Dailynonsense
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hospiz Alm herbergt ’s werelds grootste Bordeaux collectie

Bij de Hospiz Alm in St. Christoph am Arlberg wordt de wel bekende winterse bier-en-snelle-hap-scène verruild voor een combinatie van uitgebreid tafelen en topwijnen.

Het is een feestje om hier te lunchen tijdens een wintersport naar Sankt Anton. Het is extra feest als je door Adi Werner, ook wel bekend als de Arlberg legend, wordt uitgenodigd op het befaamde balkon.

Hospiz Alm - Adi Werner Sankt Anton wintersport 2023/ 2024

Tijdens het skiseizoen van 2022/2023 keerde ik terug om de onlangs gerenoveerde wijnkelder, welke maar liefst 10.000 grote wijnflessen, variërend van Magnum (1,5 liter) tot Primat (27 liter), huisvest te bekijken.

Adi Werner begon zelf aan het begin van de jaren 1980 met het kopen en systematisch verzamelen van grote flessen Bordeaux. De oudste fles is een Châteaux d’Yquem uit 1865.

Rondeleiding door de wijnkelders van de Hospiz Alm

Inmiddels is zijn team uitgebreid en verzorgt sommelier Karl-Heinz Pale voor mijn vriendin en mij een rondleiding door de wijnkelders van de Hospiz Alm.

Karl-Heinz Pale - wijnsommelier van Hospiz Alm

Bij binnenkomst krijgen we eerst wat achtergrond informatie over de formaten van de Bordeaux flessen wijn.

Unieke collectie aan Primat wijnflessen 

Sinds vier jaar liggen er een paar Primats in de wijnkelders van de Hospiz Alm, en dat is uniek. De inhoud van deze flessen hebben het formaat welke gelijk staat aan 36 normale flessen.

formaten van de Bordeaux flessen wijn - Magnum / Jeroboam / Balthazar / Primat

Hierna lopen we verder naar de eerste wijnkelder die geheel gevuld is met Bordeaux wijnen. ‘Bordeaux, Bordeaux, Bordeaux’ zegt Karl-Heinz Pale met een grote lach op zijn gezicht.

Hospiz Alm - Adi Werner Sankt Anton wintersport 2023/ 2024  grootste Bordeaux prive collectie
Karl-Heinz Pale - wijnsommelier van Hospiz Alm

Verder zijn er twee aparte eetkamers in de kelders te vinden waar een wijnproeverij of een diner kan worden geboekt (op aanvraag). Daarnaast is er een grote ruimte voor buitenlandse wijnen, ‘the international‘ volgens Karlz – Heinz.

Wat opvalt zijn de namen op sommige flessen. Het zijn rode, meestal bijzondere wijnen, die door gasten van de Hospiz Alm zijn gekocht, en pas worden gedronken als de wijn rijp is.

Hospiz Alm - Adi Werner Sankt Anton wintersport 2023/ 2024  grootste Bordeaux prive collectie

Als kers op de taart is er een heuse wijndome gebouwd.

Wijndome in de Oostenrijkse Alpen 

Bij binnenkomst zet Karl-Heinz de muziek hard aan en lijkt het even alsof we in een ondergrondse wijn discotheek zijn beland.

Wijndome - Hospiz Alm St. Christoph am Arlberg - Oostenrijk

Hoe memorabel is het om midden in de Oostenrijkse sneeuw in de kelders van de Hospiz Alm, tussen de flessen wijn, te dansen op ‘Tulpen uit Amsterdam’?

Lees ook:  5 dagen Saalbach - Hinterglemm in de zomer

Na ons bezoek aan de wijnkelders worden we uitgenodigd voor een lunch. Het sneeuwt te hard dus we eten dit keer niet op het balkon, maar in de alm.

Op de foto met Adi Werner en Château Palmer 

Wat overigens ook zeker geen straf is, zeker niet met een glaasje Donabaum Grüner Veltliner in de hand.

Zes liter fles imperial -  Chateau Palmer - Adi Werner - Hoszpiz Alm in St. Christoph am Arlberg

Na de lunch komt Adi Werner himself onverwachts opdagen. Uiteraard moet er dan wel even een foto met de wijnmaestro gemaakt worden. “Laten we het wel doen met een topwijn,” grapt Adi, terwijl hij me een zes liter rode wijnfles van Château Palmer toestopt. Helaas, de wijn is op, maar de foto is priceless.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel / deze blog? Stel ze gerust hieronder in de reacties. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

 

Op de hoogte blijven?

MELD JE AAN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

We spammen niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dit is Chloe!

Chloe (34) besloot na zes jaar haar fashionblog Fashionista Chloe aan de wilgen te hangen en het platform Daily Nonsense op te richten. Ze houdt enorm van reizen en wil op een gegeven moment naar Spanje verhuizen. Op dit moment woont ze nog in een knusse studio in Amsterdam en probeert daar een gezonde balans in de welbekende rat race te vinden.

Categorieën

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *