Slapen bij designhotel Maastricht Mabi

Voor Amsterdammers is het algemeen bekend dat je voor de geneugten des levens niet buiten de ring hoeft te gaan. Toch heb ik me onlangs laten verleiden om mijn vertrouwde omgeving te verlaten door een midweekend in Maastricht te vertoeven. Ja, dat lees je goed: een midweekend. Veel mensen togen namelijk pas tijdens het weekend naar het zuiden, maar eigenlijk is het veel leuker om doordeweeks twee of drie dagen vakantie in eigen land te vieren.

Een weekend naar Maastricht

Even tot rust  komen en ten tijde van het weekend weer thuis zijn want laten we wel wezen, de clubs zijn stiekem wel een tikje leuker in de Randstad. Toch moet ik zeggen dat het wellicht één van de weinige voordelen van de grote stad is, want Maastricht is echt heel erg leuk en heeft al mijn verwachtingen overtroffen!

 MABI hotel Maastricht

 MABI hotel Maastricht

Na een rit van slechts tweeënhalf uur kom ik aan en eerlijkheid gebied me te zeggen dat wanneer je de trein uitstapt je wellicht even denkt: ‘waar ben ik beland?’ De omgeving rondom het station is namelijk nog vol in verbouwing, maar zodra je de hoek omloopt kom je terecht in een fantastisch idyllische winkelstraat.

De mensen zijn vriendelijk en niemand is te beroerd om je de weg te wijzen of je te ondersteunen op straten die werkelijk allemaal belegd lijken zijn met kinderkopjes. (Echt, alle straten. Gepaste waarschuwing: draag geen hoge hakken in Maastricht! Ik was mijn sneakers vergeten en heb twee dagen lang rondgelopen alsof ik aan het koorddansen was. Ik viel uit de toon als een olifant in een servieskast.)

 MABI hotel Maastricht

Goed, ik was natuurlijk in Maastricht om het vernieuwde Mabi hotel te mogen ervaren, en wat een ervaring was het! MABI staat voor Maastricht bioscoop. Het gebouw was eerder namelijk een filmhuis en de eigenaren van Mabi blijven trouw aan dat erfgoed. Op iedere kamer ligt een view master (zo’n soort verrekijker waar je plaatjes mee kunt zien, en door kunt klikken. Jeugdsentiment!) waar het verhaal van het gebouw mee verteld wordt.

Slapen bij designhotel Maastricht Mabi

Omdat Maastricht van origine een erg katholiek bolwerk was, kwam voor de vertoning van iedere film de bisschop even langs om de meest pikante scènes uit de film te knippen. Hierdoor ontstonden gefragmenteerde verhalen en lieten de bezoekers hun fantasie de vrije loop over wat er eigenlijk gebeurde hetgeen leidde tot veel uitgebreidere fantasieën dan het originele verhaal.

Hier wordt mooi gebruik van gemaakt in de inrichting van het hotel, want niet alleen is er een bioscoop waar men gebruik van kan maken (Cinema Plush & Bubblegum, waar je naar hartenlust de nieuwste Netflix releases kunt kijken) maar ook hangt er een schaar boven de deur van de kamers, een leuke knipoog naar het verleden die ik erg kon waarderen. De meest pikante verhalen gebeuren immers achter gesloten deuren.

 MABI hotel Maastricht

De kamers zijn ruim en voornamelijk volledig zwart, tevens een knipoog naar de ‘donkere kamer’ van film en fotografie. Voor de mensen die liever niet in een volledig zwarte kamer slapen zijn er ook witte kamers te boeken, maar ik ben van mening dat de donkere kamers net een tikje mooier zijn en meer eer doen aan de volledige ervaring.

 MABI hotel Maastricht

 MABI hotel Maastricht

Ook is er een bar, Bar Twisted, die weliswaar niet erg groot is, maar wel een bijzonder origineel menu heeft. De cocktails staan namelijk enkel beschreven op smaakervaring. Een soort ‘blind tasting’, voor de avonturiers onder ons.

Ook schenkt het hotel een lekkere sherry, die we kunnen scharen onder ‘vergeten drankjes’. Ik ben fan! Het ontbijt is uitgebreid en wordt goed bijgevuld. De bedden zijn magnifiek en, niet geheel onbelangrijk, de belichting in de badkamer is echt fantastisch. Zelfs na een bijzonder korte nacht zie je er nog uit om door een ringetje te halen. Ik kan MABI van harte aanbevelen.

Extra korting op allerlei activiteiten in Maastricht

Mocht je om zijn, boek dan het midweekend arrangement want daar krijg je een puik pasje bij waardoor je korting krijgt op allerlei activiteiten. Niet dat Maastricht duur is, ik heb namelijk geluncht bij SAP en het was zo goedkoop dat ik even overwoog om te verhuizen: ik bestelde een smoothie, vegan chicken melt bagel en een vegan cheesecake wat tezamen 13 euro kostte.

Weekendje Maastricht tips

Le Bon Vivant: goed restaurant in een oude wijnkelder. Lekker romantisch dineren.

Dominicanenkerk: een kerk die is omgetoverd tot boekenwinkel, met een leuk koffiebarretje (Coffeelovers).

SAP Bagel & Juice Bar: Hier drink je de lekkerste smoothies en eet je de beste bagels die in Maastricht te vinden zijn. (Saillant detail: het interieur is door dezelfde architect ontworpen als van MABI)

Chocoladebar DARQ: hier vind je ambachtelijke chocolade, en de Mestreechter Punekes (witte chocoladekusjes).

Cafe de Zwaan: op de Grote Markt, zo’n vijf minuten lopen vanaf het hotel, vind je dit café met een bierselectie die zo omvangrijk is dat ze een walk-in fridge hebben zodat je zelf je keuze kan maken.

Boek nu een weekendje weg naar Maastricht

Avatar
Sabrina Beek

Sabrina (29) woont in Amsterdam met kat Jacques. Ze heeft kortstondig aan de kunst- en modeacademie gestudeerd om uiteindelijk toch bij de Universiteit van Amsterdam terecht te zijn gekomen. Ze is single, en momenteel een boek aan het schrijven over daten in Amsterdam.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP