La Picea: beste pizza van Italie net buiten Cinque Terre

Italie is het land van de pasta, de Aperol Spritz en natuurlijk pizza. Volgens insiders eet je de beste pizza in Napels, maar wist je dat er in Levanto, het dorpje net buiten Cinque Terre, een fantastische pizzaria zit? Ricardo La Rosa, de eigenaar van pizzaria La Picea won diverse prijzen met zijn pizza’s.

Het is een warme zomeravond tijdens onze Noord Italie roadtrip als Juliette en ik geen idee hebben waar we nou eens vanavond gaan eten. We struinen door de straten van Levanto en als het tentje wat er leuk uit ziet vol zit besluit Juliette een vriendin, die hier bekend, is raad te plegen. ‘Zij weet vast wel iets’.

Ze adviseert ons La Picea, hier eet je de beste pizza van Italie, dus daar moeten we naar toe. Als we aankomen staat er een rijtje (achteraf blijkt dat dit echt niks is in vergelijking met het hoogseizoen), maar al gauw krijgen we een plek toegewezen.

Beste pizza van de wereld bij La Picea in Levanto

De pizzeria is zeker niet bijzonder qua inrichting, maar dat zegt niks in Italie. We krijgen een plek met zicht op de keuken. Juliette, die dol is op eten en restaurants bezoeken, is zwaar onder de indruk van het gebeuren in de keuken. Ik heb stiekem best wel trek en bij het zien van het maken van pizza’s gaat mijn maag lichtjes knorren.

Menu La Picea

Op de menukaart staan diverse pizza’s en wat opvalt is de prijs. De meeste pizza’s kosten rond de 8 euro en de duurste (de winnende pizza) is 15 euro. Ik zeg geen geld voor pizza’s bij een van de beste pizzaria’s in Italie.

Pizzaria in Levanto net buiten Cinque Terre

De keuze is reuze en het is zelfs mogelijk om een gluten vrije pizza te bestellen. Daarnaast staan natuurlijk de prijswinnende pizza’s op de kaart. Uiteindelijk kies ik voor een nieuwe pizza genaamd Cuore di Carciofi (€13). Deze pizza is belegd met stracciatella (de binnenkant van buratta), artisjokken harten en rauwe ham uit Langhirano.

De beste pizza van de wereld

Juliette kiest voor de winnende pizza van 2019 genaamd Rofumi Liguri (€13) . Deze pizza kwam als beste uit de bus tijdens het wereldkampioenschap pizza bakken in 2019. De wedstrijd vond plaats in Parma met meer dan 770 chef-koks en pizza-koks uit 42 landen.

De beste pizza van de wereld bestaat uit pantaardig en kikkererten meel en is belegd met buratta, zoete tomaatjes (verschillende kleuren), gehakte geroosterde pijnboompitten en zelfgemaakte pesto uit Genua. 

En dan is het wachten geblazen en ik kan je vertellen met heel veel honger en zicht op de keuken, waar heerlijke pizza’s worden gemaakt, is dat lastig. Na ongeveer 15 minuten zijn de ‘beste pizza’s van Italie’ daar. Ze zien er echt verrukkelijk uit en we zijn natuurlijk heel nieuwsgierig hoe ze smaken.

Ik maak een grapje naar de jongen in de keuken, die uiteindelijk de wereldberoemde pizzabakker / pizzaiolo Ricardo La Rosa (tevens eigenaar) blijk te zijn. ‘This girl wants a picture with you, she is a big fan of your pizza’s’ ik wijs naar Juliette. Hij komt naar onze tafel en ik maak de foto.

We raken aan de praat en ook een vaste klant komt erbij staan. Het wordt nog een gezellig vanavond. Ricardo vertelt hoe dit, La Picea ooit begonnen is. Studeren bleek niks voor hem te zijn en al snel moest hij van school af. Wat nu? Hij besloot op reis te gaan om te kijken wat hij nou echt wilde, terwijl hij onder tussen door midden van online filmpjes zichzelf op te leiden als pizzaiolo.

Hier werd hij steeds beter in en opende daarom een klein restaurant in Levanto. Dit had succes en al gauw opende het tweede pizza-restaurant gericht op afhaal. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is La Picea niet meer weg te denken uit Levanto.

Ricardo La Rosa bij La Picea met Chloe

We zijn zo gezellig aan het praten dat we bijna vergeten dat we hier toch echt zijn om pizza’s te eten. We beginnen aan de pizza’s en ze smaken echt verrukkelijk. De winnende pizza, dus de beste pizza van Italie, is onze favoriet. Later nodigt Ricardo ons uit voor nog een paar shotjes aan de bar. ‘We zouden vanavond niet drinken’ lach ik. ‘Ach het is vakantie’.

We lopen naar de bar en krijgen een aantal typische Italiaanse shotjes voorgeschoteld. Het is enorm gezellig, maar omdat we morgen Cinque Terre gaan bezoeken nemen we rond de klok van 23:00 afscheid. Morgen is het immers weer vroeg dag.

Combineer La Picea met een dagje Cinque Terre

Aangezien deze pizzaria zo dicht bij Cinque Terre ligt, kan ik het zeker aanrader om een bezoek aan Cinque Terre te combineren met een etentje bij de beste pizzeria van Italie, La Picea.

Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP