Zo ga je beter om met veelvoorkomende irritaties tijdens het samenwonen

“Schat ruim die voetbaltas nou eens op !” “Hoezo hij staat toch bij de wasmachine, daar staat ‘ie toch goed ? Ik zal het straks in de wasmachine doen”  Een voorbeeldje uit de vele enerverende gesprekken die ik wekelijks voer met mijn lieve vriendje. Want vriendlief heeft een andere kijk op het huishouden dan ik.

In het begin nam ik zijn rommeligheid voor lief

Regelmatig irriteer ik mij hier aan en ga ik met een chagrijnige bui alsnog die voetbalspullen in de was doen, inmiddels staan die er namelijk alweer een paar dagen. Want: “ik zal het straks in de was doen”. Resulteert vaak in “oh sorry helemaal vergeten” als ik er een paar dagen later naar vraag. Gruwelijk irritant toch ?

Een kleine introductie. Ik was 21, afgestudeerd van de Pabo een master in the pocket en klaar om aan fulltime aan het werk te gaan. Vrij snel vond ik een appartementje voor mijzelf. Eindelijk iets voor mijzelf, en ik richtte het dan ook lekker girly in, jazeker de roze muur kon daarbij niet ontbreken. Ik was klaar voor een nieuwe start!

Ik vond het heeeerlijk om alleen te wonen, ik kon doen waar ik zin in had en wanneer ik dat wilde. Ik wilde niets anders meer, dit was relaxed. Maar na 3 jaar alleen wonen vond ik de allerleukste jongen die er is, en al na een paar maanden woonden we praktisch samen. Dat was even wennen. Nooit meer tijd alleen, en altijd bovenop elkaars lip. Dat was ik niet gewend. Bovendien kwam ik er al snel achter dat mijn vriend een rommelkont was. Dat nam ik voor lief, en vaak ruimde ik dan zijn spullen op. Die is gek hoor ik je denken, nou achteraf was ik dat ook.

Nu zijn we vijf jaar verder en neem ik zijn rommeligheid écht niet meer voor lief. Maar toch houden we het al 5 jaar gezellig en maken we zelden ruzie.  Daarom heb ik hier voor jullie mijn tips bij de meest voorkomende irritaties als je gaat samen wonen. Vergeet niet: Alles is geschreven met een dikke vette knipoog natuurlijk. Sommige dingen zijn wellicht een tikkeltje extra overdreven.

1. Hij laat altijd zijn spullen slingeren

Mijn vriend is een kei in het laten slingeren van schoenen, sokken, kleren, sporttassen, glazen, lege chips zakken, eigenlijk alles wel.  Maar ik probeer, hoe moeilijk dat soms ook is alles te laten liggen. Hopende dat hij het op een gegeven moment zelf gaat zien. Dat is niet zo, mannen hebben een hint nodig. Niet te subtiel gewoon lekker duidelijk: “Schat ik struikel over al jouw zooi op de grond, ruim je dat nu ff op?”. Vaak krijg je dan als reactie: “Ja hoor dat doe ik zo”. Niet toegeven op dit moment ladies ! Houd vol. “Nee ik wil eigenlijk dat je het nu doet”. Met een hoop gemopper gebeurt het dan, maar hé zolang mopperen de mannen ook weer niet. En daarna is je huis weer opgeruimd.

2. Je hebt het gevoel dat je alles alleen moet doen in huis

Omdat mannen het niet vanzelf doorhebben wanneer het tijd is om iets schoon te maken of op te ruimen ben je vaak zelf alles aan het doen. Mannen kunnen daar niets aan doen, ze zíén het gewoon niet. Meestal zijn ze echt wel bereid om iets in huis te doen, als je het maar vraagt. Verdeel daarom de taken in huis. De een doet de boodschappen, de ander de afwas. Staat er veel poetswerk op je to do list ? Vraag dan of hij even kan helpen en laat hem kiezen welk klusje hij aanpakt. Zo ben je sneller klaar en minder chaggie tegen elkaar.

Processed with VSCO with a5 preset

3. Je woonkamer verandert in een man-cave

Weet je nog die leuke roze muur waar ik net over vertelde ? Denk daar ook nog kussentjes, bloemetjes en andere tierelantijntjes bij en je hebt het perfecte meisjes huis. Dat verandert zodra er een man bij je komt wonen. De kussen worden van de bank gegooid. “Dat is toch niet handig, waar moet ik dan zitten?” En in je tv meubel moet plaats gemaakt worden voor een Playstation. Om nog maar niet te spreken over de kleine tv die je had, want daar kan hij toch geen FIFA op spelen?

Als je gaat samenwonen moet je elkaar wel een beetje tegemoet komen. Wij deden dat ook, ik hield de roze kussentjes, de kaarsjes en de bloemetje op tafel, hij kreeg de Playstation met grotere tv.  Want weet je, als je echt van iemand houdt en je weet dat dit voor altijd zal zijn, dan doe je concessies.

Je gaat uiteindelijk samen wat meubels kopen en het wordt steeds meer jullie huis. Ja je raad het al, die roze muur, die is niet meer. Met tranen van geluk heb ik die roze muur grijs geschilderd, omdat ik wist dat dit betekende dat ik echt voor hem wilde gaan.

4. Hij laat de stoel verdwijnen onder een enorme berg kleren

Vaak hebben vrouwen hier ook last van. Zo’n stoel vol met kleding waarbij de stapel hoger wordt en de stoel steeds minder zichtbaar. Dit is denk ik wel mijn grootste ergernis. Als de stoel weer eens verdwenen is onder een enorme berg kleren pak ik de hele stapel op en die gooi ik dan aan zijn kant van het bed. Zo zal hij toch echt eerst zijn kleren op moeten ruimen voordat hij naar bed kan. Soms gooi ik de hele stapel gewoon in de was. Vaak is hij nog van plan om de kleren nog een keer te dragen en hij baalt dan als een stekker als hij er achter komt dat ik alles in de wasmand heb gegooid. Werkt fantastisch ! Voor een week dan, daarna begint hij gewoon weer opnieuw.

5. Hij zit alleen maar op zijn telefoon

We leven in een wereld waar social media een ontzettend grote rol speelt. Mijn vriend zit werkelijk vastgeplakt aan zijn telefoon, en hoort dan helemaal niets meer.
Daarom hebben wij 1x in de week ‘date night’ een avondje lekker weg met z’n tweetjes.
Daarnaast houden we ook regelmatig een ‘telefoon-loze avond’. Het werkt echt mensen! Die telefoon is zo’n grote verleiding en voor je het weet zit je een uur met dat ding in je hand en heb je nog geen woord met elkaar gewisseld. Date-night en telefoon-loze avonden zorgen ervoor dat je nog altijd oog hebt voor elkaar, en niet uit elkaar groeit.

Dit waren mijn tips om het samenwonen leuk te houden. Wat zijn jouw grootste irritaties van het samenwonen? Laat het mij weten hieronder in de reacties.

 

Nicky de Bar
Nicky de Bar

Nicky (30) woont in de mooiste stad van Nederland, Eindhoven, en ja daar is ze enorm trots op. Vroeger wilde ze naar de mode academie, maar uiteindelijk besloot ze om naar de Pabo te gaan en is nu een fulltime juf. Goedgekleed uiteraard, en volgens de laatste trend, want die liefde voor mode is nooit verdwenen. Nicky schrijft ook op haar eigen blog PinkConfetti, waar ze haar liefde voor mode en eten met jullie deelt.

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP