HSP en introvertheid. Wat betekent dat en hoe ga je daarmee om?

HSP en introvertheid. Wat betekent dat en hoe ga je daarmee om? Laat ik bij het begin beginnen. Afgelopen maand heb ik de cursus #introvertlikeaboss gevolgd. Niet met tientallen mensen in een zaaltje luisteren naar een spreker maar wel: veilig staren naar mijn iPhone. De cursus is te volgen via een besloten account op Instagram en blijft een maand zichtbaar zodat je ‘m terug kunt kijken en luisteren wanneer jij wil. Ideaal!

Hoogsensitief persoon op de werkvloer

Ik ben deze cursus gaan volgen omdat ik hoogsensitief/hooggevoelig ben, afgekort ook wel HSP (hoogsensitief persoon) genoemd. Vooral in mijn rol als ondernemer vind ik het weleens lastig hier goed mee om te gaan. Naar netwerkborrels ga ik zelden. En als ik ga, ben ik de volgende dag uitgeput. Eigenlijk benoem ik dit nooit op deze manier, alleen een paar dierbaren uit mijn inner circle weten ervan.

Ik heb een hekel aan hokjes en stempels. Bovendien is HSP en hoe ik daar mee omga “mijn probleem” en wil ik anderen hier niet mee lastigvallen. Zij hoeven zich niet aan te passen aan mij, ik dien mijn eigen grenzen te bewaken. Hoewel ik hier al een tijdje bewust mee bezig ben, lukt het nog niet altijd. Lange tijd heb ik mezelf anders dan anders gevoeld en was ik mijn leven constant aan het vergelijken met dat van anderen. Dit heb ik de laatste jaren gelukkig wel afgeleerd.

Sanne Noorman HSP en introvertheid. Wat betekent het? Dit zijn de kenmerken en tips voor hooggevoeligheid

Veel meer dan vroeger ga ik nu uit van mijn eigen kracht en probeer ik mijn HSP positief te benaderen. Ik was erg benieuwd naar wat de cursus mij zou brengen maar wat heb ik er veel van geleerd! Dat mijn hoogsensiviteit samenhangt met introvertheid bleek al op dag twee. Niet zo vreemd, want hoewel er nog niet zoveel onderzoek gedaan is naar introvertheid en HSP blijkt uit de cijfers dat 1 op de 3 introvert en 15% – 20% van de bevolking hoogsensitief is. Zo’n 70% van de bevolking met HSP is introvert.

Introvert? Ben jij dat?

Wat introvertheid precies inhoudt en wat de kenmerken ervan zijn? Daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. In het kort komt het erop neer dat je energie haalt uit jezelf. Contact met anderen kost je energie. Na een lange werkdag in de winkel vind ik het heerlijk om alleen, of met mijn vriend, op de bank te ploffen en een beetje te Netflixen. Ik heb dan al de hele dag mensen gezien en gesproken en op een gegeven moment is mijn energie gewoon op.

Een extravert persoon daarentegen haalt energie uit andere personen en gaat bijvoorbeeld graag uiteten met een groep vrienden na een lange dag werken. Wie mij voor het eerst ontmoet verwacht niet dat ik introvert ben.

Sanne Noorman HSP en introvertheid. Wat betekent het? Dit zijn de kenmerken en tips voor hooggevoeligheid

Van introverte personen wordt vaak gedacht dat ze verlegen zijn, een teruggetrokken bestaan leiden, slecht functioneren in groepen, niet voor hun mening durven uit te komen en niet op de voorgrond willen treden. Allemaal vooroordelen die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het kan natuurlijk wel een eigenschap zijn maar het hoeft niet. Ik ben totaal niet verlegen en heb mijn hart op de tong. Ook wil ik best in the picture staan maar dan wel met een gedegen voorbereiding.

HSP zijn en een sociaal leven hebben? Dat kan zeker.

In grote groepen waar iedereen zich wil laten gelden voel ik mij eigenlijk niet echt op mijn gemak. Dan voel ik mezelf juist vaak heel alleen, word ik stil en trek ik mezelf terug. Dit heeft met mijn HSP te maken. Hoogsensitief zijn betekent eigenlijk gewoon dat je zenuwstelsel sneller overprikkeld is. Hoogsensitiviteit is aangeboren, het zit in je DNA.

