klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Dit is mijn ervaring!

You going up with those party shoes?’ hij wijst naar mijn Timberland schoenen en grinnikt een beetje. Ik kijk naar mijn schoenen. ‘What is wrong with my shoes? I love Timberland. Do I survive this way?’ zeg ik. ‘Ofcourse you survive, I am just joking. Let’s go!’ Hij zet de pas erin en ik volg hem. Ik ben super excited, het klettersteigen gaat zo echt beginnen…

Bovenstaand fragment is er een van alweer een paar weken geleden. Begin oktober reisde ik naar Sud Tirol in de Dolomieten waar ik in 5 dagen tijd het dorpje Carezza verkende. Het was voor mij de eerste keer dat ik de Dolomieten in de zomer bezocht en ik kan je vertellen dit was zeker geen straf.

Klimmen in de Dolomieten

Een van de activiteiten die je kan doen tijdens de zomer in de Dolomieten is klimmen. Althans, klimmen, dit is natuurlijk het algemene woord. Wat ik ging doen heet klettersteigen (de Duitse benaming) of via ferrata (de Italiaanse en algemene benaming). Ik moet je eerlijk toegeven toen ik in het begin met mijn gids Erik over ‘climbing’ aan het praten was, duurde het echt wel even voordat ik begreep dat bovenstaande woorden gewoon dezelfde betekening hebben. Anyway, ik ging dus klettersteigen in Carezza en dit vond ik in een woord fantastisch.

Lees ook: Vakantie naar Zuid Tirol: Carezza Dolomieten in de zomer.

Rond een uur of half 9 werd ik door Erich opgehaald in mijn hotel. Ondanks dat de zon scheen moest ik mijzelf goed aankleden, want op de bergtoppen kon het koud zijn. Dit betekende dat ik in de ochtend ongeveer 5 lagen kleding, een sjaal, handschoenen en een muts aan had. Na een korte laatste check kon het avontuur nu echt beginnen.

Nadat we de Paulina lift omhoog hadden genomen wandelden we eerst richting de Rotwandhütte. Hier dronken we een kopje koffie in het zonnetje, om zo een beetje wakker te worden. Vroeg opstaan is en blijft toch niet echt mijn ding.

klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Alpine Zentrum Rosengarten. Vakantie Zuid Tirol Carezza

Bovenstaande foto is het zijaanzicht van de via ferrata Masaré, waarvan de hoogte top maar liefst 2.723 meter is. Ik ben hier dus echt letterijk overheen gelopen, ongelofelijk toch?

Bij een via ferrata zit je altijd vast aan een ijzeren kabel.

Na ongeveer een uurtje wandelen kwamen we aan bij het startpunt van de via ferrata. Hier kreeg ik een klimgordel, twee zekeringen (ook wel carabiners genoemd) en een helm. Erich checkte alles dubbel en dwars voordat het avontuur kon beginnen. Bij de start klikte ik beide zekeringen vast aan de ijzeren kabel die loopt langs de hele route van de via ferrata. Dit betekent dat je dus altijd vast zit.

De eerste paar klimstappen vond ik echt hartstikke spannend. Want eerlijk is eerlijk het klimmen is echt wel even wennen. Je klimt veelal via uitstekende stenen omhoog, maar langs de via ferrata vind je ook hulpmiddelen als ijzeren trappen, pinnen en beugels die het klimmen op sommige stukken iets makkelijker maken.

Je moet overigens niet claustrofobisch zijn als je een via ferrata gaat klimmen. Zoals je op bovenstaande foto’s kan zien klim je soms ook door hele smalle stukken naar boven.

Na ongeveer een half uurtje kreeg ik de smaak te pakken. Ik klom met meer zekerheid over de Masaré heen. De zon scheen en het was echt heerlijk weer. Daarnaast zijn de uitzichten over het dal van Carezza in Zuid Tirol echt adembenemend.

Maak nooit twee carabiners los tijdens het klimmen.

Handig om te weten is dat je steeds een klein stukje met twee carabiners langs de staalkabel klimt. Vervolgens maak je een carabiner los om deze vast te klikken aan de opvolgende staalkabel. Is de ene vast, dan pas maak je de tweede carabiner los en klik je hem in de opvolgende staalkabel.

Je mag nooit beide carabiners tegelijk losmaken, omdat je dan natuurlijk niet veilig bent. In het begin moest ik hier wel een beetje aan wennen, maar ik werd gelukkig goed geholpen.

klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Alpine Zentrum Rosengarten. Vakantie Zuid Tirol Carezza

En toen na ongeveer 1,5 uur bereikte we het hoogste punt van de via ferrata Masaré. Dit was voor mij zo’n overwinning en ik vond het echt geweldig om zo daar te zitten en alleen maar van het uitzicht te genieten. Na korte break boven op de top was het tijd om terug naar beneden te klimmen.

klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Alpine Zentrum Rosengarten. Vakantie Zuid Tirol Carezza

Ik bezocht de Dolomieten in het naseizoen (begin oktober) en tijdens het klettersteigen heb ik maar een of twee groepjes klimmers gezien. Ik had dus totaal geen last van drukte en had daarom steeds wel een beetje het gevoel dat ik alleen op de wereld was. Alleen toen we naar beneden liepen vanaf het hoogste punt kwamen we onderstaand groepje klimmers tegen.

Wat ik wel moet toegeven is dat ik naar beneden klimmen nog best wel spannend vond. Je moet echt heel goed opletten waar je je voet neer zet en op sommige stukken van de via ferrata kijk je echt recht naar benenden. Ik kan je vertellen op zo’n moment moet je geen last hebben van knikkende knieën. Eenmaal beneden kon de klimgordel af en was het ongeveer nog 45 minuten lopen naar de lunchspot.

klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Alpine Zentrum Rosengarten. Vakantie Zuid Tirol Carezza

Zeg nou zelf hoe mooi is deze plek? Na ongeveer 4 uur klimmen was ik moe, maar ook super voldaan. Want jemig klettersteigen is echt fantastisch. Ik kan niet wachten om volgende zomer nog meer te gaan klimmen. Maar dat snappen jullie wel toch? Geïnteresseerd in klimmen in Carezza? Check dan Alpinezentrum Rosengarten mit Erich Resch.

klettersteigen/via ferrata in Dolomieten. Alpine Zentrum Rosengarten. Vakantie Zuid Tirol Carezza

Wil je meer weten over klimmen of heb je vragen aan over een vakantie naar Zuid Tirol of wil je misschien meer weten over skiën in de Dolomieten? Laat mij dat dan gerust weten en stel je in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP