Zo ontdek je de Kerala Backwaters in Zuid India

Kerala backwaters houseboat Allepey

DE KERALA BACKWATERS IN ZUID INDIA

Na een heerlijk verblijf in Goa was het tijd om onze India reis voort te zetten. Na een korte stop in Mumbai (lees een zeven uur durend verblijf in het prachtige Westin Mubai hotel) vlogen we heel vroeg in de ochtend, in nog geen twee uur tijd, naar vliegveld van Kochi, om vanuit hier verder te reizen richting de Kerala Backwaters. Kerala is een deelstaat die zich bevindt in het diepe zuiden van India. De staat is een langgerekte strook land langs de Arabische zee waar je veel kanalen, meren en rivieren tegenkomt, die samen bekendstaan als de Backwaters van Kerala.

Kerala backwaters houseboat Allepey

Het klimaat in Kerala 

Kerala kent aan de kust een vochtig tropisch klimaat en door de ligging dicht bij de evenaar is de temperatuur het hele jaar constant vrij hoog. Daarnaast heeft Kerala een moesson periode (met veel regen) van juni tot en met eind oktober. De Backwaters bestaat uit vijf grote meren, die door middel van kanalen met elkaar in verbinding staan en worden al eeuwenlang gebruikt door de lokale bevolking voor transport, visserij en landbouw (zie foto’s hieronder)

Kerala backwaters houseboat AllepeyKerala backwaters houseboat AllepeyKerala backwaters houseboat AllepeyKerala backwaters houseboat Allepey

Ga je naar deze staat dan vind je prachtige natuur en pure rust, iets wat je niet meteen zou bedenken als je aan India denkt. En juist deze tegenstelling is wat een bezoek aan Kerala leuk en de moeite waard maakt. De Backwaters van India kan je het beste ontdekken vanaf het water op een houseboat. Je kan er voor kiezen om een paar uur te varen over de meren van Kerala, maar wij besloten om een overnachting op een houseboat te boeken.

Hoe werkt het boeken van een Kerala Backwaters Houseboat?

De mogelijkheid bestaat om van te voren een houseboat online boeken, maar wij namen een taxi vanaf Kochi Airport richting Allepeye om daar een houseboat direct te boeken. In de haven van deze stad liggen een vijftigtal boten waar je uit kan kiezen. Zorg ervoor dat je er voor 12 uur bent, want dan varen de meeste boten weg. Het was die middag (eigenlijk de hele trip) bloedheet en dat maakte het niet makkelijk om een boot te kiezen. Na lang wikken en wegen namen we het besluit om een grote boot te delen met een stel uit Australie. De kosten van een tripje over de Backwaters van Kerala verschillen. Maar houdt rekening met een bedrag van ongeveer 50 tot 80 euro per persoon (inclusief drie maaltijden en water).

Kerala backwaters houseboat Allepey

Als je eenmaal op het water zit dan is het een en al genieten. Je vaart tot een uur of vijf door verschillende kanalen en meren om zo Kerala echt te ontdekken. Tussendoor stopte we een paar keer voor een maaltijd en uiteindelijk stopte wij ergens langs een dorpje om te overnachten. Hier zijn wij nog even de boot af gegaan om een rond te lopen en de benen te strekken. Er was geen WIFI aan boord dus na het eten, keerde we al snel richting onze kamer. De kamers zijn trouwens redelijk groot en allemaal voorzien van eigen toilet en douche. Een dag later vaarde we al vroeg in de ochtend richting het beginpunt waar wij onze reis voortzette richting Malabar Escapes Purity.

Kerala backwaters houseboat Allepey

Is het een aanrader om een Backwater Houseboat te huren?

Ja, ik vind het zeker een aanrader omdat je op deze manier het beste de Backwaters van Kerala kan ontdekken. Houdt er wel rekening mee in welk seizoen je Kerala bezoekt. De beste tijd om Kerala te bezoeken is in de Nederlandse wintermaanden (december tot en met februari). Rond maart en april is het enorm heet/benauwd en niet alle boten beschikken over een goedwerkende airco. Daarnaast begint in juni het regenseizoen (die zorgt voor nattigheid, maar geen verkoeling) die ongeveer loopt eind oktober. Maar verder zeg ik alleen maar, doen doen doen!

Algemene informatie Kerala Backwater Houseboats:

Beste reistijd: December tot en met februari

Prijzen: variërend tussen de 50 en 80 euro (inclusief maaltijden)

dichtstbijzijnde vliegveld: Kochi

Transfer vanaf vliegveld naar Allepeye: 2 uur

munteenheid: Indian Rupee

aanbevolen vaccinaties: Buiktyfus, DTP, Hepatitis A, Hepatitis B

Pictures by: Max Raphael 

ZUID INDIA VLOG:

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP