Durven is even de grond onder je voeten verliezen

Elke dag maken we keuzes. Soms zijn dit kleine keuzes met weinig tot geen gevolgen, maar we maken met regelmaat ook grote keuzes waarbij de gevolgen niet alleen ons zelf, maar ook andere mensen raken. Dit zijn gevolgen die je liever vaak uitstelt, omdat je er bang voor bent. Moed en durf is er voor nodig om keuzes met grote gevolgen te maken.

Constant wilde ik controle houden op alles in mijn leven

Laats las ik een prachtig zin van Seren Kierkebaard (1813-1855) ‘ Durven is even de grond onder je voeten verliezen’. Toen mijn ex partner en ik besloten om te gaan scheiden voelde het precies zo. Mijn leven was opgebouwd uit een stevig fundament, maar bij het maken van deze keuze, waar ik zelf compleet achterstond, voelde alles aan als een drilpudding. Bij mij is er met de paplepel ingegoten dat het belangrijk is dat je zekerheid creeerd. Geld verdienen, genoeg geld op je spaarrekening, hard werken en weten waar je aan toe ben. Om dit samen te vatten; controle kunnen houden op alles in je leven.

Mijn opvoeding is altijd mijn referentiekader geweest. Door de keuze te maken om te scheiden viel gelijk mijn hele referentiekader weg. En voelt mijn leven nu aan als een drilpudding in plaats van een stevig fundament. Gelukkig kunnen mij ex partner en ik het nog goed vinden met elkaar waardoor we elkaar kunnen steunen in dit proces. Dit klinkt misschien een beetje apart voor mensen want hoe kun je het nog goed met elkaar vinden terwijl jullie zijn gescheiden? Voor mij voelt het juist fijn omdat je elkaar nu vanuit rust kunt loslaten. Dit is ook een belangrijke keuze geweest, waarop ik hoop dat onze kinderen hier later alleen maar profijt van hebben en niet in een spagaat belanden.

In het zoeken naar werk, maak ook in het maken van belangrijke keuzes wil het vaak niet gaan zoals ik het graag wil. Na een mondelinge toezegging voor een prachtige baan kon mijn geluk niet op, maar na vijf weken niks meer te horen en verschillende mails te hebben gestuurd, kreeg ik te horen dat het feest niet doorging. Bij zo’n gebeurtenis gaan mijn gedachtes meteen de negatieve kant op. Gedachtes spelen door mij  hoofd als;  zie je wel mij lukt het nooit, ik ben niet goed genoeg, kan ik ooit nog wel een baan krijgen.

Bij iedere vacature wordt tegenwoordig HBO niveau gevraagd

Maar nu ga ik het roer gewoon omgooien. Terwijl nu juist deze negatieve gedachtes door mijn hoofd gaan heb ik toch besloten een keus te maken. Ik zeg nu letterlijk tegen mijzelf ‘Nee, Mariek! Positief blijven Hou vertrouwen er komt vast iets mooiers en beters op je pad’. In de maand december neem ik even een time-out om op zoek te gaan naar een andere baan.

Maar eerlijk ik krijg vaak hoofdpijn als ik achter computer zit opzoek naar een baan. Er wordt overal HBO niveau gevraagd, wat ik dus helaas niet heb. Wat ik wel heb is een verpleegkundige diploma, enorm veel ervaring en een geweldig karakter.En weetje welke keuze ik gemaakt heb? In het nieuwe jaar ga ik verder zoeken naar een nieuwe baan, zodat ik mij in december kan richten op de fotografie.

Nu kies ik een keer voor mijzelf

Per 1 januari sta ik ingeschreven bij de Kvk als Marieke Zomerdijk Storytelling Photographer. Na meerdere malen al verschillende bedrijven te hebben geprobeerd heb ik de keuze gemaakt om niet op te geven maar door te gaan en te blijven geloven in mijzelf. Fotografie is echt mijn passie. Het is niet alleen maar het maken van foto’s, maar juist de verhalen die mensen met zich meebrengen die de foto’s een extra glans geven.

Op dit moment volg ik Melanie en Ferry Pepping, een stel uit Heiloo. Zij is zwanger van haar tweede kindje. Tijdens de zwangerschap is er door middel van een bloeding die zij kreeg baarmoederhalskanker ontdekt. Ik ga het proces fotograferen en ben aanwezig bij alle belangrijke momenten. Dit stel maakt juist nu zulke belangrijke keuzes die je liever eigenlijk helemaal niet maakt.  Door hun liefde en vertrouwen kunnen zij deze keuzes maken.

Iedereen heeft in zijn leven te maken met keuzes. Het is de manier waarop we hiermee omgaan wat ervoor zorgt of wij deze keuzes kunnen en durven maken. En vergeet niet met vertrouwen en liefde komen we al een heel eind.

Volg Marieke of lees meer over Melanie

Marieke Zomerdijk
Marieke Zomerdijk

Marieke is 32 jaar en woont in Egmond. Op jonge leeftijd werd ze moeder van drie kids. Sinds de scheiding kampt ze met enorme onzekerheid en angsten die ze wilt overwinnen. Om haar eigen leven weer op te bouwen is ze bezig om haar comfortzone te verbreden. En tja dit gaat niet zonder slag of stoot.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP