Ik ben op wereldreis en zit door het Coronavirus vast in Australië.

Een jaar geleden vertrok ik van huis, ik wilde een wereldreis maken, mijn grenzen verleggen en was hongerig naar avontuur! Laat ik bij het begin beginnen, het maken van een wereldreis is altijd een van mijn kleine meisjes dromen geweest. Nadat ik de HAVO had afgerond wilde ik de wereld al gaan ontdekken, maar mijn moeder stond erop dat ik eerst ging studeren. Ik begon met de studie Hotel Management, maar naar 1,5 jaar voltijd studeren kwam ik tot de conclusie dat ik niet lekker mijn draai kon vinden. Ik besloot deeltijd te gaan studeren zodat ik daarbij kon gaan werken. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid om geld te gaan sparen, zodat ik als ik genoeg gespaard had op wereldreis kon gaan. 

Ik besloot deeltijd te gaan studeren zodat ik daarbij kon gaan werken. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid om geld te gaan sparen

Tijdens Pasen, vorig jaar, was het eindelijk zo ver. Ik was eigenlijk van plan al eerder in het jaar te vertrekken maar door wat gedoe en onenigheid met mijn studie lukte dat helaas niet. Mijn vader zou mij dan in april op komen zoeken in Nepal, maar uiteindelijk zijn we door mijn studievertraging samen vertrokken.

Mijn vader is werkzaam bij KLM en we hebben al een aantal mooie reisjes mogen maken samen. Nu was het tijd voor Nepal en stiekem was het best wel fijn om mijn grote reis samen met hem af te trappen. Drie weken lang reisde ik met hem door dit prachtige land.

We bezochten onder andere de geboorteplaats van Boeddha, zijn wezen paragliden en hebben onze eerste meerdaagse trek gedaan. 7 dagen lang wandelen door de bergen van de Himalaya is een onvergetelijke ervaring! 

Na 3 weken nam ik afscheid van mijn vader op het vliegveld van Kathmandu en begon mijn avontuur alleen. Ik vloog naar Bangkok waar ik mijn eerste dagen spendeerde.

Ondanks dat ik al twee keer eerder in Bangkok geweest was, waren de eerste dagen alleen toch best even wennen! Gelukkig zijn nieuwe contacten in hostels zo gemaakt. Vervolgens reisde ik over land van het noorden van Thailand naar Laos, en van het zuiden van Laos naar Cambodja. Na ruim 2.5 maand reizen kreeg ik bezoek van een vriendinnetje van thuis. Samen reisde we af naar het prachtige Flores, de Komodo eilanden en de Gili’s in Indonesië.

Marit van Groen op wereldreis in Bali

In de weken die volgde ben ik afgereisd naar Maleisië, weer terug gegaan naar Indonesië (Bali en Sumatra) en sloot ik zuid-oost Azië weer af in het oude vertrouwde Thailand. Mijn drie favoriete bezigheden? Een scooter huren om de omgeving te verkennen, duiken en het bezoeken van lokale foodmarkets. 

Na een half jaar reizen spendeerde ik met mijn moeder en haar man een weekend in Bejing. Zij waren al een tijdje in China en aangezien ik “toch al in Azië” was besloten we af te spreken. Helaas kreeg ik geen toeristen visum maar doordat mijn moeder en haar man naar Beijing konden komen had ik de gelegenheid om een paar dagen in de stad te spenderen op een transit visa. We bezochten uiteraard de Chinese muur en het was fijn om weer even wat qualitytime te hebben samen.

Marit van Groen op wereldreis bij de Chinese Muur

Tot slot sloot ik mijn Azië avontuur af in het moderne Zuid-Korea. Ik ben zonder concreet plan op reis vertrokken. Voor de eerste 2 á 3 maanden had ik de route in grote lijnen in mijn gedachte. Daarna heb ik zoveel mogelijk met de seizoenen mee gereisd en af en toe mijn planning aangepast op bekenden uit Nederland die in Azië op vakantie waren. Zoals elke reiziger waarschijnlijk wel herkend is het heerlijk om deze vrijheid te hebben en flexibel te zijn in waar en wanneer je ergens heen gaat. Maar toen het einde van mijn spaarpot in zicht begon te komen, wist ik dat was het tijd om naar Australië te vertrekken. Ik wilde tenslotte nog niet naar huis.  

Toen het einde van mijn spaarpot in zicht begon te komen, wist ik dat was het tijd om naar Australië te vertrekken.

Begin oktober vroeg ik mijn working holiday visa aan en begon ik online te oriënteren op een baan. Voor veel mensen is Australië een droom, maar ik wist het nooit zo goed met dit land. Van de verhalen die ik hoorde is het te groot, duur en zijn er maar weinig culturele verschillen met Nederland. Toch wist ik dat Australië the way to go was als ik geld wilde gaan verdienen. Via Facebook vond ik een baan in Shepparton, op twee uur rijden van Melbourne, en begin november reisde ik af down under. Ik had nog twee weken vrij voordat ik aan het werk zou gaan en besloot een tour te maken door de outback. 

Ik zorg hier voor een 14jarige jongen die een zeldzame aandoening heeft. Zo zeldzaam dat hij pas vorig jaar gediagnostiseerd is en er nog geen naam is voor de aandoening die hij heeft. Slechts een handje vol mensen ter wereld hebben deze aandoening en hij is de enige die kan praten. Verder heeft hij epileptische aanvallen en vertoont hij gedrag vergelijkbaar met autisme. Het grootste gedeelte van de tijd is het een vrolijk en grappig jong en het is waarderend werk om te doen.

Lees ook: Werken in Australië. Living the dream of de hel op aarde?

Ik kom uit de event management dus het is totaal iets anders dan wat ik normaal gesproken zou doen. Omdat Ryan gewoon naar school gaat heb ik er nog een extra baantje bij genomen. Met het schoon maken van hotel kamers verdien ik op die manier nog wat extra cash. In de weekenden ben ik altijd vrij en kan ik kamperen, naar Melbourne of meer van de omgeving in Victoria ontdekken.

In Ryans schoolvakanties ben ik vrij en zo heb ik bijvoorbeeld de gelegenheid gehad om kerst en oud & nieuw te vieren in Sydney en een roadtrip op Tasmanië te maken. 

Marit van Groen op wereldreis in Australie.

Inmiddels is het herfstseizoen hier in Australië aangebroken en doordat ik met de juiste seizoenen mee reis, had ik uiterlijk in april willen vertrekken naar een nieuwe bestemming. Helaas kwam daar de coronacrisis, die mijn plannen overhoop gegooid heeft. Doordat alle grenzen dicht zijn en er geen internationaal vliegverkeer is, zit ik hier vast en ziet het er naar uit dat ik toch echt de Australische winter mee ga maken. 

Doordat alle grenzen dicht zijn en er geen internationaal vliegverkeer is, zit ik hier vast.

Je zou natuurlijk nu wel denken, geen verkeerde plek om vast te zitten. Of, waarom ben je niet terug naar huis gegaan zoals de overheid alle Nederlanders heeft geadviseerd? Uiteraard heb ik dit overwogen maar mijn keuze om te blijven is gebaseerd op meerdere redenen. Ten eerst; het aantal Covid-19 gevallen in Australië stijgt veel minder snel ten opzichte van Nederland, ten tweede; de gezondheidszorg in Australië is goed op orde en ik heb een veilige verblijfplek en ten derde zou ik niks te doen hebben in Nederland, terwijl ik hier gewoon aan het werk kan blijven. De keuze voor mij om in Australië te blijven was dan ook snel gemaakt. 

Lees ook: Daisy verkocht al haar spullen en ging op wereldreis

Om je wat meer inzicht te geven over het Coronavirus en de crisis er om heen in Australië. Het aantal infecties in Australië is op dit moment 6400 en er zijn nog geen 100 doden. De Coronacrisis lijkt hier dus relatief mee te vallen. Wat betreft de maatregelen zijn deze enigszins vergelijkbaar met Nederland. Scholen en horeca zijn dicht en het is verboden om met meer dan twee mensen samen te komen.

Doordat ik meer in de countryside woon heb ik niet erg veel last van de situatie. De jongen waar ik voor zorg heeft nu natuurlijk geen school meer wat soms best intens kan zijn. Daarnaast zijn mijn uren in het hotel ontzettend terug gelopen.  

Wie weet kan ik zelfs nog leren skiën hier in Australië voordat ik weer door reis.

Al met al mag ik natuurlijk niet klagen. Ik had deze maand graag mijn spullen weer ingepakt en met mijn backpack op het vliegveld klaar gestaan om Polynesië te gaan verkennen, maar helaas zal ik dit moeten uitzitten. Ik mag in mijn handjes knijpen dat ik nog gewoon kan blijven sparen en probeer het positief te bekijken. Hoe meer ik spaar, hoe langer ik uiteindelijk weer verder kan reizen. Wie weet kan ik zelfs nog leren skiën hier in Australië voordat ik weer door reis. Tot die tijd blijf ik lekker inspiratie op doen en dagdromen over al die veel te mooie eilandgroepen in de zuid Pacific. Tot de volgende keer! 

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties! Wil je mijn wereldreis blijven volgen? Volg mij dan via Instagram!

 Denk je er over na om ook te op wereldreis te gaan? Lees dan het boek Solo Reizen. In dit boek van Liesbeth Rasker tips en tricks je om alleen de wereld te trotseren. Het delen van dit artikel wordt altijd gewaardeerd! Blijf op de hoogte via Facebook! 

Marit Van Groen
Marit Van Groen

Marit (23) komt uit Almere en is momenteel op wereldreis. Een jaar geleden vertrok ze zonder plan en eind datum en ze is voorlopig nog niet van plan om thuis te komen.

1 Reactie

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Beste Marit,

  Ben heel erg geïnspireerd door jouw verhaal en heb heel veel respect voor jouw. Ten eerste heel moedig en een echte avonturier.

  Heb zelf niet meer ervaring dan twee staten van de VS en de Arabische golf. Europa is mijn thuiscontinent.

  Mag ik jouw nog heel veel mooie avonturen, inspiratie en zeker belangrijk plezier toewensen. Geniet volop van al het mooie wat Down Under je nog te bieden heeft. Als het zover is ook een goede thuisreis.

  Groeten uit Nederland,

  Gina

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP