Hotel Flora Batava: weekendje weg aan de Vecht

Iedereen die de film ” The Notebook” wel eens gezien heeft, herinnert zich vast de scene bij de prachtige witte villa, op een afgelegen plek, aan het meer. En sinds maart 2021 kunnen we in Nederland de romantische scene uit “The Notebook” bij een meer aan de Vecht naspelen.

Dit omdat Hotel Flora Batava, haar deuren onlangs heeft geopend.  Hotel Flora Batava is gevestigd in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen gelegen aan de Vecht en is ideaal geschikt voor een weekendje weg in eigen land.

Nieuw hotel aan de Vecht

De rit richting de locatie is al veelbelovend. De omgeving is rijk aan natuur en langs de weg staan prachtige panden. Het bijzondere aan Hotel Flora Batava is dat je het hotel via de weg en via het water te bereiken is. Het maakt niet uit vanuit welke kant je komt, het pand maakt sowieso indruk.

Hotel Flora Batava: weekendje weg aan de Vecht

Het hoofdpand (a la The Notebook) is zichtbaar gerenoveerd en valt op door haar behoud van ornamenten en toegevoegde serre. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend.

Als je binnenkomt zie je ook hier de oude ornamenten terug. De inrichting is een goed gevonden combinatie van modern en chique, eigenlijk precies wat je wilt.

Hotel Flora Batava heeft een opvallend logo: de ananas. Uiteraard moest ik hier meer van te weten komen, want dit logo komt overal terug: op de zeepjes op de badkamer, de badjas en de borden.

Hotel Flora Batava: weekendje weg aan de Vecht

Om antwoord te geven waarom Hotel Flora Batava een ananas als logo heeft moeten we eerst even terug in de tijd.

Geschiedenis Hotel Flora Batava

In 1670  werd de huidige grond van Hotel Flora Batava gekocht door Agnes Block waar zij buitenplaats de Vijverhof stichtte. Haar bijnaam werd “Flora Batava” omdat zij “ bekwaam kweekster werd van zeldzame en inheemse planten”. Aha, dus daar komt dus de prachtige naam van het hotel vandaan! De ananas heeft Hotel Flora Batava ook te danken aan Agnes Block, want zij was “de eerste Botanicus in de Nederlanden die erin slaagde een vruchtbare ananasplant te kweken”.

Hotel kamers

Het hotel telt in totaal 45 kamers en suites, hotel restaurant Bloei en twee vergaderzalen verspreid over drie panden. Daarnaast, hou je vast, heeft Hotel Flora Batava ook nog een theehuis. Ik heb verbleef een nacht in de Junior Suite. Deze kamer ligt op de tweede etage (helemaal bovenin) van de rijks monumentale villa.

Lees ook:  BUNK hotel Amsterdam Noord: staycation in een kerk

De kamer is modern ingericht met een groot bed midden in de kamer. In de kamer komen de oude aspecten weer terug, zo heeft het bijvoorbeeld een origineel balkenplafond. En als laatste ben je natuurlijk gezegend met een prachtig uitzicht.

Theehuis aan de Vecht

Hotel Flora Batava heeft een eigen theehuis. Het theehuis ligt aan de Vecht en heeft haar terras aan het water liggen.

Tussen mei en september is het theehuis geopend van 11:00-19:00 en kun je, genieten van de langsvarende bootjes op de vecht, onder het genot van een kop koffie of uiteraard een heerlijk glas wijn.

Restaurant Bloei

Restaurant Bloei bevindt zich in de serre van de het Hotel Flora Batava. Leuk om te weten is dat restaurant Bloei ook te bezoeken is voor niet hotelgasten, iedereen is dus welkom. Wil je een avond heerlijk genieten dan kan ik restaurant Bloei écht aanraden.

De keuken van Bloei werkt met regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Op de dinerkaart vind je een remoulade van Noordzeekrab, klassieke fijngesneden kalfstartaar, gepofte rode biet met cannelloni van kool en appel, burrata ravioli.

Als echte wijn liefhebber kan ik niet anders dan daar ook naar te vragen. En met een beetje geluk tref je Malu, zij geeft je tips over een heerlijk glaasje wijn dat past bij jouw gerecht!

Om het plaatje compleet te maken zou ik aanraden om af te sluiten met het ananas dessert, heerlijk!

Dingen doen in de buurt

Om af te sluiten, de locatie van hotel Flora Batava is echt perfect, omdat het aan het water precies tussen Amsterdam en Utrecht inligt. Hou je van winkelen, dan kun je dus naar Amsterdam of Utrecht, maar ook in Breukelen kun je heerlijk winkelen.

Daarnaast leent de omgeving zich perfect om ontdekt te worden per fiets, boot of gewoon te voet. Ben je dol op historie? Dan zit je bij hotel Flora Batava ook goed. De omgeving is namelijk rijk aan buitenplaatsen, molens, kastelen en forten.

Fort Nieuwersluis

Een echte aanrader is het om Fort Nieuwersluis te bezoeken. Hier zit Theehuis Fort Nieuwersluis. Een echte hotspot waar waar je elke zondag tussen 10:00 en 17:00 kunt genieten van o.a. huisgemaakte lekkernijen of een borrelplank! 

Lees ook:  Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ik kan niet anders zeggen dan dat Hotel Flora Batava maar zeker ook haar locatie mij positief verrast heeft. Het pand is prachtig en heeft een mooie historie, je kunt er in de zomer met je boot aanleggen, restaurant Bloei serveert heerlijke gerechten en de omgeving biedt alles voor een weekendje weg, staycation of zelf een (mid)week vakantie.

Lees meer weekendje weg / staycation artikelen

→  BUNK hotel Amsterdam: staycation in een kerk

Weekendje weg op de Veluwe. Dit zijn de tips!

→ Basecamp IJmuiden: slapen in een tinyhouse aan zee

→ Staycation bij indoor camping Outside Inn Amsterdam

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Tessa Koster

Tessa (27) woont in Nijmegen en werkt met veel plezier als junior inkoper. Het liefst gaat ze op reis en daarom gaan al haar vakantiedagen op aan reizen. Het kan haar niet ver genoeg!

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.