Is goed ooit goed genoeg?

Je herkent het vast wel: heb je na tijden ploeteren eindelijk een mijlpaal bereikt, lijkt het wel alsof je omgeving je al tien stappen vooruit is. Ben je eindelijk afgestudeerd, vertelt je vriend je dat hij promotie heeft gemaakt bij dat grote bedrijf waar hij net werkt, heeft je beste vriendin dat superhippe appartement gekocht, en belt je huisgenoot je op vanaf een tropische bestemming. De ene vriendin runt een succesvol eigen bedrijf, de ander is haar bruiloft aan het plannen, en de volgende begint alweer aan haar zoveelste wereldreis.

Het gras is altijd groener aan de overkant

Geef toe: hoe vaak heb jij het gevoel dat je achterloopt, niet goed genoeg bent of nóg harder moet werken? Zelf snap je ook wel dat je niet op wereldreis kunt terwijl je aan het afstuderen (afstuderen!!) bent (en nu spreek ik ook een beetje over mijzelf), maar toch knaagt het aan je.

Het is niet zo gek dat we als jonge vrouwen de druk ervaren om alsmaar beter, meer en vooral perfecter te presteren. Op social media vliegen de mooie plaatjes je om de oren en tijdschriften en blog inspireren (of confronteren?) ons dagelijks met succesverhalen.

Drie belangrijke tips om beter om te gaan met keuzestress.

Kiekjes van zonnige vakantieoorden, perfecte beach bodies, knappe stelletjes, poppende champagneflessen en de vetste feesten zijn dagelijkse kost op je Instagram feed en op Facebook lijkt iedereen altijd blij, gelukkig en succesvol te zijn. Op LinkedIn zie je de gaafste banen voorbij komen, brallen je connecties graag over wat ze hebben behaald en wat hun volgende uitdaging is, en zie je dat je leeftijdgenoten career-wise al veel verder zijn dan jij.

Hoeveel je zelf ook bereikt en hoe hard je ook werkt en studeert, het lijkt altijd beter te kunnen. Die droomreis maken, of toch liever doorstuderen? Werk je door vanavond of ga je eindelijk weer eens met je vriendinnen op stap? Ga je voor de zekerheid van een 9-to-5 job of begin je voor jezelf? De mogelijkheden zijn grenzeloos en dat leidt vaak tot keuzestress en de vraag of je wel goed bezig bent. Hoe ga je daar mee om?

Drie belangrijke tips om beter om te gaan met keuzestress.

Drie belangrijke tips om beter om te gaan met keuzestress.

  1. Neem de tijd

Het leven is misschien kort, maar dat betekent niet dat je als een razende rapido alsmaar door moet blijven gaan. Op een burn-out zit immers niemand te wachten en bovendien kom je er ook niet veel verder mee. Probeer zo nu en dan na te denken over de keuzes die je maakt en of je daar de gehoopte resultaten mee hebt bereikt. Word je wel gelukkig van deze studie? Ga je met plezier naar je werk? Hoe is het contact met je vriendinnen eigenlijk? Moeilijke vragen en dus belangrijk om af en toe even bij stil te staan.

  1. Praat erover

Moeders, vriendinnen en collega’s zijn er niet voor niets. Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent of niet gelukkig wordt van wat je doet? Praat erover. Grote kans dat je studiegenoot ook niet blij is met zijn studiekeuze, of dat je beste vriendin ook last heeft van het gevoel altijd beter te moeten presteren.

  1. Relativeer

Bedenk je dat je niet de enige bent die af en toe kampt met het gevoel achter te lopen of niet goed genoeg te zijn. Waarschijnlijk heeft zelfs jouw favoriete blogger/instagrammer/youtuber of whatever last van dezelfde gevoelens. Hoe mooi we alles ook kunnen laten lijken, niemand is geboren met een handleiding voor het leven. Uiteindelijk doen we allemaal maar wat. Ik tenminste wel.

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie over dit onderwerp denken. Laat mij dat daarom vooral weten hieronder in een reactie. Ik discussieer graag met jullie erover. Tot de volgende keer!

Veerle van den Brink
Veerle van den Brink

Veerle (22) is bijna afgestudeerd Amerikanist. Ze studeerde in Groningen, woonde vier maanden in Amerika en is inmiddels neergestreken in Amsterdam. Ze is verliefd op Wijnand, eigenaresse van teckels Billie en Katootje, en na haar stage bij Elle en Cosmopolitan op zoek naar haar eerste echte grotemensenbaan.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP