Ik verruilde het hippe Amsterdam voor het bourgondisch Maastricht. Is dat gek?

Geboren, getogen en opgegroeid in Maastricht verruilde ik deze mooie Bourgondische stad op 21 jarige leeftijd voor een leven in Amsterdam. De wereld lag letterlijk aan m’n voeten, ik had een vast contract als stewardess bij KLM, maar opeens na 10 jaar was ik het zat. Ik was Amsterdam zat.

Je zult je vast afvragen; Hoe dan?! Nou gewoon, de drukte, de bizar hoge huizenprijzen, het anonieme. Het was een gevoel. Ik had er 4 jaar samengewoond met (1 van) mijn grote liefde(s) op kruip afstand van het Leidseplein.

De drukte, de bizare huizenprijzen, het anonieme. Amsterdam was mijn stad niet meer.

Amsterdam; de plek waar ik het nachtleven tot treurend toe heb ontdekt (hallo Bubbels, Suprisebar en cafe Nol), ik vond fietsen er gevaarlijker dan bungeejumpen, de plek waar Koningsdag net zo belangrijk werd als Carnaval en waar later mijn vriendinnen massaal de stad uit trokken opzoek naar betaalbare woonruimte (met of zonder kroost). Ineens had ik dat gevoel; Ik moet weg!

Ik was even de weg kwijt en besloot daarom 10 weken in m’n eentje te gaan backpacken in centraal-Amerika. Out of my comfort zone en alleen, helemaal alleen naar de andere kant van de wereld. Naar landen waarvan ik 2 jaar ervoor nog riep dat ze echt onderaan mijn bucketlist stonden en waar ze Spaans spreken (no hablo español).

Daisy KLM verruilde Amsterdam voor Maastricht - persoonlijk verhaal

Maar het leven veranderde en ik paste me daarop aan. Zonder concreet plan, een volgeladen backpack en een lonely planet van Guatemala stapte ik in het vliegtuig (mijn reisverhalen kun je hier terug vinden)

In Guatemala liet ik mijn laatste restje liefdesverdriet achter (na bijna 2 jaar single zijn) en maakte een grote beslissing; ik ga terug naar Maastricht verhuizen.

In Guatemala liet ik mijn laatste restje liefdesverdriet achter.

Maastricht, een prachtige historische stad in het zuiden van Nederland. Gelieft onder de Nederlanders, Belgen en Duitsers voor een dagje shoppen of zelfs een weekendje weg.
Voor de Maastrichtenaren een Bourgondische stad waar eten, drinken en gezelligheid de boventoon vieren.

Waar het hele jaar naar Carnaval wordt toegeleefd, waar het Maastrichts dialect de voertaal is, waar je op elke hoek van de straat ongeacht de temperatuur buiten op het terras kan zitten en waar het grootste eetfestijn van Nederland, het Preuvenemint, jaarlijks in augustus plaats vindt.

Ik besloot tijdelijk bij mijn ouders in te trekken, zodat ik rustig opzoek kon naar een koop (of eventueel huur) huis.

Ik besloot tijdelijk bij mijn ouders in te trekken, zodat ik rustig opzoek kon naar een koop (of eventueel huur) huis. Mijn ouders wonen trouwens niet in Maastricht zelf, maar net over de grens in Belgie. Puurweg omdat de huizen daar een stuk goedkoper zijn. Opgegroeid dus in Maastricht, maar op mijn 15e verplicht mee verhuist naar Belgie. Al ligt het huis hemelsbreed maar 2 km van de Nederlandse grens.

En ja er zit hier een klein trauma. Ik heb nooit toegegeven dat mijn ouders in B**** wonen. Als je het aan me vroeg, antwoordde ik standaard met “Maastricht”. Waarom? Geen idee. Ik hou gewoon van Maastricht.

Driekwart jaar heb ik bij mijn ouders gewoond. Soms heel erg fijn, soms ook zwaar frusterend, omdat je nooit alleen bent, je geen privacy hebt en rekening moet houden met elkaar. Een avondje doorzakken midden in de werkweek zat er niet in, want mijn ouders moeten gewoon werken.

Daisy KLM verruilde Amsterdam voor Maastricht - persoonlijk verhaal

Maar het heeft me wel de mogelijkheid gegeven om rustig een plekje te vinden waar ik écht wilde wonen en om mijn bankrekening een beetje te spekken.

Inmiddels ben ik verhuist naar mijn eigen plekje, een mooi nieuw nieuwbouw appartement in het centrum van Maastricht. Mijn huisje is zo goed als af en ik kan niet meer zeggen dan dat ik ontzettend gelukkig ben met de keuze die ik vorig jaar heb gemaakt.

Waar ik vroeger in Amsterdam leefde voor mijn werk, leef ik nu meer voor mijn vrije tijd.

Wat is het heerlijk om je vriendinnen en familie om de hoek te hebben wonen. Rond te lopen in de stad waar je bent opgegroeid en je de weg weet zonder google maps te gebruiken. Waar ik vroeger in Amsterdam leefde voor mijn werk, leef ik nu meer voor mijn vrije tijd. Een avondje op de bank hangen is er bijna niet meer bij, want mijn agenda staat overvol met leuke afspraken, diner dates, lunch afspraken, feestjes en noem maar op. Ja, ik kan oprecht zeggen dat ik hier heel erg gelukkig ben.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig wat jij van Amsterdam en of Maastricht vindt. Ben je het met mij eens of juist helemaal niet? Heb je vragen over dit artikel dan hoor ik het natuurlijk ook graag!

Daisy Panis
Daisy Panis

Daisy (33) is single en heeft 10 jaar in Amsterdam gewoond, maar is nu terug in Maastricht. Ze geniet van het bourgondische leven, is gek op carnaval, oftewel vastelaovend in 't Mestreechs. Ze is altijd bezig met reizen en nu alweer nieuwe trips aan het plannen. Volg haar reizen via Instagram: @DaisyLoves2Travel.

6 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Wat leuk Dais,

    Zo ben je weer heel dichtbij. Ik ben blij te lezen dat je weer gelukkig bent. Amsterdam is mijn geboortestad, de stad zit in mijn genen. Zelf woon ik er al jaren vele jaren niet meer. Maar Amsterdammer ben je en blijf je. En Maastricht, een stad naar mijn hart. Ik kom er graag en zou er kunnen wonen. Ik kom je snel eens opzoeken. Want uit het oog is niet uit het hart, nooit meer.

  2. Gruuts op diech!! Ein vaan de nichekes boe iech naor op kiek en stiekem een bitteke sjelous op bin. Wats diech al allemaol gedoon hobs in dien leve, dat is gewoen fantastisch! Iech geneet steeds weer vaan dien foto’s en verhaole! You Only Live Once! Geneet Geneet Geneet! En af en tow es een leedsje zeenge op femiliefeeskes mot kinne hahaha… dikke poen en tot snel xxx

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP