Hoe ver ga jij voor die must-have outfit?

De laatste jaren worden we gebombardeerd met het woord duurzaamheid. Duurzaam eten, duurzame kleding, duurzame beurzen, duurzame verzorging, duurzaam sporten, duurzaam werken en duurzaam wonen. Maar wat is het nu eigenlijk?

We zijn de eerste generatie die het effect van klimaatverandering ervaart, maar ook de laatste generatie die er iets aan kan doen.

Zoals het nu is moeten we als consument zelf aan de slag

Zoals het nu is moeten we als consument zelf aan de slag en bij elke uitgave denken: ‘put your money where your mouth is’. Als je bewust bent, komt er vanzelf verandering. Zelf heb ik het een paar maanden terug aan de lijve ondervonden. Ik kwam tot stilstand vanuit mijn drukke en altijd gehaaste leventje.

Rachel Cannegieter duurzamer bestaan, mode

Voordat ik bewust werd van alles wilde ik graag carrière maken, twee lieve kindjes opvoeden, en had ik een enorme drive om vooral zo hoog mogelijk op die ladder te komen.

Welke ladder probeer ik eigenlijk op te klimmen en tegen welke prijs is dat nou echt?

In mijn wereld, de mode industrie, lijkt het wel alsof ik elke keer keihard aan het ploeteren ben en vervolgens mezelf afvraag; waar en voor wie doe ik dit eigenlijk? Welke ladder probeer ik eigenlijk op te klimmen en tegen welke prijs is dat nou echt? Helaas heb ik zelf te laat aan de bel getrokken en ben ik in een soort van overspannen status terecht gekomen.

In mijn overspannen status dacht ik na over het leven. Ben ik nog wel blij met mijn baan, zit ik op het juiste pad? Wie was ik ook alweer? En wat wil ik mijn kinderen eigenlijk meegeven? Als ze me zo ongelukkig naar werk zien gaan, krijgen ze mijn werk ethos natuurlijk nooit mee. Is dat het voorbeeld dat ik wil achterlaten? En daar komt natuurlijk ook nog die complete uitbuiting in mijn mode industrie bij kijken.

De textiel industrie is een erg vervuilende industrie

Rana Plaza, die ramp in Bangladesh in 2013, waarbij meer dan 1100 vrouwen en hun kinderen omkwamen, omdat het gebouw niet voldeed aan de eisen voor textielproductie. Weet je dat nog? Wist je dat er nog steeds slavernij bestaat in de kledingindustrie en dat mensen extreem lange dagen moeten werken, soms 24/7, dagen en weken achter elkaar voor onze must-have outfit?

De textielindustrie is na olie de 2meest vervuilende industrie. 10% CO2 uitstoot komt van textiel. Ter vergelijking: 2,5% CO2 uitstoot komt van de luchtvaartindustrie. Vervolgens gebruiken we per outfit (jeans+shirt) zo’n 10.000 liter water om het te produceren.

Daarnaast heb ik het nog niet eens gehad over alle chemicaliën en kleurstoffen om onze jeans zo bijzonder te krijgen. Deze worden namelijk gedumpt in nabijgelegen rivieren. Zo kan de hele gemeenschap zien welke hippe kleur nu in het Westen ‘in de mode’ is.

Rachel Cannegieter duurzamer bestaan, mode

Bovenstaande is nog maar een topje van de ijsberg. Maar je kunt je nu natuurlijk afvragen waarom we nog steeds natuur vervuilend produceren en waarom de arbeidsomstandigheden in de fabrieken zo slecht zijn?

Als we zo doorgaan met ons consumptieverbruik is er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen

Dit is zo’n typisch geval van het ‘wijzende vingertje’. De modemerken geven de consument de schuld, de overheid de bedrijven en de consument geeft de overheid de schuld. Mijn vader zei altijd, als je een vinger wijst naar de ander, wijzen er drie naar jezelf. Dus tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Als we namelijk zo doorgaan met ons consumptieverbruik is er in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen (in gewicht).

De tips voor een groener en duurzamer bestaan:

  • Betaal en spaar groener: investeren, sparen maar ook dagelijkse bankzaken kun bij groenere banken/beleggingsmaatschappijen doen (bijv. Triodos)
  • Stem voor groen: gebruik je stemrecht en stem op personen in de politiek die spreken over klimaatverandering.
  • Koop planten: het zorgt voor opname van CO2 en je komt meer in balans + je wordt energieker van de kleur groen.
  • Verminder je eigen CO2 voetafdruk: koop zonnepanelen, neem een fiets, ga met de bus, ga met je collega carpoolen of kies voor een elektrische auto. Maar scheid ook je afval, doe boodschappen met katoenen tasjes (ook voor fruit/groente), wordt vegetariër of eet minder vlees.

Inmiddels ben ook ik groener en duurzamer gaan leven. Ik heb vijf verschillende afvalbakken geïntroduceerd. Dat lijkt extreem veel (als je van een of twee komt), maar trust me, het valt wel mee als je het eenmaal doet.

Vervolgens ben ik afval gaan ruimen na een heerlijk stranddagje. Op Instagram is hier een heuse hashtag voor in het leven voor geroepen: #5minutesbeachcleanup. Na het strandseizoen dacht ik; hey dit moeten we ook in onze wijk doen. Je weet wel; bewustwording van rondzwervend plastic creëren.  Dus zo gezegd zo gedaan. Hierdoor ben je niet alleen lekker aan het doorstappen, maar je doet ook nog eens iets goeds voor de medemens en de natuur. Hieronder een foto van het afval ruimen in onze buurt. Het was een fantastische avond.

Rachel Cannegieter duurzamer bestaan, mode

Eerlijk? Ik ben er nog lang niet. Ik ben nog steeds onderweg en ik neem jullie graag mee op reis in mijn ‘groener’ en meer duurzamer wordende bestaan zonder dat dit een geitewollensokken-imago krijgt. Uiteindelijk ben ik namelijk nog steeds die fashionista die van mode houdt. Duurzame mode welteverstaan.

Wil je meer weten over een duurzaam bestaan of  heb je vragen aan Rachel, of wil je iets tegen haar zeggen? Doe dat dan gerust in de reacties hieronder. Zie je foutjes? Laat het ons dan ook weten! Wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Facebook en Instagram.

Rachel Cannegieter
Rachel Cannegieter

Rachel (36) is ondernemer, spreker, creatieve rebel en is op zoek naar echtheid. Met haar fashion consultancy Rethink Rebels draagt ze bij aan een duurzamere mode industrie. Haar passies zijn Fairness, Sustainable Fashion & Feminisme. Ze is getrouwd met haar beste maatje, tikkeltje tegendraads en gelooft in de law of attraction.

Nog geen reacties

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw dagelijkse bron van informatie!

VOLG ONS OP