan en hoeven eigenlijk niets te zeggen: als het toetje net zo lekker is als de rest van de gerechten, willen we het toetje zeker niet overslaan.

Hoewel ik een Amsterdamse ben in hart en nieren, heb ik altijd een zwak gehad voor Utrecht. De sfeer, de sfeervolle grachtjes en het interessante horeca-aanbod maakt dat ik met regelmaat even een uitstapje maak naar ‘Uutje’. Dit keer ging ik naar de openluchtbioscoop en zocht ik een laagdrempelig, gezellig restaurant om lekker te eten. Liefst niet een al te hip ‘Insta-proof’ tentje, maar iets authentieks en origineels. Na een tijdje zoeken op internet kwam ik bij Loaded terecht. Ik las de lovende recensies en dacht: dit moet ik zelf proberen. Via hun website maakte ik direct een reservering voor de volgende dag

Loaded Utrecht - streetfood - lekker uiteten in Utrecht - nieuwe restaurants in Utrecht

Eenmaal aangekomen in Utrecht was het even zoeken voor deze Amsterdammer, want Loaded bevindt zich niet direct in het centrum. Op een relatief onopvallend pand aan de Amsterdamsestraatweg (hoe toevallig) zie ik de naam in graffiti letters op de gevel staan.

Als ik naar binnen loop, stuit ik direct op een oude – werkende – Nintendo spelcomputer. Daarnaast een tafel met een eigen tap erop (een droom die uitkomt) en als ik even doorloop, een bar met daarachter een open keuken. De sfeer is casual en gezellig, als in de huiskamer van je kunstzinnige, festival-liefhebbende beste vriend. Ik word vriendelijk ontvangen door Sander, mede-eigenaar van Loaded. Terwijl hij het tafeltje klaarmaakt, vertelt hij hoe kort iets over het ontstaan van het restaurant.

Loaded Utrecht - streetfood - lekker uiteten in Utrecht - nieuwe restaurants in Utrecht

Sander begon Loaded samen met Jeffrey en Andre. Hij werkte zelf al geruime tijd in de horeca en besloot ongeveer anderhalf jaar geleden om zelf iets op te zetten. Een plek waar allerlei verschillende keukens bij elkaar komen, als op een food festival.

Op de menukaart vind je daarom Aziatische, maar ook Latijns-Amerikaanse en Europese invloeden. Dit alles wordt geserveerd in de vorm van kleine gerechtjes, ofwel ’shared-dining’. Ook het bier (tevens alleen in blik, om in de festivalsfeer te blijven) komt van over de hele wereld en de frisdrank is van het Duitse Brand Garage, herkenbaar aan de leuke Matroesjka-afbeeldingen.

Menukaart Loaded Utrecht 

Loaded is vanaf 10:00 ’s ochtends geopend, wat betekent dat je er ook terecht kunt voor een ontbijt, lunch of brunch. Op de kaart staan onder anderen gezonde smoothiebowls, chicken and waffles, avocado toast en een Korean fried tosti met kimchi en kip. Als je niet kunt kiezen, is er de Brunch Basket waarin van alles een beetje zit: ideaal voor de eeuwige twijfelaars.

Brunch Baskets; voor ieder wat wils

Ik ben helaas te laat voor de Brunch Basket, dus ik bekijk het avondmenu. Ik zie veel veganistische- en vegetarische gerechten (kudos!), maar ook vis en vlees. Met een prijs tussen de €8 en €10 per gerechtje is Loaded gemiddeld geprijsd. Ik ben mijn lijstje met favorieten al aan het samenstellen, als Sander aan tafel komt. “Nee, kies maar alleen een drankje uit.

Loaded Utrecht - streetfood - lekker uiteten in Utrecht - nieuwe restaurants in Utrecht

Ik ga jullie het Surprise Menu serveren: dat is echt een ervaring die je niet mag missen”, zegt hij met een knipoog. Ik besluit me over te geven en mijn culinaire lot in zijn, of liever gezegd Chef Markus’, handen te leggen. Terwijl ik een slokje neem van mijn gingerbeer, wacht ik met smart op het eerste gerecht.

Chef Markus komt uit de keuken en met een lach zet hij een zwart schaaltje met gepaneerde groente op tafel. Hij vertelt ons dat het veganistische tempura betreft, een gerecht dat oorspronkelijk uit Japan komt.

Surprise menu;  chicken wings en vegan tempura 

Bijzonder is dus dat is een vegan variant is, waarbij er geen ei in het paneerlaagje verwerkt zit. Bij de groenten zit een soja/sushi azijn sausje. De tempura is overheerlijk, maar wat het vooral zo leuk maakt is de enthousiaste en uitgebreide uitleg van Markus.

Zo vertelt hij ons later bij het serveren van de chicken wings dat Buffalo wings alleen zo genoemd mogen worden als er een bepaalde combinatie van ingrediënten in de wings verwerkt zijn. Bij Loaded worden de Buffalo wings geserveerd naast cauliflower wings (oftewel: gepaneerde bloemkool, een soort vegetarische variant), chimichurri en een saus van blauwe kaas: hemels.

Elk gerecht blijft verrassen en steeds als ik denk dat het niet beter kan, krijg ik nog iets lekkerders voorgeschoteld. Het is te merken dat de eigenaren van Loaded echt gepassioneerd zijn over eten: in een eerste oogopslag lijken de gerechten misschien simpel en af te doen als snacks, maar het is zoveel meer dan dat.

Lees ook: Bistrobar Bankoh; een stukje Azië aan de Waal in Nijmegen.

Markus is geen chef, maar een smaak kunstenaar. Bijzondere ingrediënten worden op een dermate originele en onverwachte manier gecombineerd dat je smaakpapillen spontaan beginnen te dansen. Van de zoete aardappelfriet met maizena, bruine botersaus en amandelen tot de ceviche van zeebaars: het is van begin tot eind een feestje. 

Loaded Utrecht - streetfood - lekker uiteten in Utrecht - nieuwe restaurants in Utrecht

Als Sander vraagt of er nog ruimte is voor een toetje, bestaat er dan ook geen twijfel. Terwijl Markus ons dessert klaarmaakt, vertelt Sander over de oorsprong van de recepten van de taarten die zij aanbieden. “Ik werkte ooit met een vrouw samen in een restaurant en zij maakte de meest geweldige taarten. Echt, zulke taarten heb je nog nooit geproefd. Op een gegeven moment sprak ik haar na een lange tijd weer en zei ze dat ze wilde stoppen met bakken. Ze had het helemaal gehad met taarten.

Als dessert; de lekkerste taarten van Utrecht

Ik vond dat zo zonde, dat ik haar vroeg of ze wellicht haar recepten aan me wilde verkopen. Dat wilde ze wel, maar onder de voorwaarde dat ze hierheen mocht komen en net zo lang met Markus in de keuken mocht staan tot zij vond dat hij haar taarten perfect kon maken. Je begrijpt, die kans hebben we niet laten liggen!” Als ik mijn eerste hapje van de white chocolate cheesecake neem snap ik helemaal waarom: ik zou drie weken achter elkaar in een hete keuken staan om dit te kunnen maken. Ook de rocky roads met geroosterde marshmallow zijn een ware traktatie. Terwijl we het laatste zoete hapje doorslikken, verzucht mijn vriend: “dit is echt het lekkerste dat ik in jaren heb gegeten”.

Loaded Utrecht - streetfood - lekker uiteten in Utrecht - nieuwe restaurants in Utrecht

Ik kan er heel kort over zijn: ik ben het hier volledig mee eens. Van de vriendelijke bediening, tot de uitgebreide uitleg van de chef en de unieke smaakcombinaties: Loaded is een plek waar je geweest moet zijn. De sfeer is relaxed, dus je kunt hier gerust na een lange werkdag aanschuiven om te genieten van een biertje en een (of meerdere) heerlijke hapjes. Ik kan niet wachten om terug te gaan en de rest van de kaart te proberen!

Het is dat we al kaartjes hadden voor de film, anders waren we met liefde nog even blijven hangen voor wat biertjes en een praatje. Ik zeg Sander en Markus gedag en bedank ze nogmaals voor de geweldige ervaring. Als ik even later bij de bar in de bioscoop sta, sla ik voor het eerst in mijn leven de popcorn af: mijn buik is nog helemaal ‘loaded’.

Restaurant Loaded Utrecht is van maandag tot en met zondag vanaf 10 uur geopend. Adres: Amsterdamsestraatweg 54 Utrecht. 

Nikita Foe
Nikita Foe

Nikita (27) is PR en social media specialist in de hospitality. Twee jaar lang woonde- en werkte ze in de magische wereld van Disneyland Parijs, nu woont ze in de gezellige Baarsjes met haar vriend en Franse Bulldog Bob. Ze is een hopeloze romanticus (en feministe in wording) met een gezonde dosis zelfspot. Verder is ze gek op reizen, schrijven, dansen, dieren en verslaafd aan koffie. Post ook gedichtjes op Instagram (instagram.com/quotablesbynikita).

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP