Ibiza is een eiland dat bekend staat om zijn bruisende nachtleven, prachtige stranden en levendige sfeer. Maar waar moet je nou echt gaan eten? Wij zochten het voor je uit!
Na vijf jaar niet meer op het eiland te zijn geweest, ontdekte ik tijdens mijn recente vakantie dat er zoveel nieuwe eetgelegenheden zijn bijgekomen.
De culinaire scene van Ibiza heeft een ware transformatie ondergaan, met een overvloed aan keuzes voor elk wat wils. Maar waar moet je nou echt naar toe tijdens je volgende vakantie naar Ibiza?


Tijdens mijn eigen vakantie op Ibiza heb ik mezelf op een missie gesteld om de plekken en restaurants te ontdekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen – plekken die voor mij nog een beetje authentiek aanvoelen, bijzonder zijn en/of eruit springen.
Ontbijten en koffie op Ibiza
Een typisch Spaans ontbijt is voor mij een must-eat tijdens een vakantie op Ibiza.
Dit ontbijt, genaamd ‘tostada con tomate’ bestaat uit geroosterd brood (tostada) dat rijkelijk wordt besmeerd met verse tomatenpulp en besprenkeld met een vleugje olijfolie, een kopje koffie en eventueel een verse jus d’orange.
Cafè Can Llorenç – Sant Josep
Op de eerste dag van mijn vakantie naar Ibiza namen vrienden me mee naar hun lievelingsplek in Sant Josep, Cafè Can Llorenç. We streken hier neer voor een typisch Spaans ontbijt en dat was smullen!

Leuk om te vermelden is dat Cafè Can Llorenç een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap is en daardoor zowel toeristen als eilandbewoners aantrekt.
Hou je van lokaal eten? Proef hier dan ‘tostada con sobrasada’. Sobrasada is een smeerbare worst, oorspronkelijk afkomstig uit de Balearen. Het wordt ook wel de filet americain van Spanje genoemd.
Sabores Naturales restaurant – Sant Joan
Op weg naar Cala d’en Serra (een van de mooiste verborgen stranden op Ibiza) kwamen we per toeval bij restaurant Sabrores Natural in San Joan (noorden van Ibiza) terecht.
Wat meteen opviel is de vriendelijkheid van de eigenaresse Maria, die met liefde vertelt over haar huisgemaakte gerechten.

Maria is geboren en getogen op Ibiza, en haar liefde voor koken en gezonde voeding begon al op jonge leeftijd. Ze was gefascineerd door de verscheidenheid aan lokale producten en de overvloed aan natuurlijke ingrediënten die het eiland te bieden heeft.
Met Sabores Naturales restaurant wil ze een plek creëren waar mensen kunnen genieten van heerlijk eten dat tegelijkertijd voedzaam en gezond is.
Wij streken hier neer voor een kopje koffie en een heerlijk stuk huisgemaakte appeltaart, welke ook door mijn lover (een enorme foodie) goedgekeurd werd.
Naast ontbijten (vanaf 11:00) kun je hier lunchen en dineren en daarvoor komen we, als we weer op Ibiza zijn, zeker terug.
Lunch hotspots in het binnenland van Ibiza
Verkennen van het binnenland van Ibiza is een absolute aanrader. Een aantal van Ibiza’s beste restaurants vindt je namelijk midden op het eiland (dus niet aan het strand). Vooral als het even geen strandweer is, is het bezoeken van deze restaurants een must-do.
Aubergine – Sant Miquel
In de vroege jaren 70 kocht een Duits echtpaar genaamd Sandra en Rolf Blum een verlaten boerderij in Santa Gertrudis op Ibiza. Ze waren op zoek naar een plek waar ze in harmonie met de natuur konden leven en een gezonde levensstijl konden nastreven.

Ze begonnen de boerderij nieuw leven in te blazen door er biologische groenten en fruit te verbouwen en een duurzame omgeving te creëren, restaurant Aubergine was geboren.
Aubergine stond al jaren op mijn Ibiza hotspots lijstje en door alle goede verhalen werd ik steeds nieuwsgierig naar deze plek.
Tijdens deze vakantie was het dan eindelijk zo ver en besloten we met ze’n vieren hier te gaan lunchen. Eerlijk is eerlijk Aubergine wordt genoemd in velen Ibiza restaurant lijstje, maar dat is niet gek.

Je zit hier echt heerlijk, de tuin is prachtig en het eten is zeer smaakvol.
Enige wat ik niet zou doen is hier in de bloedhitte gaan lunchen. Blijf dan maar gewoon lekker aan het strand. Top tentje dus voor het voorseizoen en of als het even geen strandweer is.
La Paloma – Sant Llorenç
La Paloma, gelegen in San Lorenzo, is er ook eentje die in velen Ibiza hotspot lijstje voorkomt. Dus toen het een middagje geen strandweer was, besloten we er heen te gaan. Want, is het echt zo goed en leuk als iedereen zegt?

Wat meteen opviel tijdens ons bezoek is dat La Paloma gelijkenissen heeft met Aubergine. Je eet hier ook in een tuin, maar het is net wat artistieker en kunstzinniger.
In de tuin staan handgemaakte meubels, kleurrijke decoratie en overal zie je kunstwerken en creatieve details die de persoonlijkheid van de eigenaars weerspiegelen.

Daarnaast viel het op dat het bij La Paloma stukken drukker was dan bij Aubergine. Waar Aubergine voor mij echt voelt als een lunchplek zou ik bij La Paloma zeker ook in de avond gaan dineren. Reserveren is voor diner en lunch zeer aan te raden.
Lunchen aan het strand op Ibiza
Niks lekkerder dan lunchen aan het strand op Ibiza. Er zijn tal van restaurantjes op het strand te vinden en de onderstaande vier zijn mijn ultieme favoriet.
Ses Boques – Sant Josep
Het hele jaar geopend en een favoriet onder de locals is Ses Boques. De inrichting is simpel (houten stoelen en tafels), maar de plek onder bomen is magisch.
Ga hier heen om te genieten van visgerechten, kies voor een goedgevulde paella, gamba’s in knoflook of Spaanse calamares. Qua prijzen valt het hier reuze mee, we betaalden voor vier personen +/-180 euro.
Let er wel op dat de weg naar Ses Boques stijl en onverhard is. Het kan dus wat lastig zijn om terug de berg op te rijden. Al doet flink gas geven wonderen! Reserven is hier, vooral in het hoogseizoen, zeer noodzakelijk.
Chiringuito Cala Xuclar – Portinatx
Mijn favoriete chiringuito (strandbar) op Ibiza is chiringuito Cala Xuclar. Deze plek ligt in het het noorden van het eiland, net naast het zeer bekende Cala Xarraca.

In mei waren wij hier om 11:00 de eerste badgasten en mijn vriend dacht daarom dat een tafeltje reserveren voor lunch bij Chiringuito Cala Xuclar niet echt nodig was.
Maar wat bleek? Niks was minder waar. Locals weten deze plek te vinden en wij konden nog net (het was dan wel zaterdag) de laatste tafel voor de eerste lunch shift bemachtigen.
Bij dit restaurant is een klein kiezelstrand. Houd er rekening mee dat er in het water bij dit strand stenen liggen. Het meenemen van waterschoenen is dus geen overbodige luxe.
El Bigotes – Cala Mastella
Een van de meest iconische eetgelegenheden op Ibiza is ongetwijfeld El Bigotes. Dit charmante restaurant aan de kust heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 60.
Het werd opgericht door de charismatische eigenaar, wiens imposante snor hem de bijnaam “El Bigotes” gaf, wat “de snor” betekent in het Spaans.

Het restaurant staat vooral bekend om bullit de peix, een traditioneel gerecht dat bestaat uit gestoofde vis en aardappelen in een intense bouillon.
Let op: deze specialiteit is alleen te bestellen tijdens de tweede setting van de lunch. Tijdens de eerste setting kun je genieten van vers gevangen vis, salade en brood (er is dus geen menukaart).

Om teleurstelling te voorkomen, had ik vooraf via WhatsApp een tafel gereserveerd voor de eerste setting.
Bij aankomst werden mijn vriend en ik verwelkomd met een prachtig uitzicht op de baai, waar het beroemde vissersbootje van El Bigotes lag. De vis werd gebakken op het vuur, terwijl een andere medewerkster van El Bigotes de binnenkomende reserveren afhandelde. De telefoon bleef maar gaan!

Als je van plan bent om de tweede setting te ervaren en de befaamde bullit de peix te proeven, is het raadzaam om ver van te voren te reserveren. Deze populaire optie was toen wij gingen (begin mei) volgeboekt tot mid. augustus.
El Chiringuito – Es Cavallet
Als je op zoek bent naar wat levendigheid en reuring tijdens je vakantie op biza, dan zijn de strandtenten in het zuiden wellicht meer jouw ding! Keep hierbij wel in mind, dat het hier in vergelijking met het oosten en noorden drukker en toeristischer is.
Samen met met mij vriend besloot ik het trendy strandrestaurant El Chiringuito op het strand van Es Cavallet te bezoeken. We hadden namelijk echt even zin in een levendige sfeer en een bruisende omgeving.

Het enige nadeel is dat El Chiringuito aan de prijzige kant is. Een glas rosé kost bijvoorbeeld 16 euro, en voor een uitgebreide lunch (twee voorgerechten, een hoofdgerecht met bijgerecht, een nagerecht en een paar drankjes) moet je rekenen op een bedrag van zo’n 150 tot 200 euro voor twee personen. Het is een flinke aanslag op je portemonnee, maar het eten is echt heerlijk!
Op Es Cavallet, het zandstrand voor El Chiringuito kun je bedjes huren (met matras) voor 10 euro per bedje. Het is ook mogelijk om op je strandbed gerechten van de menukaart bestellen en dus hier te lunchen.
Beste Spaanse tapas restaurant op Ibiza
Als een liefhebber van Spaanse tapas (wat heb ik die veel gegeten toen ik in Tarifa woonde), is het voor mij altijd een plezier om te genieten van deze heerlijke kleine gerechtjes in Spanje.
Op Ibiza, vroeg ik me ook af waar ik kon genieten van een authentieke tapas ervaring, weg van de hippe en trendy sfeer die het eiland vaak wordt toegeschreven.
Vooral in de straatjes van de oude stad van Ibiza vind je gezellige tapasbars waar de lokale bevolking en de Spaanse cultuur tot leven komt, maar ook zijn er een paar verborgen juweeltjes te vinden in de kleinere dorpen in het binnenland van Ibiza.
Bar Anita – San Carlos
Bar Anita is een authentieke plek op Ibiza (in het hoog-hoog seizoen schijnt het hier wel wat toeristischer te zijn) die een speciaal plekje in mijn hart heeft veroverd.

De oorsprong van Bar Anita gaat terug tot de jaren 50, toen het diende als ontmoetingsplek (en postkantoor) voor de lokale bevolking van het dorp San Carlos.
Het was een plek waar mensen samenkwamen om te genieten van een drankje, de post op te halen, een praatje te maken en van elkaars gezelschap te genieten.
Nadat ik veel goede verhalen over Bar Anita had gehoord besloot ik eens een bezoek te brengen. De eerste keer dat ik er was, bestelde ik een paar heerlijke Spaanse tapas en genoot ik van een goed glas wijn. Tot mijn verbazing kwam de rekening uit op minder dan 25 euro voor twee personen. Een ongelooflijke prijs voor zo’n smakelijk diner.
Omdat ik zo enthousiast was van de kwaliteit, gezelligheid en de betaalbaarheid, besloot ik tijdens mijn vakantie op Ibiza nog een keer terug te gaan naar Bar Anita.
Deze keer was ik in het gezelschap van vrienden en we genoten van een uitgebreidere maaltijd met een grotere groep. De rekening was iets hoger, ongeveer 140 euro voor zes personen, maar nog steeds zeer redelijk voor de kwaliteit en de hoeveelheid eten en wijn die we kregen.

Wat Bar Anita echt onderscheidt, is de lokaal georiënteerde sfeer en de low-key ambiance. Het is geen trendy plek met fancy decor of hippe muziek, maar juist een plek waar je komt voor het pure en authentieke.
De vriendelijke bediening en de warme, gastvrije atmosfeer maken het een unieke ervaring die je bijna nergens meer op Ibiza kunt vinden.
Restaurants voor diner op Ibiza
Deze keer verbleven we aan de oostkant van Ibiza, in Santa Eulària. Ons verblijf in het Aquas Ibiza hotel was absoluut een hoogtepunt.
Het hotel heeft een luxueuze sfeer, mooie kamers, twee zwembaden (waarvan een op de rooftop) en een spectaculair uitzicht op haven (I like!).

Hoewel de haven van Santa Eularia misschien niet volledig voldeed aan onze verwachtingen (redelijk toeristisch en in het voorseizoen vrij rustig), waren we blij verrast door de culinaire schatten die we in de omgeving ontdekten.
Restaurant Hambre – Santa Eulària
Samen met vrienden besloot ik een bezoek te brengen aan restaurant Hambre. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik kon verwachten, aangezien het restaurant iets buiten het toeristische gebied ligt en het niet meteen de indruk wekt dat hier een geweldige eetgelegenheid te vinden is (zie foto hieronder). Maar niets was minder waar!

Bij binnenkomst in Hambre werd ik aangenaam verrast door de unieke sfeer en vintage inrichting met sfeerverlichting en antieke tegels. Het restaurant heeft een soort Amsterdams tintje, met de focus op natuurwijnen en kleine gerechtjes met een eigenzinnige twist.

Het was verfrissend om iets totaal anders te ervaren dan de traditionele Spaanse keuken, of typisch Ibiziaans eten onder de olijfbomen. Al moet je natuurlijk wel openstaan voor vernieuwing en durven te experimenteren om hier echt van te genieten, wanneer je op vakantie op Ibiza bent.
Het verhaal van Antía Pagant en Matias Romano (de eigenaren van Hambre) draait altijd al om eten. Het creatieve duo ontmoette elkaar terwijl ze pizza aten in New York. Destijds werkte Antía als modefotograaf en was Matias chef-kok in een restaurant in Brooklyn.

Deze toevallige ontmoeting bloeide uit tot een liefdesverhaal en een gastronomische reis die hen de hele wereld over bracht. Uiteindelijk kwamen ze op Ibiza terecht waar ze samen Hambre openden. Super, super aanrader!
Es Terral restaurant – Santa Eulària
Es Terral brengt een vleugje Frans raffinement naar Santa Eulària op Ibiza. Ik ontdekte dit pareltje in de Michelin-gids, waar het de Bib Gourmand-onderscheiding kreeg.
Dit betekent dat het restaurant bekend staat om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en heerlijke gerechten.
Het restaurant wordt gerund door María en Julien. María, geboren en getogen op Ibiza, heeft een grote liefde voor de lokale keuken en ingrediënten.
Julien komt oorspronkelijk uit Frankrijk en brengt zijn culinaire vaardigheden en kennis van de Franse keuken naar Es Terral. Samen creëren ze een unieke culinaire ervaring voor hun gasten.
Tijdens ons bezoek aan Es Terral werden we hartelijk ontvangen door María. Ze nam de tijd om aan onze tafel te komen en de menukaart toe te lichten. Hoewel de menukaart niet uitgebreid is, merkten we meteen dat alles wat erop stond met zorg was samengesteld en gemaakt is van super verse ingrediënten.
Maria legde uit dat ze ervoor kiezen om alleen seizoensgerechten aan te beiden met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Dit betekent dat sommige gerechten niet altijd beschikbaar zijn, omdat ze afhankelijk zijn van wat de lokale boeren en producenten op dat moment kunnen leveren.
Eerlijk? Het kleine formaat van de menukaart is eigenlijk een zegen, omdat het ons in staat stelde om te genieten van een selectie van gerechten die stuk voor stuk enorm smaakvol waren.
Finca Can Suldat – Es Canar
Op het strand Cala Niu Blau hoorde mijn moeder bij haar strand buren opeens de woorden kaasfonduen op Ibiza vallen. Ze werd nieuwsgierig en wilde er meer over weten. Na een korte zoektocht op internet ontdekte ze Finca Can Suldat, een bijzondere plek gerund door de Zwitser Peter.
Aanvankelijk waren mijn vriend en ik niet zo enthousiast over dit concept, maar eerlijk is eerlijk finca Can Suldat overtrof al onze verwachtingen. Dit restaurant is gelegen in Es Canar, een iets toeristischer gebied waar je deze verborgen parel niet zou verwachten. Het is een plek waar je dus kunt genieten van kaasfondue en raclette.
Wat de ervaring nog specialer maakte, was de levendige sfeer in het restaurant. Op vrijdagavond speelt er een live band waardoor Finca Can Suldat wordt omgetoverd tot een gezellige, “hippie-achtige” omgeving. Het was geweldig om te zien hoe mensen samenkwamen, dansten en plezier maakten terwijl ze genoten van het heerlijke eten en de muziek.

Wij hebben de avond van ons leven gehad en het is zeker een plek die we alle vier aanraden aan iedereen die op zoek is naar die ene verborgen parel tijdens hun verblijf op Ibiza.
Yalla Ibiza – Sta Gertrudis
Op onze laatste avond bezochten mijn ouders en ik Yalla Ibiza. Dit is een nieuw Midden – Oosten restaurant welke in april 2023 haar deuren opende in Sta Gertrudis.

Hoewel de keuken indruk op ons maakte, moet de plek nog een beetje van de grond komen (het was erg rustig toen wij er waren).
In vergelijking met Bar Costa (Spaanse tapas) en Macao Café Sta Gertrudis, die al een gevestigde naam hebben opgebouwd, moet Yalla nog echt naam opbouwen.
Desalniettemin is dit restaurant zeker een aanvulling voor Santa Gertrudis en draagt het bij aan de diversiteit van culinaire ervaringen op het eiland. Zeker als je van Midden – Oosten gerechten houdt is dit een aanrader!
Uiteraard zijn er nog tal van andere eetgelegenheden op Ibiza, die misschien al een plekje in je hart hebben veroverd. Iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren, en dat is wellicht ook de reden dat er zoveel toeristen jaarlijks naar Ibiza op vakantie gaan. In ieder geval wens ik je heel veel plezier op vakantie!
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.