Klimmen en boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving

Tarifa, met 300 winddagen per jaar de kitesurf-hoofdstad van Europa. Maar wist je dat Tarifa veel meer te bieden heeft dan dat? Tijdens mijn rondreis door Andalusië maak ik een stop in Tarifa en naast dat ik een poging waag om te leren kitesurfen, probeer ik ook een aantal andere activiteiten uit.

Zo spot ik dolfijnen in Algeciras, ga ik paardrijden in de duinen en op het strand van Punta Paloma en zoek ik het avontuur op in het San Bartolo klimgebied. Wat moet je weten voordat je gaat klimmen in Tarifa? Dat alles lees je in dit artikel.

Waar kan je klimmen in Tarifa / Cadiz omgeving?

Tarifa is een klein schattig dorpje, wat door de locals ook wel old-town wordt genoemd, en uiteraard kun je daar niet klimmen. Municipio Tarifa is de gemeente Tarifa, welke uitgestrekt is over old-town, een aantal stranden en dorpen in de omgeving . Een van deze dorpjes is Betis, waar de berg San Bartolo en Zona de Escalada (het klimgebied) ligt.

Van Tarifa naar San Bartolo

San Bartolo ligt 17km van Tarifa old-town en het is ongeveer 20 minuutjes rijden met de auto. Wanneer je vanaf old-town de N-340 op rijdt is het in principe een rechte weg en vanaf het bekende Valdevaqueros kite-strand is het de tweede afslag (na Punta Paloma) naar links. Volg hier de bordjes Betis om vervolgens uit te komen op de parkeerplaats (tussen de koeien) van Zona de Escalada (letterlijk vertaald klimzone).

San Bartolo area

Samen met gids Chris van Girasol adventures en een aantal van zijn vrienden ga klimmen in de buurt van Tarifa. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten wandelen naar boven en eenmaal boven kan het avontuur beginnen. Houd er rekening mee dat er niet overal een pad ligt, maar als je een rechte weg naar boven loopt moet je goed uitkomen.

Ik heb een aantal keer indoor geklommen, boulder bij Be Boulder in Amsterdam en heb meerdere malen een via ferrata gedaan. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in de open lucht ging klimmen en ja dat was dus wel even spannend! Gelukkig was er een gids mee, die mij met alles hielp.

Klimuitrusting voor beginners

Als je een basis klimcursus bij Girasol adventures zit hier al het materiaal wat je nodig hebt om te klimmen bij inbegrepen. Ik was mijn klimschoenen in Amsterdam vergeten, dus ideaal dat Chris een paartje voor mij mee bracht. Naast klimschoenen, kreeg ik ook een helm (erg belangrijk als je voor de eerste keer gaat klimmen in de bergen) en een klimgordel.

Klimuitrusting voor beginners

In het San Bartolo gebied liggen meer dan 280 klimroutes waarbij de routes variëren tussen de 8 en 90 meter en III tot 8a qua niveau. Er is dus voor iedere klimmer wat wils.

Klimmen met uitzicht op Punta Paloma

Wij beginnen ons ‘klimmen in Tarifa’ avontuur lekker in het zonnetje (wat achteraf iets te warm was), op een plek waar het uitzicht over Punta Paloma echt waanzinnig is.

Klimmen met uitzicht op Punta Paloma

Op bovenstaande foto’s klim ik voor de eerste keer naar boven en ik moet toegeven dat ik het echt hartstikke spannend vond. Al vaker heb ik een via ferrata gedaan en daar zit je dus vast aan een ijzeren kabel. Nu zat ik uiteraard ook vast, maar het is toch even net wat anders.

Omdat het toch net iets te warm blijkt besluiten we na een paar keer in de zon te hebben geklommen ons te verplaatsen naar de schaduwzijde. Op deze plek (zie foto hieronder) liggen verschillende korte klimroutes voor verschillende niveau’s. Daarnaast is hier ook iets meer ruimte om even uit te rusten en een broodje te eten.

klimmen in Tarifa - San Bartolo

De klimroute in de schaduwzijde heeft net iets minder grip en naar boven klimmen is daarom behoorlijk lastig voor mij. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk kom ik toch boven! I DID IT!

Waar kan je boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving?

Ik blijf in contact met Chris van Girasol adventures en een paar dagen later treffen we elkaar voor een boulder avontuur, want in de buurt van Tarifa kun je naast klimmen ook boulderen.

Van Tarifa naar Bolonia

Het boulder gebied genaamd Zona Bulder EL Helechal ligt in de bergen nabij Bolonia. Bolonia is het laatste dorp voordat je de gemeente verlaat richting Vejer de la Frontera. Wil je gaan boulderen in Bolonia volg dan vanaf old-town de N-340. Als je deze weg op rijdt is het in principe een rechte weg naar Bolonia (je kan niet fout rijden) en vanaf hier volg je de borden Cuelva del Moro (de route omhoog is echt prachtig!).

boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving - Zona Bulder EL Helechal

Na ongeveer 10 minuten omhoog rijden is er een mogelijkheid om te parkeren. Je parkeert echt tegenover Cuelva del Moro. Bij deze parkeerplaats vind je ook onderstaand bord met meer informatie over Zona Bulder El Helechal.

Sinds een tijdje boulder ik bij Be Boulder (lees daar meer over indoor boulderen in Amsterdam), maar een ding kan ik je alvast verklappen: outdoor boulderen is een stuk spannender. Hieronder een aantal foto’s van de verschillende boulder plekken in Bolonia.

boulderen in Tarifa / Cadiz omgeving - Zona Bulder EL Helechal

Klimmen in El Chorro of San Bartolo Tarifa?

El Chorro (in de regio Malaga) is echt het klim walhalla van Andalusië en iedere alpinist kent dit gebied. Echter heeft El Chorro alleen bergen en kun je in San Bartolo Tarifa (regio Cadiz) veel meer kanten op. Zo kun je in de ochtend gaan klimmen en in de middag in het water liggen om te kiten. Wat wil een mens nog meer?

klimmen in Tarifa - San Bartolo

Ben je in Tarifa en wil je een dagje gaan klimmen? Via Girasol adventures kun je verschillende klimcursussen boeken. Een basis cursus van 4 uur met een kleine groep kost rond de 40 a 50 euro per persoon (inclusief klimuitrusting).

Heb je nog vragen over klimmen in Tarifa, na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.