Bij mij uit HSP zich op verschillende manieren. Zo kan ik licht en geluid soms niet verdragen, vooral aan het einde van de dag heb ik hier moeite mee, en ben ik ontzettend gevoelig voor energieën van personen en ruimtes. Deze kunnen mij helemaal leegtrekken. Wanneer ik in een vol restaurant zit heb ik moeite mezelf te concentreren op mijn gesprekspartner. Ik word constant afgeleid en krijg, heel irritant, alle gesprekken mee van mensen aan andere tafels.

Omdat ik me niet wil laten weerhouden door HSP reserveer ik tegenwoordig een tafeltje aan de zijkant van het restaurant en zorg ik ervoor dat er niemand achter mij zit. Zo houd ik zelf de controle en heb ik overzicht. Voor mij werkt dit heel goed. Ik ben gek op feestjes én op mensen, begrijp me niet verkeerd, maar ik heb een hekel aan smalltalk. Liever kom ik meteen to the point. Verjaardagen, feesten en partijen zijn soms lastig.

Sanne Noorman HSP en introvertheid. Wat betekent het? Dit zijn de kenmerken en tips voor hooggevoeligheid

Heb ik een feestje en zijn er veel mensen die ik al een tijdje niet gezien of gesproken heb, dan vlieg ik de dansvloer op of speel ik de host. Laat mij maar jassen ophangen, drinken halen of glazen wegbrengen. Op die manier beweeg ik me toch op een sociale manier tussen de mensen maar kan ik me soms ook even terugtrekken. Heerlijk! Als het even kan zorg ik ervoor dat ik zelf naar de feestlocatie rijd zodat ik ook zelf kan bepalen wanneer ik weer naar huis ga en niet afhankelijk ben van anderen. Dat alleen al zorgt voor rust in mijn hoofd.

Kenmerken van HSP zijn

  • Rijke innerlijke belevingswereld
  • Overgevoelig (emoties van andere personen op jezelf betrekken)
  • Scherpere zintuigen (je ziet, hoort, ruikt en voelt beter dan andere mensen)
  • Groot inlevingsvermogen

HSP en introvert zijn is uiteraard niet alleen maar vervelend. Het brengt me ook veel goeds. De innerlijke wereld van een introvert, dus wat je denkt, is zijn of haar echte wereld. De wereld van een extravert bestaat uit een wereld met anderen. Zo heb ik als introvert persoon een groot inlevingsvermogen en een grotere innerlijke belevingswereld. Een drukke hersenpan dus, waarmee ik mensen verder kan helpen en waarin veel nieuwe ideeën geboren worden voor mijn bedrijf. Ik kan snel schakelen en ben creatief. Het afgelopen half jaar heb ik geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Ik ben op een punt gekomen dat ik me niet meer schaam voor mijn HSP. Het is zoals het is. Herken je jezelf in mijn verhaal en denk je dat je ook hoogsensitief bent?

Tips om beter om te gaan met hooggevoeligheid.

De online cursus gaf mij een aantal belangrijke inzichten, die misschien ook voor jou werken. Wat je vooral niet moet doen, is je teveel aantrekken van het (sociale) leven van anderen. Jij leeft op jouw tempo en iedereen vult zijn of haar leven op een andere manier in. Het is best wel heel erg oké om lekker door het bos te wandelen op zondagmiddag. Daar is niets saais aan.

Ook al staat je halve Facebook tijdlijn te socializen bij de buurt BBQ. Een “nee” tegen anderen is een “ja” tegen jezelf. Sta jezelf toe om een avond op de bank te hangen als je daar behoefte aan hebt. Luister naar je lichaam, dat spreekt altijd de waarheid. Als ik buikpijn krijg betekent dit negen van de tien keer dat ik een keuze maak die niet goed voelt. Waar ik deze signalen een jaar geleden nog negeerde, geef ik er nu aan toe. Ik volg mijn onderbuikgevoel. En dat kan ik iedereen aanraden!

Sanne Noorman HSP en introvertheid. Wat betekent het? Dit zijn de kenmerken en tips voor hooggevoeligheid Vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en instagram.

Sanne Noorman
Sanne Noorman

Sanne (29) is een echte girlboss en woont in Horst. Op haar 24e startte zij online schoenenboetiek Uppark.nl en een jaar later kwam daar online-outlet-zusje Fooshz.com bij. Haar meisjesdroom werd pas echt werkelijkheid met de overname van dameskledingzaak Heerenstraat. Sanne is dolenthousiast, straight to the point, lacht veel, danst overal en always goes with her passions.

4 Reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP