De 7 tips om niet ziek te worden tijdens een reis naar India

Terwijl ik nog helemaal in de India vibe zit plof ik neer op mijn bed in Berlijn. Mijn jetlag is vreselijk en het enige wat ik wil is slapen. Mijn kamergenoot begint over India. De eerste vraag die ze stelt is; “maar ben je niet ziek geweest in India”. Ik schud mijn hoofd. “Nee er was niks aan de hand”. Ze kijkt verbaast. “Hoe kan dat dan, iedereen wordt toch ziek in India?”. Ik begin te lachen. “De Delhi Belly is een veelvoorkomend verschijnsel, maar ik heb hem tot twee keer kunnen ontlopen. Thank god!”

De Delhi Belly oftewel reizigersdiarree is een veelvoorkomende ziekte wanneer je naar India reist. Hoe je het ook went of keert onze westerse buikjes zijn niet echt bestand tegen alle Indiase invloeden. Toen ik met een groep Indiase reizigers in de staat Arunachal Pradesh op pad was kreeg ik meerdere malen te horen; ‘don’t drink this’. Terwijl zij het gewoon opdronken.

Onze westerse buikjes zijn niet echt bestand tegen alle Indiase invloeden

Je moet je voorstellen dat in de loop der jaren Indiërs een behoorlijk goed afweersysteem hebben opgebouwd die wij helaas niet hebben. Tijdens mijn eerste India reis naar Varanasi (zie foto hieronder) zag ik mensen uit de over vervuilde Ganges rivier drinken. Dit is alles behalve verstandig en ronduit smerig, maar zij worden er niet ziek van.

indiase kinderen

7 tips om niet ziek te worden tijdens je reis door India

Maar goed, ik ben dus ook niet ziek geworden tijdens mijn twee reizen naar India. Ik heb misschien geluk gehad, maar paste ook extra op wat ik deed. Hoe lekker sommige dingen er ook uit zien, wees altijd alert. Hieronder zeven tips om niet ziek te worden in India.

De 7 tips om niet ziek te worden tijdens je India reis

  • Drink nooit drinkwater uit de kraan. Drinkwater in India is zwaar vervuild en dus absoluut niet drinkbaar. Ik poetse wel mijn tanden met het water, maar van horen zeggen zijn daar ook mensen ziek van geworden. Wil je iets drinken koop dan verpakt drinkwater. Extra tip: In bijvoorbeeld Agra komt het nog regelmatig voor dat oude flesjes worden hergebruikt. Kinderen vullen gevonden flesjes met vervuild water en verkopen het dan weer aan jou. Pas hier dus voor op! Wil je zeker weten dat je schoon drinkwater hebt? Knijp dan zo hard als je kunt in het waterflesje. Spat het niet open, dan zit je goed. Spat het wel open, drink het dan niet.
  • Was je handen na alles wat je doet. Dit is echt een hele belangrijke. Gedurende de dag raak je natuurlijk alles aan en verzamel je een hoop bacteriën op je handen. Dit is geen probleem, maar ga je eten of zit je aan bijvoorbeeld een wondje dan kan dit grote gevolgen hebben. En dat wil je natuurlijk niet. De meeste restaurants hebben een wasbak in het restaurant. Was dus meteen bij binnenkomst in het restaurant je handen.
  • Maak je bestek en je bord als het krijgt schoon met een servet. Alles wordt gewassen met kraanwater. Krijg je een bord om eten op te scheppen, maak deze dan van te voren schoon met een servet (dit vooral om het kraanwater er af te vegen). Het is ook verstandig om dit ook met je bestek te doen. Het klinkt belachelijk, maar beter goed voorbereid dan dat je twee dagen van je vakantie moet missen.
  • Kies vaker voor vegetarische maaltijden. In India is het merendeel van de bevolking Hindoestaans. Hindoestanen eten geen vlees en kiezen dus altijd vooral vegetarisch gerechten in een restaurant. De omloopsnelheid van vegetarische gerechten is daarom vele malen hoger in vergelijking met vleesgerechten.
  • Eet nooit, maar dan ook nooit ijs! Een lekkere ijskoude ijsco, het klinkt zo aantrekkelijk als je in het warme India loopt, maar doe het niet. Ijs in India is regelmatig bedroven en de vriezers zijn ook niet altijd schoon. Tijdens mijn eerste reis naar india werd mijn reisgenootje ziek omdat hij ijs in zijn juice nam en ik vroeg om dit eruit te laten.
  • Eet alleen gestoomde groenten. Groenten worden in India vaak gewassen met kraanwater. Als het gestoomd wordt is het voor onze buikjes geen probleem. Door het stomen zijn de baceterien eruit. Maar dit is zeker niet het geval bij salade en fruit (welke vaak wordt besprekeld met water om het er mooier er uit te laten zien). Je kan de salade natuurlijk wassen met gezuiverd water uit een fles, maar ik besloot gewoon een paar weken geen salade te eten. Er zijn namelijk zat andere gerechten die je kan eten. Mijn favoriet?  Paneer butter masala, dit is een kaasgerecht met een romige tomatensaus (smullen!)
  • Mijn laatste tip: Neem eigen voedsel mee. Dit klinkt misschien gek, maar is heel erg handig. Je kan zomaar ergens zijn waar weinig eettentjes zijn, maar toch honger hebben. Om te voorkomen dat je voor een ‘raar eettentje’ kiest omdat je anders uithongert kun je nu gewoon een van je repen opeten. Handig!
Lees ook:  Backwaters houseboat tour in Kerala - Zuid India

7 tips om niet ziek te worden tijdens je reis door India

En dit waren de tips alweer! Met liefde denk ik terug aan mijn reizen naar India. Laat je niet afschrikken door de Delhi Belly of dat alles vies is. India is een prachtig land en als ik de kans krijg ga ik zeker weer een keer terug. Heb je vragen over mijn reizen en wil je meer weten hoe je niet ziekt wordt in India laat het dan vooral hieronder weten in de reacties.

Lees alle artikelen over India 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Chloë Sterk

Chloe (32) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in een knusse studio Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

5 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Net 2 dafen terug uit Zuid India en ondanks dat we voorzichtig waren ben ik nu toch ziek Muggen hadden ons vaak eerder te pakken dan wij konden voorkomen en omdat we in echte Indiase steden vertoefden aten we regelmatig bij een druk bezocht local restaurant. We maakten alles eerst schoon met alcohol en wasten heel goed onze handen Onze schoenen wasten we onder de douhe of in zeewater en wanneer we onze schoemen aan en uit moesten doen wasten we onze handen met alcohol of met zeep Toiletdoekjes van appie heb ik altijd mee voor kranen , deurklinken enz.Ook drink ik regelmatig cola op een verre reis .En nu toch ziek terwijl mij dat nog nooit is gebeurt na zoveel reizen door de wereld Ook niet in India.Het kan toch gebeuren maar is goed om heel voorzuchtig te zijn

    1. Hi Monique, wat vervelend om te horen. Het klinkt wel alsof je echt echt goed was voorbereid. Waar reis je precies in India? Ben wel benieuwd nu.. Hoop uiteindelijk dat je een leuke reis hebt gehad of nog gaat hebben.. India is echt een fantastisch land. Groetjes Chloe ! 🙂