Kaapstad: 15 beste tips voor een vakantie in 2022

Kaapstad in Zuid Afrika is de place to be in de wintermaanden. Het grote voordeel aan deze bestemming is dat wanneer het hier in Nederland winter is het in Zuid Afrika hartje zomer is. Hoe lekker is dat? Daarnaast is er nog een heel groot voordeel, namelijk dat Kaapstad geen tijdsverschil heeft met Nederland. Kaapstad is een prima plek voor zowel een vakantie, maar ook zeker aan te raden als je als ‘digital nomad’ een paar weken in het buitenland wilt werken.

Bezienswaardigheden en tips voor 2 weken

In 2016 verbleef ik zelf twee weken in Kaapstad. Het was mijn allereerste verre reis en er ging letterlijk een wereld voor mij open. In twee weken tijd bezocht ik diverse bezienswaardigheden in Kaapstad, maar verkende ik ook de omgeving. Wat moet moet je echt gedaan hebben als je naar Kaapstad gaat? In dit artikel deel ik maar liefst 15 tips om te doen tijdens een vakantie naar Kaapstad.

Wandel door Company Garden, de oude VOC tuin

Compagny Garden wordt in bijna geen enkel artikel op reis-websites genoemd. Ergens logisch, want het niet zo bijzonder als het beklimmen van Lions Head of de Tafelberg, maar desalniettemin mag een kleine wandeling door dit groene park niet ontbreken tijdens een vakantie naar Kaapstad.

De Company’s Garden (Afrikaans: Kompanjiestuin) is een park in het centrum van Kaapstad en werd in 1650 door de Europese kolonisten als tuin ingericht. Het zorgde voor vruchtbare grond om verse producten te laten groeien, waarmee voorraden van de VOC-schepen konden worden aangevuld.

Company Garden, de oude VOC tuin - Kaapstad tips voor 2022

Vooral tijdens de eerste ochtend als je nog even op moet starten, na een lange vlucht, is het heerlijk om te dwalen door Company’s Garden. Zelf was ik erg gefascineerd door de eekhoorntjes, die je overal ziet in het park.

Beklim de Tafelberg als het tafelkleed verdwenen is

De Tafelberg in Kaapstad is een van de meest toeristische bezienswaardigheden van Kaapstad Je mag daarom ook zeker niet de stad verlaten zonder de Tafelberg op te zijn gegaan. Dit kan op twee manieren. Of je pakt de kabelbaan en staat in 10 minuten op de top, of je pakt de benenwagen en wandelt in zo’n 3 uur naar boven.

Er hangt met regelmaat een groot wolkendek (ook wel het tafelkleed genoemd) boven de Tafelberg. Op zo’n moment heeft het totaal geen zin om naar boven te gaan. Ben je in Kaapstad en de Tafelberg komt uit de wolken ga dan meteen naar boven voor het beste uitzicht.

Met de kabelbaan

Door tijdsgebrek (en extreme hitte (+/- 39 graden) besloten wij met de kabelbaan naar boven te gaan. Leuk weetje is dat het idee van de kabelbaan in 1912 ontstond, maar dat ‘ie pas in 1929 werd geopend. De ticket prijzen om met de kabelbaan de Tafelberg op te gaan verschillen per dagdeel.

Tafelberg met de kabelbaan tips voor Kaapstad

In de ochtend (tussen 08:00 – 13:00) betaal je voor een ticket als volwassenen 390 Afrikaanse rand (kinderen betalen 190 Afrikaanse rand). Ga je in de middag (tussen 13:00 en sluit) naar boven dan kost een Tafelberg kabelbaan ticket 32 Afrikaanse rand voor volwassen (kinderen betalen 160 rand). Wil je de rij skippen en heb je haast? Dan is het ook mogelijk om een zogeheten fast track ticket te kopen. Hiervoor betaal je 600 Afrikaanse rand. Voor actuele openingstijden van de Tafelberg kabelbaan klik hier.

Wandelroutes Tafelberg

Er zijn verschillende wandelroutes naar de Tafelberg. Volgens insiders is de mooiste Tafelberg wandelroute de Skeleton Gorge / Nursery Ravine hike. Deze wandelroute loopt vanaf Kirstenbosch Gardens. In ongeveer 3 uur loop je vanaf het startpunt naar de top van de Tafelberg.

Ga je met de kabelbaan dan arriveer je bij aankomst op een soort van plateau. Je hebt hier een 360 graden uitzicht, kan rondlopen en er is zelfs een restaurant (met WIFI) aanwezig. Op verschillende plekken in Kaapstad kom je Dassies of terwijl de Kaapse klipdas tegen. Ze worden ook wel de niet-officiële mascotte van de Tafelberg genoemd. Ze zijn geheel ongevaarlijk, maar het is streng verboden de dieren te voeden.

Ga wijn proeven in Constantia, Franschhoek of Stellenbosch

Zuid Afrika staat bekend om zijn wijnroutes en die mag je natuurlijk niet missen tijdens een vakantie naar Kaapstad. De bekendste wijnroutes liggen in Franschhoek (75KM buiten Kaapstad) en Stellenbosch (50KM buiten Kaapstad). Heb je weinig tijd en wil toch iets van de wijnroutes meekrijgen, kies dan voor de Kaapse wijnlanden van Constantia.

Chefs Warehouse Beau Constantia

Constantia is de oudste wijnregio van Zuid Afrika en ligt ongeveer 10 minuten van Kaapstad. Deze plek is dus ook nog makkelijk te bereiken met de taxi.

wijn proeven in Constantia, Franschhoek of Stellenbosch

Omdat wij weinig tijd hadden besloten wij wijn te gaan proeven in Constantia. Naast dat je hier wijn kan proeven, kun je bij restaurant Chefs Warehouse heerlijk lunchen in het zonnetje. Reserveren is zeer gewenst!

In Constantia vind je een van de beste restaurants van Zuid Afrika, Restaurant The Greenhouse. Combineer een wijnproeverij in Constantia met een diner bij het prachtige The Greenhouse en een overnachting hun hotel, The Cellars-Hohenort.

Ontdek Kloof Street, de restaurant straat van Kaapstad

Onze accommodatie zat op Kloof Street, een levendige straat in de wijk Gardens, vol met leuke restaurantjes. Ontbijt, lunch, brunch of diner, in principe kan je hier de hele dag door terecht.

 

  • Ga dineren bij Kloofstreet house, al jaren een van de beste restaurants in Kaapstad.
  • Yours Truly is een leuke plek voor een koffietje en een borreltje. Daarnaast zit in dit gebouw ook Once Cape Town. Deze accommodatie biedt hostelfaciliteiten (bedden in een slaapzaal), maar ook hotel faciliteiten (1/2 persoonkamer met eigen badkamer). Reis je alleen, dan kan Once Cape Town zeker een goede optie zijn om te overnachten.
  • Zin een een gezond ontbijtje ga dan naar Kauai Cape Town.
  • Opzoek naar een werkspot en goede koffie? Dan is Molten Koffee the place to be! Voor de lekkerste cocktails en een dansje ga je naar restaurant en bar Asoka.
Lees ook:  Kaapstad: The Company's Garden en de Cape Royale luxury hotel rooftop bar

In het verlengde van Kloof Street ligt Long Street, dit was de ‘party’ straat van Kaapstad. Zelf vond ik deze straat wat tegenvallen en had ik meer met Kloof Street. Daarnaast schijnt door de pandemie deze straat te zijn veranderd. Er zijn nu meer bedelaars/daklozen op straat, maar de aankomende jaren gaat juist deze straat op de schop. De plannen liggen er om leuke barretjes en restaurants op Long Street te openen.

Ga kitesurfen in Blouberg

Kaapstad en omgeving is een bekende plek voor surfers. In de Nederlandse winter is het in Kaapstad heerlijk weer, zijn er golven en niet geheel onbelangrijk, er is voldoende wind. Kitesurfers kunnen dus zeker hier hun hart ophalen.

kitesurfen in Blouberg Kaapstad

Bloubergstrand wordt onder de locals het kitesurfwalhalla van Zuid Afrika genoemd. Zin om een dagje actief te zijn, kan je kitesurfen en staat er wind? Ga dan zeker naar Blouberg.

Spot pinguïns bij Boulders Beach

Op ongeveer een klein uurtje rijden van Kaapstad ligt Simon’s Town. Dit stadje is niet bekend om de historie, maar voor Boulders Beach. Op dit stuk strand leven namelijk hondenderden Afrikaanse pinguïns (Jackass Pinguïn).

Chapman’s Peak Drive 

Vanuit Kaapstad kun je via de M3 (snellere weg) of langs de kust (via Chapman’s Peak Drive) naar Simon’s Town rijden. Mijn advies is om via de kust te rijden, dit vooral omdat de Chapman’s Peak Drive route adembenemend mooi is.

Let er wel op dat Chapman’s Peak Drive niet altijd geopend is, daarnaast is het ook handig om van te voren te checken wat de weercondities zijn op de weg (dat alles kan je hier checken). Deze weg is een tolweg en je betaalt voor het rijden over deze weg in 2022 voor een gewone auto R54.00.

Simon’s Town 

Ik begrijp het volkomen als je meteen de pinguïns wilt zien, maar het is ook zeker leuk om voor je bezoek aan Boulders Beach eerst even te stoppen in Simon’s Town.

Wij maakten een stop voor koffie bij het schattige The Lighthouse Café. Vanaf hier is het nog een kleine 5 minuten rijden naar Boulders Beach.

Een handige tip tijdens je bezoek aan Boulders Beach is om vanaf de parkeerplaats naar links te lopen. Hier is een klein strandje en kun je (meestal) zonder te betalen de pinguïns van dichtbij zien. Aan de rechterkant zijn speciale ‘view platformen’ ingericht en betaal je om hier op te mogen. De pinguïns zijn dan redelijk ver weg en daarbij kan het hier ook druk worden.

Heb je na een bezoek aan de pinguïns honger gekregen? Rijd dan naar de haven van Kalk Bay en ga lekker lunchen. Zin in verse vis meteen uit de zee op je bord kies dan voor Kalky’s. Wil je wat meer luxe ga dan naar het prachtige Harbour House Kalk Bay. Dit wordt gegarandeerd genieten! Volgens Laura Struik van Rof Boots is het een restaurant Cape to Cuba ook een aanrader. 

Surfen in Muizenberg

Wil je op de terugweg nog iets actiefs doen? Ga dan surfen in Muizenberg.

Surfen in Muizenberg

Muizenberg is een echt surfersdorpje en de goede kwaliteit van de golven wordt veroorzaakt door een grote zandbank voor de kust van het strand. Nog nooit gesurfd, maar wil je het leren? Dat kan! In Muizenberg tref je genoeg surfscholen.

Struin over The Old Biscuit Mill

The Old Biscuit Mill in de wijk Woodstock is een oude fabriek die is omgetoverd tot shopping walhalla. De winkels en restaurants zijn iedere dag geopend en in de weekenden vind hier ook nog eens de Neighbourgoods Market plaats. Deze plek was in 2016 de place to be, maar via via kreeg ik te horen dat op het moment van schrijven (2022) de Oranjezicht City Farm Market veel populairder is.

Deze markt ligt in het drukkere gedeelte en de Old Biscuit Mill ligt in de buitenwijk Woodstock. Het kan zijn dat de populariteit van de Neighbourgoods weer toeneemt als de pandemie ten einde is, en wanneer er weer meer toeristen naar Kaapstad op vakantie gaan. Een van de beste restaurant, de The Pot Luck Club, zit in The Old Biscuit Mill.

Snorkel met zeeleeuwen in Hout Bay

Een van de meest bijzondere excursies in Kaapstad om te doen is snorkelen met zeeleeuwen. In Houtbay, op ongeveer 20 minuten rijden van Kaapstad, zit Animal Ocean, die vanuit de haven deze excursie aanbiedt.

Vanuit Hout Bay vertrek je met een bootje naar Seal Island Hout Bay. Je spot dan al de eerste zeeleeuwen en wij hadden ook het geluk dat we een walvis langs kwam zwemmen. Voordat je gaat snorkelen krijg je in de boot speciale handschoenen en schoenen aan.

Snorkelen met zeeleeuwen in Hout Bay

Daarnaast krijg je nog een duikbril en dan kan het avontuur beginnen. Vervolgens heb je een half uur tot drie kwartier de tijd om onder begeleiding te gaan snorkelen. Er is begeleiding voor de veiligheid, maar je bent gewoon vrij om te gaan en staan waar je wilt. Terug aan boord krijg je een heerlijke warme kop chocomelk om na het avontuur op te warmen.

Snorkelen met zeeleeuwen, een 2,5 uur durende excursie, kost in 2022, 750 Afrikaanse rand. Spullen kunnen meegenomen worden aan boord en kan je achterlaten in een speciale waterdichte zak.

Bezoek Bay Harbour Market, de food-markt van Kaapstad

In Hout Bay vindt op vrijdag avond, zaterdag en zondag (in het weekend tot 16:00) Bay Harbour Market plaats. Op deze markt kun je Zuid-Afrikaanse ambacht, lokale kledingmerken shoppen, eten bij verschillende kraampjes en op vrijdag avond speelt er ook een live-band.

Op vrijdagen is de Bay Harbour Market tussen 17:00 en 21:00 geopend. In de weekenden is de markt overdag tussen 09:30 en 16:00 te bezoeken. Entree is gratis!

Beklim in de ochtend de Lions Head

De Lion’s Head (Leeuwenkop) is een berg in Kaapstad, ligt tussen de Tafelberg en Seinheuwel en komt 669 meter boven zeeniveau. Het beklimmen van de Lions Head is een must-do tijdens je vakantie naar Kaapstad.

Lees ook:  Kaapstad: De Lion's Head beklimmen + zonnen bij Shimmy Beach Club

De klim naar boven is 2,5 km en daar doe je zo ongeveer een uurtje over. Vooral tijdens het hoogseizoen adviseer ik, vanwege de hitte, om vroeg, met de klim naar boven, te beginnen. Wij begonnen de tocht om half 9 en dat was prima. Het eerste stuk van de tocht is redelijk goed te doen, maar vooral aan het einde is het echt klimmen en klauteren. Trek daarom goede schoenen aan en neem ook voldoende water mee.

Lions Head Kaapstad beklimmen

Eenmaal boven aangekomen, met een 360 graden uitzicht, voelt, als een echte overwinning.

Bezoek Oranjezicht City Farm Market in Victoria & Alfred Waterfront 

Het Victoria & Alfred Waterfront is het historische hart van de haven van Kaapstad. Je vind hier de boetieks van grote modemerken, maar ook alternatieve kledingwinkels, cadeaushops, cosmetica winkels en tientallen andere winkeltjes.

Daarnaast vindt hier ieder weekend en op woensdagavond de Oranjezicht City Farm markt plaats. In 2016 ben ik hier niet geweest, maar het schijnt anno 2022 de place to be te zijn en velen bestempelen Oranje City Farm Market als de beste markt van Kaapstad.

Wandel door Bo-Kaap

Bo-Kaap, het lijkt niet meer dan een paar gekleurde huisjes en heel erg toeristisch. Maar achter die gekleurde huisjes zit een verhaal. De inwoners van deze wijk stammen af van de slaven (die door de Nederlandste VOC’ers, van Zuidoost-Azië naar Kaapstad werden gehaald).

Bo-Kaap bezoeken is het veilig in 2022?

In die tijd was het verboden om kleurrijke kleding te dragen. Na de afschaffing van de slavernij besloten de inwoners van Bo-Kaap het op een bijzondere manier te vieren. De kleur die ze zo lang hadden moeten missen brachten ze niet alleen terug in hun kleding, maar ook op hun huizen. Wil je meer weten over de geschiedenis van Bo-Kaap?

Breng dan een bezoek aan het Bo-Kaap Museum.Let op: deze bezienswaardigheid ligt in downtown Kaapstad. Wees altijd alert en bezoek deze plek alleen gedurende de dag.

Rijdt naar Kaap Goede Hoop en Cape-Point

Als je even in slaap bent gevallen, tijdens het VOC gedeelte, bij je geschiedenisles, zou je bij aankomst in Cape Point National Park misschien gillend weglopen. In 2016 stopte er net voor mijn bezoek een grote touringcar vol met Chinese toeristen. Nu zouden die anno 2022 nog wel even wegblijven, maar toeristisch is het op deze spot zeker. Maar laat je je daardoor niet weerhouden om Kaap de Goede Hoop en Cape-Point te bezoeken.

Kaap de Goede Hoop werd namelijk ooit door zeevaarders gezien als de overgang tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Tijdens de Europese ontdekking, door de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias, in 1844, werd deze plek ‘Cape of Storms’ genoemd. Pas later vanwege het grote optimisme dat ontstond door de opening van een zeeroute naar India en het Oosten werd deze plek omgedoopt als Kaap de Goede Hoop.

Kaap Goede Hoop bezoeken Kaapstad 2022

Nog veel later, in 1652 vestigde de Nederlanders zich hier, en werd het een van de belangrijkste handelsroutes van de VOC. De uitzichten over de Atlantische oceaan en de enorme kliffen aan de Zuid-Afrikaanse kust zijn echt schitterend!

Zowel Kaap de Goede Hoop als Cape Point (zuidoostelijke punt van het Kaapse Schiereiland) zijn onderdeel van Table Mountain national park. Vanaf de ingang bij Cape Point National Park (waar je entree moet betalen) is het ruim 12km naar Cape Point, met een afslag naar Kaap de Goede Hoop. Een volwassenen entree ticket kost R360, en voor kinderen betaal je R180.

Geniet van een high tea bij Belmond hotel Mount Nelson

Midden in de wijk Garders, achter de drukke Kloof Street, ligt het wereldberoemde hotel Belmond Mount Nelson. Naast dat het een feestje is om in dit prachtige hotel (welke al meer dan 100 jaar bestaat) te overnachten is het ook een aanrader om hier een high-tea te boeken.

high tea bij Belmond hotel Mount Nelson

Tijdens deze high tea kun je kiezen uit verschillende soorten thee, scones, taartjes, koffie, sandwiches met zalm en cream cheese, macaroons, cheesecake en nog veel meer thee. De high-tea is te boeken van woensdag tot en met zondag vanaf 15:00. Voor een uitgebreide high-tea betaal je, in 2022, per persoon als volwassenen R395. Kinderen betalen een gereduceerd tarief van R215.


Het is een enorm populaire activiteit dus reserveer van te voren een mooie spot op het terras.

Veiligheid in Kaapstad

Kaapstad is een van de meest gevaarlijkste steden van de wereld, is een vakantie naar Kaapstad dan wel veilig? In 2016 reisde ik zelf naar Kaapstad en toen heb ik mijzelf enorm veilig gevoel. Op de weg van het vliegveld naar Kaapstad (N2) rijdt je langs de townships. Op de weg staan verschillende borden dat je niet moet stoppen en ramen gesloten moet houden. Dit was toentertijd het enige moment dat ik een klein beetje angst voelde.

Door de pandemie reizen er minder toeristen naar Kaapstad en is in sommige delen van Kaapstad onveiliger geworden. Wees daarom alert in de wijken CityBowl, Bo-Kaap, Houtbay en Woodstock (hier liggen een aantal bezienswaardigheden in Kaapstad). Ga in de avond niet alleen op pad. gebruik altijd taxi of auto en doe deuren van de auto op slot. 

Waar verblijven in Kaapstad?

Waar moet je dan verblijven in Kaapstad? Zoals ik al eerder schreef verbleef ik zelf in Kloof Street. Wil je zeker zijn van een veilige wijk en een goed hotel? Kies dan hotels in de wijken Camps Bay, Green Point , Waterfront of Sea Point.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel over een vakantie naar Kaapstad? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes en of heb je extra tips? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.