Ik ben 28 en woon nog thuis! So what?

“Dus jij leeft van je blog? Hoeveel verdien je dan per maand? Je reist dus gratis? WOW, kun je dan daarvan rondkomen? Maar je woont nog thuis? Dus in principe kan je er niet van leven toch?” ik staar vooruit. Daar is weer iemand die oordeelt en meteen zijn eigen conclusies trekt. Het liefst wil ik in de verdediging gaan, maar waarom eigenlijk? 

Tot voor kort werd ik altijd chagerijnig wanneer mensen begonnen over mijn werk, inkomsten en woonsituatie. Ik ontweek meestal het onderwerp, omdat het leven wat ik op dit moment heb toch wel een beetje anders en dus gek is. Toch had ik ergens steeds weer het gevoel dat ik mijzelf moest verdedigen. Want mensen vinden het maar al te raar en vreemd dat ik op mijn 28ste nog steeds thuis woon.

Thuis wonen Chloe Sterk

“Hoeveel verdien je dan per maand?” is een vraag die ik regelmatig krijg. Laat ik een ding vooropstellen; ik vind dit altijd een beetje een brutale vraag . Omdat mijn werk niet standaard is denken de meeste mensen dat het acceptabel is om naar mijn verdienste te vragen. Misschien is het puur interesse, maar wanneer ik deze vraag krijg doe ik toch altijd wel even een stapje terug.

Anyway, het is hoog tijd voor antwoorden. Want hoe leef ik nou echt en waarom heb ik voor dit bestaan gekozen. Waarom ga ik liever constant op reis en kies ik juist niet voor een vaste woonplek?

Omdat mijn werk niet standaard is denken de meeste mensen dat het acceptabel is om naar mijn verdienste te vragen.

Laten we bij het begin beginnen. Ik heb een lange tijd in Amsterdam willen wonen. Zakelijk technisch, vooral in de periode van Fashionista Chloe, leek mij dat de meest logische stap. Enig probleempje; ik heb een eisenpakket. Ik wil het liefst alleen wonen (kan niet lang met teveel mensen. Meer hierover weten? lees je dan het artikel: ‘Ik ben een einzelgänger, is dat gek?’), wil ruim wonen (niet in een klein hok) en niet te veel geld uit geven. Conclusie? Dit is onmogelijk in Amsterdam. Maar om dan maar in Nijmegen te gaan huren (terwijl ik zelf in een dorpje bij Nijmegen woon) vind ik ook weggegooid geld.

Thuis wonen Chloe Sterk Veronica Sterk

Begin 2018 toen Daily Nonsense succesvol werd en ik meer ging reizen vond ik het helemaal belachelijk om iedere maand een hoog bedrag aan een kamer/appartement of dergelijk, waar ik zelden ben, uit te geven.

En dan, voordat ik het doorheb zit ik alweer in een vliegtuig.

“Maar hoe doe je dat dan thuis? Wil je geen eigen plekje hebben?” Ik heb enorm lieve ouders waar ik altijd terecht kan. Ik ben er heel weinig en wanneer ik in Nijmegen ben, ben ik voornamelijk aan het werk, spreek ik af met vriendinnen of sta in de de sportschool (zie foto’s). Tijdens het reizen schieten dit soort dingen, zoals bijvoorbeeld mails, het maken van artikelen, het contact onderhouden met gastschrijvers en vriendinnen, het houden van interviews en sporten er regelmatig bij in. In Nijmegen ben ik daarom vaak 24/7 bezig en vliegt de tijd. En dan, voordat ik het doorheb zit ik al weer in een vliegtuig.

Thuis wonen Chloe Sterk Nijmegen Vierdaagse

Bad Beek Julian van Stee Sporten thuis wonen Chloe Sterk

Eerlijk? Deze levensstijl past prima bij mij en ik vind het geen enkel probleem om een paar dagen per maand bij mijn ouders te zitten. Maar toch, als mensen er in het verleden dan naar vroegen werd ik enorm onzeker. Bij de vraag; “kun je het dan niet betalen?” had ik altijd het gevoel dat ik mijzelf moest verdedigen. Mijn werk voor DailyNonsense is divers, chaotisch en ik weet eigenlijk nooit waar ik volgende week ga zijn. Ik vind dit een groot avontuur en kan daar enorm van genieten. Het idee dat ik voor het hele jaar al zou weten wat ik ga doen zou mij gek maken.

Bij de vraag; ‘kun je het dan niet betalen?’ had ik altijd het gevoel dat ik mijzelf moest verdedigen.

Maar hoe verdien ik dan mijn geld? De meeste inkomsten komen uit gesponsorde content op de website of op social media kanalen. Ik schrijf bijvoorbeeld advertorials, dit zijn betaalde artikelen geschreven in samenwerking met een merk of bestemming. Maar het kan ook zijn dat ik een presentatie geef en daar een uurtarief of dagfee voor krijg. Hoe meer ik van dit soort dingen aanneem, hoe meer geld ik natuurlijk verdien.

Dus kort door de bocht gezegd zou ik ergens op mijzelf wonen echt wel kunnen betalen . Maar, als ik iets voor mijzelf ga huren dan zou ik wel iedere maand een druk voelen om bepaalde betaalde klussen aan te nemen (sommige reizen die ik nu maak worden alle onkosten (vlucht, eten, verblijf etc) vergoed, maar daarboven op krijg ik geen extra fee). Zou ik dit niet doen, dan zou ik mijn huur en alle extra kosten die erbij komen kijken natuurlijk niet kunnen betalen.

Ik wil geen druk voelen om veel geld te moeten verdienen om dan maar te kunnen zeggen: ‘Hoi ik woon in Amsterdam’.

Na mijn laatste verre reis ben ik er achter gekomen dat ik niet op een bepaalde plek wil zitten. Ik wil de wereld over reizen en geen druk voelen om veel geld te moeten verdienen om dan maar te kunnen zeggen: ‘hoi ik woon in Amsterdam’.

Vooral de laatste reis naar Arunachal Pradesh heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. De eerste week was lastig, maar daarna vond ik mijn draai. Ik ontmoette tijdens deze reis Alex Chacon, een Youtuber die een aantal jaar geleden een break nam van zijn geneeskunde opleiding. Hij besloot zijn droom na te jagen en reed 1,5 jaar met zijn motor door Zuid-Amerika. Een van zijn eerste motorvideo’s ging viral en vanaf die tijd reist hij door YouTube de wereld over. Hij besloot van zijn droom dus zijn baan te maken.

Alex Chacon YouTuber modernmotodiaries Arunachal Pradesh India

Regelmatig kwam het gespreksonderwerp ‘toekomst’ omhoog. Hij had ook niet echt een vaste thuisbasis en wist nog niet waar hij het komende jaar allemaal ging zijn. Juist zijn drive en verhalen inspireerde mij enorm. De laatste paar dagen van de reis adviseerde hij mij om juist in India een beslissing, over hoe ik verder wilde met mijn website en leven, te nemen.

Als ik de kans heb om de wereld over te reizen, waarom zou ik die dan niet pakken?

Wilde ik echt in Amsterdam wonen of wilde ik de wereld ontdekken? Ik maakte het besluit om gewoon nog een tijdje thuis te blijven wonen (of om in ieder geval. niet echt een vaste woonplek te hebben) en alle reizen die op mijn pad komen met beide handen aan te pakken. Als ik de kans heb om de wereld over te reizen, waarom zou ik die dan nu niet pakken?

Het uiteindelijke afscheid van de groep vond ik vreselijk. Ik wilde helemaal niet terug naar Nederland. Dit klinkt misschien dramatisch, maar deze reis was toch een soort van schakel naar hoe ik verder wil in de toekomst. De laatste jaren had ik namelijk geen idee wat ik nou precies wilde.

Kaapstad Zuid Afrika Chloe Sterk

IJsland Reizen Chloe Sterk

Wat ik met dit verhaal duidelijk wil maken is dat je soms angsten en onzekerheden moet overwinnen. Ik geef eerlijk toe dat ik echt wel onzeker was over mijn woonsituatie. Regelmatig spookte de vraag; wat zouden mensen er van denken dat ik officieel nog thuis woon? door mijn hoofd. Meerdere malen heb ik er over gedacht om dan toch maar ergens iets te gaan huren, omdat de maatschappij dit je een soort van oplegt. Best wel gek als ik daar nu over nadenk.

En over angsten gesproken. Hey, ook ik heb echt wel eens angst gevoeld tijdens mijn reizen. Maar uiteindelijk heeft het reizen (en risico’s nemen) mij alleen maar een sterker mens gemaakt. Vergeet nooit; durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.  

Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Ik ga graag met jullie in gesprek. Heb je nog vragen? Laat het dan vooral weten hieronder in de reacties.

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (30) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

15 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Wat een mooi verhaal. Ik herken er wel wat dingen in. Het is namelijk best een kunst om je eigen leven te leiden. Zeker als je het anders doet dan de gemiddelde Nederlander: huisje, boompje, beestje. Zo heb ik het gevoel dat ik vaak moet verantwoorden waarom wij geen kinderen hebben. Wij reizen graag en willen geen verantwoordelijkheid voor kinderen dragen. Dat is niet zielig! En waarom zou iedereen een vaste woonplek moeten hebben, als dat ook anders kan? Een huis kopen, een hoge hypotheek (dus schulden), vinden we normaal. Maar misschien is het leven als digital Nomad wel veel normaler. In onze huidige samenleving hechten we veel waarde aan spullen en zekerheid. De enige zekerheid die je echter hebt is het hier en nu. Dus geniet daar van! Be happy! En doe dat vooral op jouw eigen manier.

  1. Wauw wat een toffe reactie. Ik begrijp je helemaal hoor.. Het is de normaalste zaak van de wereld tegenwoordig om een huis te kopen en kinderen te krijgen en thuis wonen is maar raar… Leuk dat je mij begrijpt :-).. Groetjes Chloe

 2. Hey Cloe,
  Het is helemaal niet gek dat je nog thuis woont. Nu is jouw situatie lekker vrij en kun je dit leven op deze manier leiden.
  Zelf blog ik voor Travelgirls.nl en privé ook een beetje en het leven wat jij nu leid is een soort droom!
  Wat houd mij tegen? Vraag je jezelf nu misschien af… Nou opzig niets. Ik pak alles aan wat ik kan combineren met mijn werk als docente aardrijkskunde. Veel vakantie en vrije dagen is daarbij zeker een voordeel!

  Het is tof om te lezen hoe jij er in staat. Lekker eerlijk. Vandaag had ik het nog over jou op het werk. Haha, ik zei tegen mijn collega’s die mij complimenteerde over mijn laatste blog “Ik volg een blogster en die meid is ongeveer even oud, woont bij haar ouders, reist bijna non stop (zelfs met carnacal slaapt ze in een hotel!) Maar wat zou die nou verdienen? En haar pensioen opbouw?” Ik kwam toen tot de conclusie dat het mij misschien nét iets te spannend is… Maar daardoor bewonder ik jouw levensstijl des te meer en heb je er weer een lezer bij en een concurrent minder 😉

  Lieve Cloe, blijf vooral doen wat je doet, geniet van alles en laat al die mensen (inclusief mijzelf) maar lekker praten stiekem wil de helft er van het liefst in jouw schoenen staan!

  1. Hi Lara, wat een lange en vooral leuke reactie. Wel grappig om te horen dat je dus met je collega praat over mijn website en woonsituatie :). Daarnaast heel lief dat je zegt dat de helft van de mensen in mijn schoenen zou willen staan! Follow your dreams girl! Hoop dat je nog veel mag en kan gaan reizen! Liefs X

 3. Hey Chloe, herkenbaar verhaal! Ik ben 27 en woon ook weer thuis! Of nou ja.. Ik sta ingeschreven bij mijn ouders en slaap hier zo nu en dan. Ik heb wel op mijzelf gewoond in Amsterdam en een paar jaar terug zelfs een huis gekocht met mijn ex-vriend. Het hele verwachtingspatroon van het huisje boompje beestje bestaan. Maar dat is allemaal verleden tijd. Ik ging op reis, bleef op reis, had geen huis meer nodig en woon nu dus weer bij paps en mams. Als ik in Nederland ben. Want ook ik ben vaker niet dan wel in Nederland. En dan slaap ik in hotels, hostels, ik huur een Airbnb of als ik ergens voor langere tijd woon een appartement of een kamer in een gedeeld huis. Bij je ouders ingeschreven staan hoeft tegenwoordig echt niet meer te betekenen dat je niet zelfstandig bent. In tegendeel!

  1. Hi Ineke, bedankt voor je leuk reactie en goed om te horen dat je mij begrijpt. Tof dat je nu veel reist voor LiveLikeNomad 🙂 Heb je veel leuke tripjes op de planning. Good luck! Liefs X

   1. Hi Chloë, Oh ja zeker! Ik heb een paar weken geleden nog door Vuurland, Patagonië en Chili gereisd, ben nu even een paar weken in Buenos Aires, reis volgende week naar Londen, kom dan even een paar weken terug in Nederland, van waaruit ik vervolgens weer doorga naar Riga, Letland en hoogst waarschijnlijk de zomer doorbreng in Zuid Europa en Schotland. En jij? Wat worden jouw volgende stops?

 4. Om antwoord te geven op je vraag of je zou moeten doen wat ‘de samenleving’ voor druk op legt…. Nee! Doe wat jij wil! Volg vooral je gevoel, dat is het belangrijkste. Jij kan straks niet na jaren zeggen: ‘had ik maar…’ zolang jij je er goed bij voelt, is het toch goed? Ik blijf je zeker volgen! Liefs, van ook een reisgek die straks een paar maanden op reis gaat.

  1. Hi Malou, bedankt voor je leuke reactie.. Ik ga ook gewoon heerlijk reizen en blijf dus voorlopig ook even hier wonen. Heel veel plezier op je lange reis.. Misschien kom ik je nog een keer tegen. Groetjes Chloe 🙂

 5. Mag ik je een High five geven voor dit, via de computer of telefoonscherm. Ik word er gek van als mensen dit doet en ik ben “nog maar” 26. Een eigen bedrijf maar mensen vragen toch wel: Maar hoe verdien je dan geld en wil je niet op jezelf.. enzovoort.
  Ik ben echt blij dat je dit hebt geschreven en ik hoop ook zeker dat je door gaat : )

  So THANKS FOR THIS ONE!

  1. Ik zie nu pas je reactie, was in India en weinig online ( vooral omdat er geen internet was).. Anyway, goed om te horen dat je “kracht’ haalt uit mijn artikel. Het is inderdaad zo dat regelmatig mensen zeuren en commentaar leveren op iemand anders toekomst. Ik heb dan ook vaak zat het idd van; ‘Hey, hallo is mijn leven he’. Volg je dromen! Keep up the good work. Liefs Chloe X

 6. Ik heb tot mijn 30ste precies zo geleefd, al had ik wel een eigen huis (op Ibiza). Toen werd ik zwanger en nu geniet ik van het lekker thuis zijn. Mijn dochters vertel ik altijd eerst reizen en gek doen voordat (als ze ooit willen) je vast gaat zitten aan baas of kind ofzo.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP