IJsland: ijsklimmen en hiken op de gletsjers

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Na een dag sightseeing in IJsland was het tijd om het avontuur op te zoeken. Mijn vriendinnetje Maayke is een echte hiker en het leek mij erg leuk om hier iets mee te doen. In overleg met de IJslandspecialist besloten we een tour naar de Sólheimajökull gletsjer te boeken. De Sólheimajökull is een gletsjer in het zuiden van IJsland. Op deze gletsjer is het mogelijk om te wandelen en klimmen. Natuurlijk wilde wij avontuur en zeiden we meteen JA tegen het “ice climbing”.

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Al vroeg in de ochtend werden we opgehaald en reden we richting de zuidkust van IJsland. Maak je gebruik van de pick-up service houdt er dan rekening mee dat de weg naar het zuiden 2,5 uur duurt (je zit dus in totaal 5 uur in de bus). Wil je meer je eigen plan trekken en heb je geen behoefte aan een local guide tijdens je busreis kun je een auto huren. Voordat we bij de gletsjer waren maakte we nog een korte stop om de bekende IJslandse paarden van dichtbij te bekijken. Wisten jullie trouwens dat als IJslandse paarden als ze het land verlaten hebben nooit meer terug het land in mogen? IJsland is namelijk bang dat de paarden virussen mee het land innemen en de andere IJslandse paarden besmetten met ziektes.

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Eenmaal aangekomen op locatie kon het avontuur beginnen. Eerlijk is eerlijk ik ben en blijf een fashion meisje dus moest echt even inkomen in de wandelcultuur. Een kleine samenvatting; ik kreeg mijn wandelschoenen nauwelijks aan en dan heb ik het nog niet eens over die onhandige ijsspikes die ik daarna onder mijn schoenen moest binden.

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Na een uurtje acclimatiseren ging het gelukkig iets beter. Nu vraag je je natuurlijk af wat houdt de trip precies in? Je start op een centrale parkeerplaats waar je gezamenlijk naar de gletsjer toeloopt, hier trek je die onhandige spikes aan en ga je één voor één ijsklimmen. Het ijsklimmen heeft hetzelfde principe als klimmen in een klimhal, maar dan op ijs. Dit is een super gave ervaring, maar stiekem was het ook best wel eng. De klim naar boven ging nog wel maar toen ik vanaf boven naar beneden moest kreeg ik toch wel even knikkende knieën. Boek je deze trip houdt er dan rekening mee dat je in een groep van ongeveer 12 personen gaat en deze allemaal één voor één naar boven mogen klimmen. Je moet dus wachten totdat iedereen geweest is wat ongeveer 1,5 uur tijd in beslag neemt. Heb je weinig tijd, skip dan het klimmen en kies alleen voor de ijswandeling over de gletsjer.

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier
iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

De gletsjerwandeling kwam voor ons na het ijsklimmen. Met spikes onder je wandelschoenen loop je naar boven en geniet je van ieder stukje op de gletsjer. Het blijft toch gek, maar ik vond het enorm gaaf om op ijs te lopen. Pas wel op voor de gaten in het ijs, maar hé dit is juist avonturistisch toch? Hieronder een impressie van de ijswandeling. Wat vinden jullie trouwens van de gids met zijn rode vlecht? Ik vind hem echt op een viking lijken 🙂

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier
iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Na een wandeling van ongeveer 2 uur was het tijd om weer in de bus te stappen. Onderweg richting Reykjavik zijn we nog gestopt bij verschillende watervallen. De eerste stop was bij de waterval Skogafoss en daarna hebben we onze tour vervolgd naar de waterval Selinglandfoss. Hier zijn drie verschillende watervallen te zien en deze zijn een echte must go. De eerste waterval is voor wie een beetje nat durft te worden. Achter de waterval is namelijk een looproute waardoor je door de waterval heen kan kijken. De waterval giert met een enorme vaart naar beneden dus je wordt gegarandeerd nat. Na de ijswandeling over de gletsjer kon dat mij echt niet meer schelen, vies was ik toch al. Hierna zijn we door gelopen richting de andere watervallen. Loop helemaal naar het einde, want hier vindt je nog een “geheime” waterval. Deze waterval, die verscholen ligt in een grot geeft je het gevoel van een filmset. Oh en yes, je wordt hier gegarandeerd weer nat (neem daarom een regenjas met een goede capuchon mee).

iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier
iceland travel ice climbing fashionblog hicking glacier

Rond een uur of zes was het tijd om terug te gaan naar Ryekjavik. In de avond besloten we nog even downtown Ryekjavik in te lopen, iets te eten , waarna we vervolgens met een voldaan gevoel naar bed zijn gegaan. Benieuwd naar meer avonturen? Volg mij dan 24/7 op Snapchat @FashionistaChlo en Instagram @FashionistaChlo. Liefs vanuit IJsland.

Sólheimajökull Glacier Walk and Ice Climbing by Icelandic Mountainguides – South Iceland 

Chloë Sterk
Chloë Sterk

Chloe (29) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt ook enorm van reizen, kan moeilijk stil zitten, kan al helemaal niet kiezen en is altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Oh, ze woont in Amsterdam en probeert daar een stabiel leven op te bouwen..

2 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP